Hatvan éve nem látott diadalt aratott a magyar válogatott

1952 után 2012-ben végre ismét tétmeccsen győzött a magyar labdarúgó-válogatott Törökország ellen. Semminek nincs viszont vége még, folytatás március 22-én a hollandok ellen elvérző Romániával.

Három Galatasaray-játékos ide, négy fenerbahcés oda, liverpooli vagy hamburgi légió, némi szerencsével a maga javára fordította Törökország elleni világbajnoki selejtezőjét a magyar labdarúgó-válogatott. A forgatókönyv és a második magyar gól igencsak hasonlított az Eb-selejtezős svéd meccséhez, és ugyanúgy feljöttünk a csoport második helyére – pontban beérve az eddigi másodikat –, mint az előző ciklusban. Lássuk a részleteket:

Észtország nyögve nyelős legyőzése után sokan féltették Egervári Sándor csapatát, hogy a 2002-es vb-elődöntős ellen kevés lesz, amit tudunk. A félelmek a Bogdán – Vanczák, Korcsmár, Mészáros, Kádár – Varga, Elek – Gera, Hajnal, Koman – Szalai kezdővel felálló gárda mellett gyorsan beigazolódtak, jó ideig a pályán sem voltunk, mindenki elesett, akihez közel ért a labda: Mevlüt Erdincnek csak annyi dolga volt, hogy mint egy oszlopcsarnokban, látható helyen álljon, közvetlen közelről leadott lövése ellen Bogdán Ádám tehetetlen volt. Mindez a 22. percben történt, a helyzetünk pedig kilátástalannak tűnt.

Hajnali ébredés

Az első fél óra letelte után jött fel a csapat először a vendégszektor előtti török kapu elé, de az addig egyetlen dicsérhető mezőnyjátékos, Hajnal Tamás éles lövését Demirel jó reflexszel kinyomta. Ugyanő éppen ekkorát hibázott viszont a 31. percben, amikor Koman igyekezett élesen középre adni, Szalai Ádám bemozgása valószínűleg megzavarhatta a kibillenő Demirelt, válláról pedig a hosszú alsó sarokban kötött ki Koman Vladimir beadása. A félidő hátralévő részében a Dzsudzsák Balázs hiánya miatt kényszerből balszélsőt játszó Koman előtt gyakran akadt nagy terület, a centerben sokat mozgó és a mögé olykor felérkező Gera és Hajnal nagy erőket falt fel a török védelemből.

Fordulásra mindkét mester cserélt, nálunk a szürke diósgyőri Elek Ákost a Győrben brillírozó Pátkai Máté váltotta. Az öltözőben Hajnal Tamás minden bizonnyal betett még egy motort, állandóan ott termett, ahol a labda volt, egy hanyagul kitessékelt török labdára lecsapva pedig meg is szervezte a második magyar gólt, ami teljesen ugyanolyan volt, mint a tavalyi, svédek elleni mérkőzés győztes találata: ahogy megszelídítette a labdát, kitessékelte Kádárnak, aki a szélről bemozogva élesen a még ki nem mozduló kapus elé nyesett, a hosszún ütemre érkező Szalai Ádámnak pedig már csak be kellett húzni. Svédország ellen egyébként Priskin adott Rudolfnak, most mindketten sérültek, akkor Gera és Szalai nem állt rendelkezésre – Dzsudzsák és Juhász pedig egyik nagy győzelem alkalmával sem játszott...

A feketeleves

A feketeleves még hátravolt, az egyre inkább kitámadó törökök összehoztak egy tizenegyest, miután leteperték a Hajnal beadását gólra váltani igyekvő Komant.

Az ítélet-végrehajtó Gera Zoltán volt, akinek ez a tizenegyesgól elégtételt jelentett a Várhidi-érában fájó módon elveszített török meccs miatt. Akkor Gera esését talminak ítélte a skót Stewart Dougal, vezérünket kiállította, tizenegyes helyett pedig szabadrúgás jött kifelé, illetve emberhátrány és 3-0-s vereség.

A hajrában az ezúttal olasz játékvezető még mindkét irányban elnézett egy tizenegyest, de az eredmény már nem változott, 1952 után újra tétmeccsen múltuk felül Törökországot.

A csoport másik két meccse sem alakult rosszul: Észtország alig, csupán 1-0-ra győzött Andorrában, az igazán jó hír pedig Bukarestből érkezett: 4-1-re győzött Hollandia a románok ellen.

A mi világbajnoki selejtezősorozatunk március 22-én folytatódik Románia ellen. Keleti szomszédunkat emberemlékezet óta nem tudtuk megverni. Épp ideje.

Comments

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

13:00–14:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Mi Magunk (ismétlés)

14:00–15:00

<<<Zene>>>

15:00–17:30

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!