68 éve épült ki az Attila védvonal

Bunker a Szilas-patak irányábólBunker a Szilas-patak irányából

Számos magyar és német hős állta itt útját a vörös rémnek, annak érdekében, hogy ne nyomulhassanak be Budapestre, majd tovább Európába.

1944 őszén 68 évvel ezelőtt, Budapest közvetlen előterében kiépült az Attila III. vonal, mely harckocsi árokból, ezt fedező gyalogsági állásrendszerekből, és ezeket kiegészítő tüzérségi illetve a már korábban kiépült légvédelmi állásokból állt. Esetenként beton bunkerek alkották, de az idő szűke miatt ez nem volt jellemző.

A bejárt terepszakaszon a 13. német páncélos hadosztály egyik zászlóalja védekezett, vele szemben az 581. lövész ezred foglalt állást. A védelmi vonal hosszú időre lefoglalta a Budapestet elárasztani készülő vörös hordát, de végül a magyar és német csapatok hátrálásra kényszerültek. A szovjet áttöréssel párhuzamosan a védők visszavették az állásaikat először a Csömöri-patak közelében húzódó harckocsi árok mögé, majd a Szilas-patak adta természetes védelmi vonalhoz.

A Szilas-pataknál az egykori Északi pályaudvar számára készült vasúti hídon, és töltésen gyalogsági állásrendszer maradványai találhatóak, melyek körkörösen védték a hidakat. Az átkelőktől nem messze pedig kis betonbunkerek láncolata maradt meg, melyet vélhetőleg gyalogsági állások is összekötöttek, a légi felvételek tanulsága szerint.

Számos magyar és német hős állta itt útját a vörös rémnek, annak érdekében, hogy ne nyomulhassanak be Budapestre, majd tovább Európába.

Emlékezetük adjon nekünk erőt a harc folytatásához! Ha mi kitartunk az ő vérük sem folyt hiába!

(Bunkermuzeum.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Budaházy (ismétlés)

9:00–10:00
Budaházy György önálló műsora a rádiónkban, ami akkor is hallható, ha a műsorvezető éppen bujdosik vagy börtönben sínylődik. A bujdosás alatt titokban vezette, a bötönhónapok alatt családja vette át a műsort. A műsor archívuma ITT érhető el.
(Hazafiság, politika, kultúra)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

10:00–12:00

Dél

12:00–12:15

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!