Lángolt a katalán zászló - Képriport Spanyolországból

Október 12. hagyományosan Amerika felfedezésének ünnepe Spanyolországban, a nacionalisták körében pedig a spanyol egység, a nemzeti lobogó ünnepe. Minden évben Barcelonában, a Montjuïc hegyen tartanak megemlékezést.

Idén az egyre erősödő szeparatista törekvések miatt többféle szervezet tartott demonstrációkat. A szeparatisták a fehér és vörös csillagos katalán zászlóval a függetlenségért, a parlamenti pártok által szervezett gőzlevezetőn az eredeti katalán zászlókkal demonstráltak, míg a nemzetiek különböző történelmi korok zászlaival vonultak fel a nemzeti egység érdekében. A szeparatisták és a hozzájuk csapódott kommunista és antifasiszta csőcselék spanyol zászlókat dobtak a kukákba, illetve meg is támadtak egy spanyol zászlót a vállán hordó kisgyermekes családapát, akiket a mentősöknek kellett megmenteniük. A Democracia Nacional ifjúsági szervezete (DNJ) által vezetett nemzetiek vörös csillagos katalán köztársasági zászlókat égettek, és nemzeti egységre szólították Barcelonát.

A nemzetiek menete hagyományosan a barcelonai Montjuïc hegyen ért véget, ahol meghallgathatták a Democracia Nacional(DN) és a DNJ vezetőinek beszédeit. Manuel Canduela, a DN elnöke felszólította a hatóságokat esküjük maradéktalan betartására, miszerint a nemzet és a haza egységét kötelesek akár saját életük, akár az árulók élete árán is megoltalmazni, illetve fenntartani. Az elnök ezen beszéde áttörte a média falát, és napokig vezető hír volt országszerte.

A megjelentek meghallgathatták még Luis Mateos, a DN főtitkárának, Pedro Chaparro, a DNJ elnökének, illetve a nagy falangista politikus, Blas Piñar fiának, Blas Piñar Gutierrez tábornoknak a beszédeit.

A rendezvény hagyományosan a nemzeti lobogó előtt tett esküvel, és annak megcsókolásával ért véget.


(Szent Korona Rádió)

Comments

#1

Kedves Shaxpeer71,

én némiképp vitatom Vérfarkas álláspontját, de a baszkok azok tényleg Nyugat-Európa szlovákjai. Nem tűnt fel neked, hogy ők még sosem voltak képesek önálló állam létrehozására. Vagyis nem igazán egy államalkotó nemzet.

Viszont kedves Vérfarkas,

abban igazad van, hogy sajnos sok baloldali állt a katalán önrendelkezés mellé, de szerintem a baj abban is megjelenik, hogy a konzervatív oldal kategorikusan elutasítja azt. Kell a katalán önrendelkezés, de nem kell a katalán függetlenség. Franco túlzásba vitte a dolgot és teljesen el akarta fojtani a katalán öntudatot, de ez nem vezet és nem vezethet eredményre.

Miért ne létezhetne egy ország több állammal melyeket különböző nemzetek laknak? Egy büszke horvát hazafi ugyanolyan hűen szolgálta a magyar királyt, mint egy büszke magyar hazafi. Vagy akár egy a saját autonóm területén élő büszke sváb, szász, jász, kun, ...

Lehetne ez így Spanyolországban is. Egy államszövetség formájában létező Spanyolországban lehetne hű alattvalója a királynak a büszke katalán hazafi is. Aki első sorban a király alattvalója lenne, másod sorban katalán.

Persze a DN-nek a királlyal is van baja, teszem hozzá joggal...

Szóval igen a jogos nemzeti büszkeségre, a katalán önrendelkezésre, de nem a katalán elszakadásra és a baloldali ideológiákra.

Üdv: Tamaas

#2

A katalánokról sajnos olyan túl sokat nem tudok, de a baszkoknak igenis szurkolok. Ők az egyetlen nemzet a európai őslakók közül, akik még megmaradtak. Nem panyolok, nem is franciák, senkihez sem hasonlítanak. Nekik még keleti rokonaik sincsenek, mint nekünk az ujgurok. (a magyarokat elég távoli,és egyre távolodó rokonnak tekintem ).

#3

Kedves mindenki!

Szerintem meg a katalánok ugyanúgy viselkednek, mint a románok, szlovákok stb. történelmet hamisítottak a baszkokkal együtt, kommunista segítséggel (vajon miért Che Guevara és egyéb jelképek alatt "harcolnak"?). Azért nem történt meg a spanyol Trianon, mert a kiváló jobboldali vezér, Franco egyszerűen nem engedte. Most zajlik a spanyoloknál ugyanaz, mint nálunk 1920-ban. Ők legyenek a szövetségeseink, csak azért, mert a felszínen van némi hasonlóság? Hihetetlen...

#4

Tamaas a te példád jobb, de szerintem még mindig nem a legjobb. Hasonló a helyzet Csehországgal hiszen, az Ausztriához csatlakozott, majd erőszakkal csatolták hozzá a XVII. században. És azért is jó a példád, mert a cseh területek a Monarchiában iparilag talán a legfejlettebb terület volt.

