Német lakosság: nem kell Euro, nem kell EU!

Kinek kell az EU, ha már sem az osztrákoknak, sem a németeknek, sem a briteknek?

A 82 milliós országban majdnem minden második ember - a lakosság 49 százaléka - úgy véli, hogy a saját életét tekintve jobb, vagy sokkal jobb lenne, ha hazája nem volna az EU tagja, és csupán 29 százalék gondolja úgy, hogy rosszabbul menne a sora az EU nélkül. A lakosság 65 százaléka úgy érzi, hogy jobban boldogulna, ha nem az euró, hanem a német márka lenne a fizetőeszköz, 52 százalék szerint pedig jobban érvényesülhetne a munkaerőpiacon, ha Németország nem lenne EU-tag. Ugyanakkor a németek többsége továbbra is hasznosnak tartja az uniós integrációt a világ nagy térségei közötti versenyben.

A lakosság 59 százaléka szerint Németországnak szüksége van az EU-ra, hogy helyt tudjon állni a feltörekvő országok keltette versenyben, és 70 százalék szerint az EU az együttműködés mintája lehet más régiókban. Az integráció jövőjét illetően erősen megoszlanak a vélemények. A lakosság 34 százaléka szerint az egységfolyamat halad tovább a mind szorosabb együttműködés irányába, 35 százalék szerint az EU visszafejlődik, 27 százalék szerint pedig a jelenlegi szinten marad a huszonhetek közössége. A felmérést Franciaországban és Lengyelországban is elvégezték. Azt találták, hogy a legnagyobb nyugati és a legnagyobb keleti szomszéd országban egyaránt erősebb a bizalom az EU és az euró iránt.

Többségi vélemény például mindkét országban, hogy az EU-tagság nélkül rosszabb lenne a személyes anyagi helyzet és nehezebb lenne elhelyezkedni. "Németországban még soha nem volt ennyire kedvezőtlen az EU és az euró megítélése" - kommentálta az adatokat Aart De Geus, a Bertelsmann alapítvány igazgatótanácsának elnöke. Úgy vélte, hiábavaló volna a politikai üzenetek egyszerűsítésével, a kommunikáció javításával próbálkozni, mert mélyebb gyökerű a baj. A bizalom gyengülése azt mutatja, hogy egyre több német számára az EU és az euró már nem a jólét és a stabilitás jelképe. Ezért "politikai válaszra van szükség", elő kell állni a jólétet és a biztonságot az integráció elmélyítése révén garantáló unió koncepciójával, első lépésként pedig fel kell vázolni egy "meggyőző elképzelést" az euróövezeti válság megoldására. Ugyanakkor az állampolgárokat ki kell emelni a folyamatokat tehetetlenül szemlélő alany szerepéből, mert csak akkor várható el tőlük a szorosabb integrációval járó nagyobb szolidaritás, ha szabadon dönthetnek arról, hogy merre haladjon tovább az európai egységfolyamat.

A "jelenlegi válság a lehető legjobb alkalom arra, hogy mindezt megvitassuk" - mondta Aart De Geus az alapítvány hétfői közleménye szerint. A reprezentatív felmérést a Bertelsmann alapítvány megbízásából a TNS Emnid közvélemény-kutató intézet végezte el az idén júliusban, egyaránt ezer német, francia és lengyel állampolgár megkérdezésével.

(profitline)

Comments

#1

Az Eu csak a bokóban lévő szabadkőműves háttérhatalomnak kell. Amerika és Izrael mellett, lassan az egyetlen még megmaradt gyarmatot igyekeznek mimnél erősebben magukhoz láncolni.
Ha mi magyarok nem lennénk benne, akkor azt mondanám, tiszta szívemből, hogy az Uniós országok egyék csak meg amit főztek.

#2

Az EU szükségességében sajnos azok még mindig hisznek, akik döntenek róla. Azok, akik személy szerint is profitálnak belőlünk.

#3

Ezen nincs mit megvitatni, az EU-ban csak a bankok hisznek már, meg a politikusok. Vagyis a lakosság kb. 0.0000001 %-a.

#4

Az EU egy zsákutca, ezt már lassan csak az nem tudja, aki vagy nagyon tájékozatlan, vagy nem akar szembesülni a tényekkel, vagy hasznot húz mások kizsigereléséből és ezért számára előnyös.

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

22:00–0:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Éjfél

0:00–0:15

<<<Zene>>>

0:15–2:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!