Bertha Szilvia: Legfeljebb

A kormány közben azt is tervezi, hogy jelentős járulékkedvezményben részesíti azokat a vállalkozásokat, ahol képzettséget nem igénylő munkakörökben foglalkoztatják a munkavállalókat. Nyílván ez is a „tudás termésének” biztosítására szolgáló intézkedés, csak immár abban nem lehetünk igazán biztosak, hogy ez kinek fog végeredményben hasznot hozni.

„El akarják hitetni velünk, hogy csak arra a csekély tudásra van szükségünk, amivel megtaláljuk a bevásárlóközpont bejáratát és a pénztárcánkat a hitelkártyánkkal a zsebünkben. Az ismereteket tehernek tekintő szemlélet — amely alól fel kell szabadítani a diákokat — intézményesítette a félműveltséget, a töredékes tudást… Minden nap kétségbe ejtő hírek özönlenek ránk az olvasási készségek romlásáról, az alapismeretek hiányáról, a rossz érettségi eredményekről, gyenge nyelvtudásról… Mondják, diófát az unokájának ültet az ember. Nekünk azonban gyorsabbnak kell lennünk — ültessünk hát műveltséget, még mielőtt további nemzedékeknek kell lemondania a tudás terméseiről!”

A fentieket nem más, mint maga a jelenlegi miniszterelnök írta, egy 2009. novemberi kereszténydemokrata tanácskozás apropóján. Vajon eszébe jutnak-e ezek a gondolatok, amikor a parlamentben a párttársai éppen megszavazzák azt a törvénymódosítást, amelyben a szakképzésből gyakorlatilag kiirtják a közismereti tárgyakat. Ez a módosítás emellett arra is lehetőséget biztosít, hogy a diákok akár 15 évesen is munkát végezhessenek. A helyzetből adódóan mindenfajta szakmai és közismereti tudás nélkül. Reméljük, a tanulmányi szerződésüket el fogják tudni majd olvasni és tudni fogják mi a különbség a „legalább” és a „legfeljebb” között…

A most módosítani kívánt törvényt még tavaly ősszel verték át az országgyűlésben, ahol hiába tiltakozott a Jobbik ellene, úgy szavazták meg a szakképzési hozzájárulásról szóló jogszabállyal együtt, hogy a szakképzés tanév közbeni szétverése mellett gyakorlatilag ellehetetlenítették a nyelviskolák működését is. Ennek is köszönhetően a nyelvoktatással foglalkozó vállalkozások körében felére zsugorodott a céges forgalom, a beiratkozók magánemberek száma pedig harmadával csökkent. Vajon ez is a műveltség „ültetésének”, a „gyenge nyelvtudás” felszámolásának része?

A kormány közben azt is tervezi, hogy jelentős járulékkedvezményben részesíti azokat a vállalkozásokat, ahol képzettséget nem igénylő munkakörökben foglalkoztatják a munkavállalókat. Nyílván ez is a „tudás termésének” biztosítására szolgáló intézkedés, csak immár abban nem lehetünk igazán biztosak, hogy ez kinek fog végeredményben hasznot hozni.

(Szent Korona Rádió)

Comments

#1

Csak úgy eszembe jutott: Mindig minket szapulnak a nyelvismeret hiánya miatt olyanok, akik egy büdös szót nem tudnak magyarul. A vendég vegye a fáradságot és tanuljon meg a vendéglátó nyelvén. Ez nem csak ránk nézve kötelező!

#2

A leírtak tényleg aggodalomra adnak okot.
Azt viszont a mai napig nem értem, hogy ha valaki szakmunkásnak megy, akkor miért ne végezhetne munkát már 15 évesen? Mikor én elsős szakmunkás voltam, félévtől, de már előtte is "dolgoztattak". Pedig még csak 15 éves voltam, de örültem, hogy végre nem csak dumáltak róla, hanem meg is csinálhattam. Nem törik ám le a keze az embernek, ha 15 évesen megfog egy szerszámot! A szakmunkásnak később is az lesz a dolga, hogy dolgozzon! Ennek a korhatárnak a kitolása ugyan olyan kártékony, mint az elméleti anyag csökkentése. Hogy szerez a tanuló gyakorlatot? Hogy fejlesztheti a kézügyességét, ha nem csinálhat semmit a tanulmányi ideje jó részében? Szerintetek régen figyelembe vették, hogy csak 15 éves az ember? Ugyan úgy dolgoznia kellett! Persze megtalálták mindig a megfelelő munkát az adott gyereknek!

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

22:00–0:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Éjfél

0:00–0:15

<<<Zene>>>

0:15–2:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!