is Offline Visszanyal a fagyi: Irán és Irak szorosabbra fűzheti kapcsolatukat | Szent Korona Rádió

Visszanyal a fagyi: Irán és Irak szorosabbra fűzheti kapcsolatukat

Kétoldalú megállapodás született Irak és Irán között a védelmi területeken történő együtműködésről. A megállapodást a két ország védelmi miniszterei írták alá, irán részről Ahmed Vahidi dandártábornok, iraki részről Szadún al-Dulámi.

A 2012. október 4-én kelt együtműködési megállapodás egyértelműen mélyíti a két ország kapcsolatát, mely távolabbra is mutathat.

Az iráni védelmi miniszter, Ahmed Vahidi dandártábornok nyilatkozatában elmondta, Irán nagy fontosságot tulajdonít a szomszédos Irakkal kötött megállapodásának és kihangsúlyozta a két ország további együtműködésének szükségességét a védelmi területen.

Vahidi egy magas beosztású delegáció élén érkezett Bagdadba aznap reggel, hogy feltérképezze a két ország kapcsolatainak szorosabbra fűzésében rejlő lehetőségeket.

Érdekesség, hogy a héten Núri al-Maliki iraki miniszterelnök Moszkvába látogatott, a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését célzó szerződések aláírása mellett több milliárd dollár értékben írhat alá olyan kontraktusokat is, melyek katonai eszközök eladásáról szólnak.

Az ötmilliárd dolláros értékű beszerzésben szinte minden van. 30 darab Mil Mi-28N harci helikopter, 42 Pantsir-S1 légvédelmi rendszer, illetve meg nem nevezett mennyiségű MiG-29M/M2 vadász-bombázó, mobil és fix telepítésű lokátorok, páncélozott járművek és harckocsik, illetve egyéni lőfegyverek beszerzése.

Habár a hírt mind orosz, mind iraki források megerősítették, szakértők szerint is kétséges lehet az üzlet, ugyanis Irak mostani fő beszállítója az USA, mely igyekszik az ország politikáját is irányítani. Érdekeség, hogy más nyugati országok mellett Szerbiával is szültett egy szerződés, miszerint az ország több tucat kiképző-könnyű támadó repülőgépeket szállít Irak számára.

Emelett az F-16-os katonai repülőgépek beszerzése is az USA-tól folyik. Az megegyezés megírásakor máris keveselték a szerződésben foglalt mennyiséget és további vadász-bombázók beszerzését fontolgatták, éppen ezért furcsa a MiG-29-esek beszerzésének híre.

Árnyalja a képet, hogy Irakban jelenleg a síiták vannak hatalmon, így érthető a 90%-ban síita Irán felé történő nyitás.

Az Irán és Irak közti megállapodás boríthatja a térség erőviszonyait, befolyásolhatja a kurdok függetlenségi törekvéseit is. Elég csak arra gondolni, hogy iráni katonai alakulatok többször Irak területén harcoltak kurd fegyveresekkel.

Messzemenő kijelentéseket azonban még nem kell tenni, többek közt nem szabad lebecsülni az USA érdekérvényeaítő képességét sem.

(htka.hu, World Defence News blog nyomán Szent Korona Rádió - F. P.)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

13:00–16:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Mi Magunk

16:00–17:00

<<<Zene>>>

17:00–17:30

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!