is Offline 8,5 milliárd forintnak megfelelő közpénzt szórt el az olasz Szabadság Népe (PdL) | Szent Korona Rádió

8,5 milliárd forintnak megfelelő közpénzt szórt el az olasz Szabadság Népe (PdL)

Az ókor lakomáit idéző "tógapartikat" rendezett közpénzből Lazio tartomány jobbközép frakciója; a Veszta-szűznek és Zeusznak beöltözött frakciótagokat súlyos korrupcióval vádolta meg szombaton az olasz számvevőszék.

„Minden képzeletet felülmúl a fosztogatás mértéke” – hangoztatta közleményében a számvevőszék, amely Lazióban vizsgálatot indított a jobbközép Szabadság Népe (PdL) volt kormánypárt tartományi frakciójával szemben. Az eddigi ellenőrzés szerint a PdL testülete a 2010-es választási győzelme óta 30 millió euró közpénzt költött saját kiadásaira (ez 8,5 milliárd forintnak felel meg).

A párt tagjai ebből vettek maguknak gépkocsit, tengerparti villát, közpénzből fizették luxusnyaralásukat. A PdL oktatási tanácsosa 17 fős irodát foglalkoztatott rokonokkal és ismerősökkel. Renata Polverini tartományi elnök személyi fotósa évi 75 ezer eurót kapott. "A PdL tartományi képviselői helikopterrel jártak a tartományi paprikafesztiválra is" - számolt be az olasz sajtó.

A közvéleményt leginkább azok az újságokban megjelent fényképek háborították fel, melyek szerint a PdL frakció előszeretettel rendezett "tógapartikat". Az ókor lakomáit idéző ünnepségeken a képviselőnők szexis Veszta-szűznek öltöztek be, a képviselők pedig a Lédát elcsábító Zeusznak, vagy nimfákat kergető Minotaurusznak. Máskor a frakció tagjai Odüsszeusz kalandjait elevenítették fel és malacnak öltöztek be, ahogyan Kirké is disznóvá változtatta a görög harcosokat. A politikuspartik egyenként 40 ezer euróba kerültek.

„A gazdasági válság kellős közepén Satyricont játszottak” – emlékeztetett az ókori Petronius által megírt császárkori lakomára a Famiglia Cristiana katolikus hetilap. Az újság hangsúlyozta, hogy a tartományi képviselők akár havi nettó 20 ezer eurót is keresnek, évi egyszeri 100 ezer eurós kiegészítéssel. A tanácsosok mandátumuk lejárta után harminc éven át életjáradékban részesülnek. „Ennyi sem volt elég?” – kérdezte az újság. A baloldali La Repubblica szerint felesleges csodálkozni, a PdL képviselői nem tettek mást, mint vezérük, a szintén partiszerető Silvio Berlusconi volt kormányfő „politikai stílusát” utánozták.

A botrányt a pénzügyőrség vizsgálata robbantotta ki a Franco Fiorito, a PdL volt frakcióvezetője ellen. Fiorito tucatnyi ingatlant vásárolt Rómában a pártnak adott költségvetési támogatásból. Fiorito 400 ezer eurót kész visszafizetni, és elképzelhetetlennek nevezte, hogy Polverini ne tudott volna a visszaélésekről. Polverini a héten háromszor jelentette be lemondását és háromszor lépett vissza. Az olasz sajtó szerint Berlusconi személyesen kérte meg, hogy ne mondjon le, mivel Lazio tartomány elveszítése súlyos hátrányt jelentene a PdL-nek a tavaszi parlamenti választásokon is.

(MTI)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Főhadiszállás

15:00–16:00
A műsor alapvetően liberális, baloldali dogmáknak, lózungoknak, álérveknek a megvitatásáról és cáfolásáról fog szólni, ezzel muníciót adva a mindennapi háborúhoz.
(Beszélgetős)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

16:00–0:00

Éjfél

0:00–0:15

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!