Baltával támadtak rendőrökre az ujgur ellenállók

Le a kalappal az ujgur testvéreink kitartása és ereje előtt, hiszen annak ellenére nem adják fel, hogy naponta zaklatják őket. Most baltával támadtak az őket elnyomó rendőrökre.

Október 19-én három ujgur férfi baltákkal támadta meg a Kínai Népköztársaság fegyveres rendőri testületének tagjait az ujgur területen lévő Korla város egyik rendőrállomásán. Nem hivatalos beszámolók szerint a támadók levágták egy rendőrtiszt karját, a támadás egy másik rendőr áldozatát pedig jelenleg is kórházban, életveszélyes sérülésekkel ápolják. A rendőrök az egyik támadót lelőtték, egy másikat megsebesítettek, a harmadik pedig elmenekült a helyszínről. A támadást követően a kínai rendőrség városszerte ellenőrző pontokat állított fel, a helyi médiának pedig megtiltották, hogy beszámoljon a történtekről.

A támadásra azután került sor, hogy az elmúlt héten kínai rendőri erők éjszakai razziákba kezdtek az ujgurok Korla és Kashgar városaiban, egy "anti-terroristának" nevezett akciósorozat keretében. Mivel a házkutatások során számos helyen a Kínai Népköztársaság ellen tiltakozó röplapokat találtak, a területen elrendelték a helyi lakosság szúrópróba-szerű átvizsgálását. Ezt követően, a múlt pénteki napon feldühödött tüntetők gyűltek össze egy korlai rendőrörsnél, a város Tuanjie nevű útján. A baltás támadásra ekkor került sor.

Az ujgur területeken jelenleg fokozott biztonsági készültséggel várják a muszlimok pénteki Áldozati (Eid al-Adha) Ünnepét, valamint a kínai kommunista párt november 8-ai kongresszusát, amelyen a párt vezetésében jelentős személyi változások várhatók. A kínai hatóságok a mecseteket szoros megfigyelés alatt tartják, a nyilvános gyülekezést pedig az egész ujgur tartományban megtiltották.

(rfa.org)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Éjfél

0:00–0:15
A Himnusz, az Ősi Himnusz, a Székely Himnusz, a Hiszekegy és a Szózat hallható, amikor éjfélt üt az óra.
(Éjféli blokk)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

0:15–2:00

Hadak Útján (ismétlés)

2:00–3:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!