Katalónia viszont a középkor végén önként(!) csatlakozott előbb az aragón koronához, majd élen jártak az egységes Spanyolország megteremtésében! Lehet mondani, hogy utána fokozatosan vesztett az autonómiájából, de ez abban az időben teljesen általános volt.
A katalánok függetlenségi törekvése inkább olyan, mint ha a franciáknál mondjuk Bourgogne, Lorraine (a régi Burgundia) vagy Bretagne akarna elszakadni, mert egykor vagy területileg külön álltak, vagy nagyfokú autonómiát élveztek, szokásaik is mások, és a bretagneiak meg eleve hagyományaikhoz hozzátartozik, hogy ők kicsit különböznek a többi franciától.

A gazdasági érdek meg abszurd, de inkább az a szomorú, hogy sokan magukat konzervatívnak, jobboldalinak mondók ilyen érveket hoznak fel. Ez igazi "baloldali-nacionalizmus". Kérdezem én, mikor Spanyolország világhatalom volt, akkor a katalánok nem élvezték ennek a jótékony hatásait? Akkor minden rendben volt. És most mikor Spanyolország nehézség előtt áll, azonnal jönnek a gazdasági érvek az elszakadás mellé. Undorító ez. Arról nem is beszélve, hogy a szeparatisták igazi baloldaliak.

#5

Katalónia nemzete a katalán. Elnyomják őket rég óta a spanyolok és próbálják őket asszimilálni. Én ezt értettem meg az egészből, de megállapításaim nem biztos hogy helytállóak, az is lehet, hogy tévedek. De még ha nincs is igazuk a katalánoknak, azért példát lehet venni a küzdelmükről, levonva a tanulságokat, hogy mit tudnánk beépíteni a mi küzdelmünkbe. A spanyol hazafiakkal sokmindenben össze kell fogni: ilyen ügyek például a nemzetek feletti réteg leleplezése és felszámolása, a kommunizmus kitakarítása a kontinensről, az EU szőrös mancsának a levágása és így tovább. Én a magam részemről nem szövetkezek velük és ellenzem tevékenységüket, ha katalánokat akarnak elnyomni, ugyanis számomra a katalán is ember, aki pont ugyanannyira rokonszenves, mint a spanyol.

Azt nem tudom, hogy Katalónia kiválása mennyire hasonlítható ahhoz, hogy Csehország vagy Horvátország kivált volna a Monarchiából, lehet, hogy kijelenthető, hogy párhuzam van a kettő között. Viszont amihez nagyon hasonlítana Katalónia kiválása Spanyolországból, az Erdély Romániától való függetlenedési kísérlete, amit mindig elszabotált a román állam és területén az őslakos magyarokat másodrendű polgárokként kezeli.

#6

A kérdés nem olyan egyszerű, mint ahogy azt sokan mondják. Egyáltalán nincs analógia ugyanis a katalán függetlenedési törekvések és a magyar autonómia törekvések között.

A katalán elszakadás inkább arra hasonlít, mintha Horvátország vagy Csehország akart volna kiválni a Monarchiából. Persze még ez sem tökéletes hasonlat, mert Katalónia Spanyolország legfejlettebb része ami hozza a pénzt az országnak a fenti kettő esetében a Monarchia nem biztos, hogy ilyen jól járt. De itt nem tudok pontos számokat...

Üdv: Tamaas

#7

A katalánokkal kéne szimpatizálni nekünk akik autonómiát akarunk Erdélynek.

#8

Egyrészt meg tudom érteni öket. Ez náluk olyan, mint ha nálunk Nagy Magyarországból ki akarna válni Erdély. Mi sem lennénk oda az ötletért. És se szeri, se száma nem lenne azoknak liberálbolsevistáknak, akik szurkolnának ezért a kiválásért a "szabad önrendelkezés" nevében és annak címe alatt...

#9

Hát ez egy igazán bonyolult ügy.Legjobb tudomásom szerint azok a spanyol nacionalisták,akik a magyar szigeten jártak,nem éppen elszakadás pártiak,szóval nem állnak katalónia és baszkföld mellé,de én eközben mind a katalánoknak,mind a baszkoknak szurkolok,na ez a skizofrén helyzet,hazafiak!Ezt innen nagyon nehéz eldönteni,ítélkezni,ne tegyük.Aki ott van,majd eldönti,lejátsza.És ezen sorokat úgy írom hogy tudom hogy a spanyol hazafiak/jobboldaliak milyen helyzetben vannak,hogy eluralkodott náluk a libsi/komcsi/antifa terror...

#10

A nagy megpróbáltatásokban mindig meg van a lehetőség, hogy összekovácsol. Olykor szörnyű eseményeknek kell eljönnie, hogy akár az egyén, akár egy nemzet megerősödjön.
És ha valakik nagy megpróbáltatások elé néznek, akkor azok most a spanyolok, mert nem csak gazdasági helyzetük nehéz, rengetegen hagyják el az országot(sokan a volt gyarmatokra mennek) de a legsúlyosabb, hogy országuk területi egysége van veszélyben, a széthullás fenyeget. Mert a katalánok után borítékolható, hogy a baszkok is megmozdulnának.
Reméljük, hogy ez a csodás ország - amelynek nem csak Európa, hanem az egész világ sokat köszönhet, talán ezt szimbolizálja ez az ünnep is - megtudja tartani egységét. Kicsi rá az esély, de talán a spanyol monarchia is visszanyerhetné kicsit a fényét.

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

15:00–17:30
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Hegylakók

17:30–18:30

<<<Zene>>>

18:30–21:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!