Szíria, vagy a külföldről beszivárgott fegyveresek lőnek Törökországra?

Szíriai katonák búcsúztatása Damaszkuszban (archív)Szíriai katonák búcsúztatása Damaszkuszban (archív)

Szíriai katonák őrhelyére támadtak török katonák csütörtökre virradóra, az incidensnek több halottja van. A NATO bejelentette, hogy kiáll a határait védő Törökország mellett, míg Szíria már többször figyelmeztetett a külföldről beszivárgó, és török támogatást is élvező fegyveresekre.

Több szíriai katona meghalt csütörtökre virradóra a szíriai hadsereg egyik őrhelye ellen intézett török támadásban a határ közelében fekvő Tell-Abjad városa közelében, Raszm-el-Gazál térségében - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A jelentésből nem derül ki, hány szíriai katonai vesztette életét. Előzőleg, szerdán szíriai aknagránátok csapódtak be egy török faluban, megölve egy nőt és négy gyereket. A súlyos határincidens után a török tüzérség ágyúzta a szíriai hadsereg állásait. Törökország kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tegye meg "a szükséges intézkedéseket" a szíriai agresszió megállítására.

A török tüzérség támadásai csütörtökön kora reggel is folytatódtak Tell-Abjad körzete ellen, a határtól mintegy tíz kilométer mélységben - közölték török biztonsági források. A szíriai halottakról azt mondták, hogy Bassár el-Aszad elnökhöz hű katonák vesztették életüket a tüzérségi tűzben.

Csütörtökön kora délelőtt összeül Ankarában a török parlament annak megvitatására, hogy engedélyt adjon-e a kormánynak közvetlen katonai műveletekre szíriai területen - jelentette az AFP francia hírügynökség.

A NATO kiállt Törökország mellett

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő telefonon tárgyalt a fegyveres incidensről Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral. A török kormány ezután kérte a nagyköveti ülés összehívását a NATO-t létrehozó washingtoni szerződés 4. cikkelyére hivatkozva. A 4. cikkely értelmében bármely NATO-tagállam konzultációt kezdeményezhet, ha úgy ítéli meg, hogy veszély fenyegeti területi épségét vagy biztonságát.

Az Észak-atlanti Tanács szerda éjjeli rendkívüli ülésén felszólította Szíriát, hogy "azonnal állítsa le a szövetség egyik tagja, Törökország ellen elkövetett agresszív cselekedeteit, és vessen véget a nemzetközi jog felháborító megsértésének". "

A szövetség készenlétben áll Törökország oldalán" - hangsúlyozták a nagykövetek nyilatkozatukban a rendkívüli ülés után. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azonnal biztosította Törökországot arról, hogy az Egyesült Államok kiáll mellette.

Szíria részvétét fejezte ki a török népnek, és Szíria információs minisztere azt ígérte, komolyan kivizsgálják az esetet. Szíria közölte azt is, hogy tiszteletben tartja más országok szuverenitását, cserébe elvárja, hogy az övét is tartsák tiszteletben.

Törökország most tankokat, tüzérséget, és rakétaütegeket telepít a szíriai határra, és folyamatosan lövi a szíriai területeket.

Szíria erre válaszul ismét lőtt török területeket, igaz lakatlant.

Szíria már számos esetben figyelmeztetett arra, hogy külföldről fegyveresek szivárognak be az országba nyugati országok, valamint Szaúd-Arábia, Katar és Törökország támogatásával.

Júliusban Besár al-Aszád szíriai elnök a török Cumhuriyet napilapban bírálta Törökországot, mert „minden logisztikai támogatást megad a terroristáknak, akik népünket gyilkolják.”

(MTI, RT, Press TV, SANA nyomán Szent Korona Rádió)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Éjfél

0:00–0:15
A Himnusz, az Ősi Himnusz, a Székely Himnusz, a Hiszekegy és a Szózat hallható, amikor éjfélt üt az óra.
(Éjféli blokk)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

0:15–2:00

Budaházy (ismétlés)

2:00–3:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!