Örményország - jövő nélküli állam?

Oligarchák uralma, korrupció, alacsony munkabérek, csökkenő népesség - egy ilyen országnak milyen jövője lehet?

Állami kontroll alatt tartott gazdaság, az emberi jogok megsértése, állandó háborús fenyegetettség Azerbajdzsánnal – mindez minden évben több tízezer fiatal örményt indít arra, hogy elhagyja Örményországot – írja a francia Slate c. lap tudósítása a kaukázusi országból.

Az Orosz Migrációs Hivatal jereváni irodája előtt mindig sorok tolonganak – örmény fiatalok tömegei várnak arra, hogy Oroszországba utazhassanak dolgozni. 1991 óta mintegy 1 millió ember vándorolt ki Örményországból. A sorban álló fiatalok nem nagyon akarnak nyilatkozni, mintha szégyellnék távozásukat. Egyikük, bizonyos Szarkisz mégis hajlandó beszélni: Örményországban a helyzet katasztrofális, a bérek alacsonyak. Oroszországban viszont jól lehet keresni, mégha olyan munkát is kell vállalni, amely nem felel meg a képzettségnek. Oroszország annak ellenére is vonzó, hogy elsősorban Szibériába keresnek munkavállalókat. Az átlagos munkabér Örményországban 235 euró (120 ezer dram), a szegénységi küszöb alatt él a lakossága kb. 10 %-a. A munkanélküliség hivatalosan 6 %, nem hivatalosan 30 %. Örményország gazdaságát oligarchisztikus csoportok ellenőrzik, a korrupció szétrohasztja az egész államot. Az igazságszolgáltatás nem független. 2011-ben 3600 örmény kért politikai menedékjogot Franciaországban a hatalom általi üldöztetésre hivatkozva (bár az örmény migrációs szolgálat vezetője, Gagik Jeganjan szerint ezek az emberek csak kitalálják a rémtörténeteket, azért, hogy igénybe vehessék a francia ellátórendszert...).

Hivatalos adatok szerint 2010-ben 29 ezer ember hagyta el a 3,1 milliós Örményországot. Minden ember távozása nagy veszteséget jelent az ország számára. A kivándorlók 80 %-a Oroszországba távozik. Ruben Jeganjan demográfus szerint reálisan 2,5 millióra csökken Örményország lakossága a következő évtizedekben (miközben a muszlim Azerbajdzsán népessége rendületlenül növekszik).

Véleménye szerint Örményországban hiányzik a jövőbe vetett hit: az emberek csalódottak, nem hisznek a hatalomnak. A jövőbe vetett hit hiánya magyarázza a romló demográfiai mutatókat is: 1991-ben még átalgosan 2,5 gyermeket szült egy örmény nő, ma ez a mutató 1,7.

(inosmi.ru, Orosz Világ)

Comments

#3

Ez jó észrevétel. A „median” sokkal jobb mérce mint az „average”.
average = átlag
Sajnos nem tudom a magyar szót a „median” -ra.

#4

Nálunk is 235 euró környékén van az átlagos dolgozó bére. Ezzel szemben a tévé mindig azt mondja, hogy Magyarországon az átlagkereset 200 meg 200 akárhányezer ft. Hogy? Összeadják az átlagos dolgozó, meg a gazdagok bérért és így átlagolnak? Még a 90 ezer is olyan távol van, mint a csillagos ég.

#5

Nincs módunkban segíteni egy hason sorsú keresztény ország problémáin de keresztény értékeink együttérzésre köteleznek.

#6

Égették is a magyar zászlót? Én csak taposást láttam, nem mintha sokkal jobb volna.

Egyébként oligarchák, korrupció, népességcsökkenés nálunk is van, ezeket a gondokat mi is meg kell oldjuk.

#7

A magyar nagykövet kiutasítása még érthető lépés volt, de azért a magyar zászló égetése kissé beárnyékolja egy időre a magyar-örmény felhőtlen viszonyt! Kár volt!

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

18:30–0:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Éjfél

0:00–0:15

<<<Zene>>>

0:15–2:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!