Egyesült Királyság: jelenleg nem lehetséges az Irán elleni csapás

„A jelenlegi helyzetben” nincs jog az Irán elleni esetleges katonai csapásra Nagy-Britannia szerint, ezért visszautasították az amerikaiak kérését az Irán elleni csapások során szükségessé váló brit katonai bázisok használatához – írja a baloldali brit The Guardian.

A brit kormány megerősítette, hogy nem hiszi, hogy az Irán elleni katonai akció időpontja megfelelő lenne, miután nyilvánosságra került, hogy a Downing Street visszautasította az amerikai kérést, hogy az Öböl-térségben felsorakozó csapatok felfejlődését segítsék a brit légitámaszpontok.

A szigetország vezetése szerint „szorosan együttműködünk az Egyesült Államokkal a brit bázisokkal kapcsolatban”, de „a kormány nem gondolja, hogy a jelenlegi időpontban a katonai akció a helyes irány lenne”.

„A nemzetközi jog nyilvánvaló megsértése lenne”

David Cameron brit miniszterelnök múlt heti hosszú beszédében önmérsékletre intette Izraelt, és kijelentette, hogy időt kell adni a gazdasági szankcióknak

A Guardian szerint amerikai diplomaták lobbiztak azért, hogy használhassák a brit támaszpontokat Cipruson, valamint az Atlanti-óceán közepén lévő Ascensión-sziget és az Indiai-óceánban lévő Diego Garcia támaszpontját, melyek mindegyike brit fennhatóság alatt van.

Az amerikaiak kérése a Teherán elleni lépésekkel áll kapcsolatban, amire mindeddig a brit tisztviselők hűvösen reagáltak.

A Downing Street, a brit Védelmi Minisztérium és a Külügyminisztérium között köröztetett jogi szakvélemény szerint az Irán elleni megelőző csapást végző erőknek nyújtott katonai támogatás „a nemzetközi jog nyilvánvaló megsértése lenne”, mivel Irán, amely visszautasítja a vádat, hogy atomfegyver fejleszt „nem jelent egyértelmű és jelen veszélyt.”

-Az Egyesült Királyság megsértené a nemzetközi jogot, ha segítene egy Irán elleni megelőző csapást. Ez egyértelmű. A kormány már használja is ezt, hogy visszaszorítsa az amerikaiakat – nyilatkozta név nélkül egy forrás a Whitehallból.

Formális megkeresésé ugyanakkor Washingtonból még nem érkezett Londonba, csak puhatolózás történt. A britek álláspontja azonban meglephette az amerikaiakat – állítja egy forrás.

A Whitehall „étvágytalansága” látványos, a jelek szerint nem szeretné, ha belevonnák egy újabb konfliktusba, bár a brit Királyi Haditengerészet (Royal Navy) egységei nagy erőkkel jelen vannak az Öbölben.

"Ha az amerikaiak úgy éreznék, hogy megteszik ezt az izraelieknek "

A Guardian szerint idén nyáron ugyanakkor egy nagyobb brit katonai küldöttség is érkezett az amerikai Központi Parancsnokságta (US Central Command Tampa, Florida), hogy egyeztessék terveiket.

Mindazonáltal a britek csak az esetleg már elkezdett konfliktusba kapcsolódnának be, de a megelőző csapáshoz nem nyújtanának támogatást.

-Nagyon valószínű, hogy ha az izraeliek eldöntenék, hogy megtámadják Iránt, vagy ha az amerikaiak úgy éreznék, hogy megteszik ezt az izraelieknek (sic! – a ford megj.) esetleg őket támogatva, ebben előzetesen nem venne részt az Egyesült Királyság – állította egy forrás.

Nyíltan ugyanakkor továbbra is mind a britek, mind az amerikaiak a diplomáciát tartják az elsődleges megoldásnak, de ez attól is függ, hogy a Fehér Háznak mennyire sikerül visszafognia Izraelt, amely ideges, mert a perzsa állam föld alatti urándúsító programja rövidesen immunis lehet külső támadásokra.

Izrael csapásmérő spektruma kisebb, mint az Egyesült Államoké, ezért a csapásmérésre nyitvaálló ablaka is szűkebb – állította egy tisztviselő. A legfontosabb visszafogó tényező az izraeli bizalom, hogy az USA kezelni fogja a problémát a megfelelő időben – tette hozzá.

Az Irán elleni kampányt most elhalványítja az amerikai elnökválasztási küzdelem, azonban új fejleményekre számíthatunk november végén, decemberben. A hat nagyhatalom állítólag hajlandó lenne enyhíteni az Irán elleni gazdasági szankciókon, ha a közép-keleti állam vállalná a dúsított uránkészleteinek korlátozását.

(The Guardian nyomán Szent Korona Rádió)

Comments

#1

Ez remek hír, de ettől még szerintem nem kell hanyatt vágódni, lehet hogy a végén a britek lesznek az élharcosok.

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Éjfél

0:00–0:15
A Himnusz, az Ősi Himnusz, a Székely Himnusz, a Hiszekegy és a Szózat hallható, amikor éjfélt üt az óra.
(Éjféli blokk)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

0:15–2:00

Budaházy (ismétlés)

2:00–3:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!