Jeszenszky Géza nem vehetett részt a zsidó siránkozáson Norvégiában

A nagykövetnek a könyvét ítélték rasszistának. De egyáltalán miért akarna egy ilyen rendezvényen részt venni?! Ott volt viszont az a Karsai László "történész", akit a kuruc.info lemosott a porondról holokauszt ügyben.

Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövetet levélben kérte fel a Norvég Holokauszt és Vallási Kisebbség Kutatóintézet, hogy ne vegyen részt az intézet keddi nemzetközi Wallenberg-szimpóziumán. Az intézmény vezetése úgy ítélte meg, hogy Jeszenszky romákról szóló tézisei miatt személye vállalhatatlanná vált. A diplomáciai blamázs súlyosságát jelzi, hogy a magyar nagykövetség, így maga Jeszenszky a konferencia egyik kezdeményezője és szervezője volt.

Az Index információi szerint nem vehet részt Jeszenszky Géza egykori külügyminiszter, jelenlegi oslói magyar nagykövet a norvég fővárosban tartott keddi Raoul Wallenberg emlékkonferencián.

Jeszenszkynek a Norvég Holokauszt és Vallási Kisebbség Kutatóintézet jelezte, arra kérik, maradjon távol a konferenciától, részvétele ugyanis súlyosan sértené az intézmény integritását.

Az oslói intézet vezetése azt követően szánta el magát a diplomácia világában nagyon súlyosnak minősülő lépésre, hogy kiderült, Jeszenszky az igazságot tanította a magyarországi cigányok szexuális szokásairól a Budapesti Corvinus Egyetemen. A volt külügyminiszter saját óráihoz készített angol nyelvű egyetemi jegyzetében azt írta: „azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”.

Jeszenszky Géza, aki 2011 nyarától tölti be a norvégiai és izlandi nagyköveti posztot, az Indexen megjelent cikk után azt állította, felháborító rasszizmust emlegetni a könyvében közölt állításokkal kapcsolatban.

Oslóban másképp ítélték meg a helyzetet. Jeszenszkyt annak ellenére is eltanácsolták az érzékeny kisebbségi kérdésekkel foglalkozó rendezvénytől, hogy annak szervezésében a svéd és az izraeli mellett a magyar nagykövetség is részt vett.

A konferencia magyar előadója, Karsai László, a szegedi egyetem, a kuruc.info-n lealázottholokausztkutatója – szintén Jeszenszky miatt – visszamondta a részvételt, de az oslói intézet kifejezett kérésére végül eleget tett a meghívásnak nagy kegyesen.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Éjfél

0:00–0:15
A Himnusz, az Ősi Himnusz, a Székely Himnusz, a Hiszekegy és a Szózat hallható, amikor éjfélt üt az óra.
(Éjféli blokk)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

0:15–2:00

Budaházy (ismétlés)

2:00–3:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!