Új ásatások a hun királysíroknál

Mongólia Töv megyében, ulánbátortól északra 120 kilométerre lévő Nojon úl kurgánjaiból már eddig is rengeteg lelet került elő, de úgy tűnik, új ásatásokkal további értékes kincsek is feltárulhatnak.


Egy különös feltárás

Az ásványkincsekben gazdag észak-mongol vidéken dolgóz bányászok már az 1920-as években értékes aranyleleteket találtak. Ez vezette el oda, vagyis Nojon úlhoz (oroszosan: Noin ula) a nagy orosz felfedezőt, Kozlovot, aki elhatározta, hogy feltárja az ottani emlékeket. 1924-ben meg is kezdődött a munka és feltárult az első királysír. A kurgánokban lévő aranyak azonban eltűntek, ahogyan Geleta József, magyar mérnök leírta, azokat a feltárók megtartották maguknak. Az ásatás nagy feltűnést keltett világszerte és a hunok tanulmányozására sarkallta a kutatókat.


Nojon úlnál azóta is folytattak ásatást, a szocializmus idején még a magyar Erdélyi István is megfordult ott. 1990 után német, dél-koreai, orosz régészek kezdtek el érdeklődni a hunok páratlan öröksége iránt, azóta is fel-feltárnak kurgánokat a helyszínen. Van mit keresni ott, a helyi szakemberek szerint körülbelül négyszáz sírt rejt a vidék.

Sír elrendezése

Az 1373 méter magasan fekvő sírhelyek elrendezése a Mongólia egyéb pontján feltárt hun sírokkal egyeznek meg, volt már olyan kutató, aki valamiféle sír szabvány létezését feltételezte. A sírokat kővel borítottak be, majd arra földet hordtak. A hun kurgánok laposabbak voltak, mint a szkítáké, lehet, hogy ezért jegyezte meg Szima Csien, hogy a hunok nem emelnek sírdombot halottaik számára. A sírokhoz jelképes ajtók vezettek, melyeket kővel raktak ki. Az elhunytat mélyen a földbe temették, talán ennek köszönhető, hogy a leletek vizonylag jól megőrződtek. A sír felső részére helyezték az előkelő ernyős kocsiját, mellette kb. 30 ló koponyáját.

Káprázatos leletek

Az eddigi feltárásokból nagyon különleges tárgyak kerültek elő, azok számát kétszázra becsülik a kutatók. A leletek tanulmányozásával az eurázsiai sztyeppei vidéken élt lovas népek kultúráját és történetét és nemzetközi kapcsolatát szeretnék pontosítani. A legtöbb leletet a síron belül, a halott mellé helyezték, azokat vitte a túlvilágra magával.


Volt közöttük ezüstözött vadjuh, kőszáli kecske, csodaszarvas, aranyozott sárkány, és antik görög-római mitológiából ismert ábrázolások. Utóbbi távolsági kereskedelem révén érkezhetett Hunniába. Előkerültek mindennap használt edények, bronztárgyak, vas főzőedények, teaforralók, ezen kívül a régészek nemez takarókat, szőnyegdarabokat, selymeket, szöveteket, azon kívül kínai írásos mintás csészét is találtak. A vasból készült tükrök a táltoshit fő kellékei voltak, lehet, hogy rituális célokat szolgált a mécsestartó, valamint néhány jáde tárgy.


Europid emberek

A legfontosabb leletre, egy embereket ábrázoló szőnyegre 2009-ben bukkantak rá, melyet sikerült restaurálni. A hímzéssel díszített szőnyegeken mindennapi jeleneteket figyelhetünk meg. Az ábrázolt emberek mindegyike europid jellegű volt, néhány alakon észre lehet venni a koponyatorzítás szokását is. Korábban is találtak egy olyan szőnyegmaradványt, ahol europid arcú embert fedeztek fel, de az a lelet önmagában még nem támasztotta alá azt a feltevést, hogy a hunok nem elsősorban mongoloid, hanem európai jelleget hordoztak.

(OB - barikad.hu)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

0:15–2:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Főhadiszállás (ismétlés)

2:00–3:00

<<<Zene>>>

3:00–7:00

Programajánló

    Hozzászólások

    User login

    Poll

    Szent Korona Rádió hírlevél

    Iratkozz fel hírlevelünkre!