A Hezbollah-vezér szerint siker, hogy Izrael fölé drónt tudtak küldeni

Haszan Naszrallah sejk, a radikális iszlamista Hezbollah hazafias szervezet vezetője beismerte, hogy ők küldtek Izrael fölé egy "iráni gyártmányú" pilóta nélküli repülőgépet, amely "kényes célpontok" felett repült el. A gépet Izrael lelőtte, Naszrallah azonban sikerként értékeli a fiaskót, mert szerinte "valamennyi övezetbe" be tudnak hatolni.

"Korszerű felderítő repülőgépet küldtünk libanoni területről (…), amely több száz kilométert repült át a tenger felett, mielőtt átlépett az ellenséges vonalakon" – mondta Naszrallah a Hezbollah hazafias szervezet televíziójában.

"Nem ez volt az első, de nem is az utolsó alkalom (hogy drónt küldtünk). Valamennyi övezetbe be tudunk hatolni" Izraelen belül – hangoztatta a libanoni síita radikálisok vezetője.

Az izraeli hadsereg október 6-án jelentette be, hogy lelőtt az ország déli része fölött egy pilóta nélküli repülőgépet, amely berepült Izrael fölé. Naszrallah csütörtökön azt állította, hogy a drónt a dimónai atomreaktor "közelében" lőtték le. Az Izraellel vívott 2006. évi háborúban a Hezbollah már bevetett pilóta nélküli repülőgépet Izraelben.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Hezbollahot vádolta meg a drón küldésével, és azt ígérte, hogy "eltökélten" megvédelmezik az ország határait. Naszrallah szerint a gép "nem orosz, Iránban gyártották, és Libanonban szerelték össze".

Libanonban is feszültséget kelt Naszrallah

A libanoni hadseregével vetélkedő jelentős fegyverkészlete miatt a Hezbollah terrorszervezet libanoni riválisai nyomása alatt van, akik azzal vádolják, hogy regionális zűrzavarba taszíthatja az országot. A pilóta nélküli repülőgép küldésének beismerésével további belső nyomás várható a szervezetre, amely folytatja Izraellel való régi keletű konfliktusát.

A drónt szombaton egy izraeli F-16-os vadászgép lőtte le. A pilóta nélküli repülőgép fél órán át haladt izraeli terület fölött. Lelövése után felrobbant, de robbanószer nem volt rajta.

2006 júliusában az izraeli erők lelőtték izraeli területi vizek fölött a Hezbollah egy drónját, amelyen sem fegyver, sem robbanószer nem volt. Egyszer, 2005. április 12-én a Hezbollah egy pilóta nélküli gépének sikerült átrepülnie Izrael északi területének egy része fölött anélkül, hogy lelőtték volna.

(MTI, ATV)

(MTI, ATV)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

8:00–9:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Sin City (ismétlés)

9:00–10:00

<<<Zene>>>

10:00–12:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!