is Offline Külügy: Az azeriek megígérték, hogy nem engedik el Safarovot | Szent Korona Rádió

Külügy: Az azeriek megígérték, hogy nem engedik el Safarovot

Kaptak diplomáciai biztosítékot a magyar hatóságok Azerbajdzsántól arra, hogy Ramil Safarov átadása után hazájában folytatja büntetése letöltését, írta a Külügyminisztérium pénteki közleményében.

A tárca arra reagálva közölte ezt, hogy Kovács László (MSZP), az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, a magyar kormány nem kért és nem is kapott garanciát arra, hogy Ramil Safarov nem részesül kegyelemben a hazájában. A szocialista politikus hozzátette: Azerbajdzsán ugyanis azt vállalta, hogy nem alakítja át az ítéletet, de az elnöki kegyelem lehetőségéről nem szólt a tájékoztatás.

A szocialista politikus azután beszélt erről, hogy a Külügyminisztériumban betekintett az azeri katonatiszt átadásával kapcsolatos iratokba.

Kovács László szerint a magyar kormány így nem vádolhatja Azerbajdzsánt egy nemzetközi egyezmény megsértésével, csak azzal, hogy az Európa Tanács vonatkozó egyezményének szellemiségét sértette meg.

A Külügyminisztérium cáfolta Kovács László állításait, és azt írták, álláspontjukat támasztja alá az Európai Parlament (EP) csütörtöki határozata is.

A határozat, amelyhez megvizsgálták az eset körülményeit és a fontosabb dokumentumokat, egyértelműen más álláspontot foglal el, mint Kovács László, állítja a minisztérium. Hangsúlyozták, az EP véleménye szerint a Safarovnak adott elnöki kegyelem megsérti a vonatkozó egyezmény alapján a magyar hatóságoknak adott azeri diplomáciai biztosítékokat, amelyek értelmében az elítélt büntetésének végrehajtása hazájában folytatódik.

Az EP csütörtöki állásfoglalásában elítélte Ilham Aliyev azeri államfő döntését, amellyel kegyelemben részesítette a Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt férfit.
Írásos garanciát adtak

A néppárti kezdeményezésre napirendre tűzött kérdésben az EP által elfogadott végleges szövegben az szerepel: Azerbajdzsán hivatalos levélben írásos garanciát adott arra, az átadott elítélt büntetését nem változtatja meg, és Safarov legkorábban 25 év elteltével szabadulhat. Az elfogadott állásfoglalásban az is szerepel, Azerbajdzsán hivatalosan később tagadta, hogy erre vonatkozóan diplomáciai garanciát adott volna Magyarországnak. Ezzel kapcsolatban az EP megállapította, hogy Azerbajdzsán megsértette a magyar hatóságoknak adott diplomáciai biztosítékokat.

Az EP az állásfoglalásban tudomásul vette Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatát, miszerint Magyarország a nemzetközi kötelezettségeivel összhangban járt el.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

(MTI)

Comments

#1

Pontosan így van, tisztelt Pártoló, a jelenlegi kormánynak sok hibája van, de észre kell venni, hogy a vörösök, akik most hőbörögnek és hirtelen örménypártiak lettek (ha érdekük azt kívánta volna, hogy legyenek azeri-pártiak, akkor azok lettek volna), teli pofával itélik el az azerieket és a magyar kormányt, nem riadva vissza attól, hogy bűnösnek mondják ki Magyarországot. Ebben a helyzetben csak az azeriek nem tévedtek. Nekik kidolgozott tervük volt arra, hogy hogyan éljenek vissza a magyarok bizalmával. Magyarország tévedett, mert nem kellett volna bízzon az azeriekben, hiszen egyértelmű volt a szabadoneresztés szándéka. Örményország is tévedett, mert a hibázó Magyarországgal nem beszélte meg az ügyet, hanem egyből megszakította diplomáciai kapcsolatait.

#2

Magyar kormány hibát követett el de nem vádolható az azeri-törökök becstelen szószegéséért.

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

3:00–4:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Napvágás (ismétlés)

4:00–5:30

<<<Zene>>>

5:30–7:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!