Egyszerre mond le a román kormány- és államfő?

Kategóriák:

Egyidejű, előre hozott parlamenti és államelnök-választást javasol Victor Ponta román miniszterelnök Traian Băsescu államfőnek, amit szerinte úgy érhetnek el, ha egyszerre mondanak le hivatalukról - jelentette hétfőn a kormányfő egy televíziós nyilatkozatában.

Ponta szerint a közte és Băsescu államfő között fennálló konfliktus elbírálását a választókra kellene bízni, és egyidejű lemondásuk lehetővé tenné, hogy Romániában egyszerre rendezzenek parlamenti és elnökválasztást ősszel.

Mind a szociáldemokrata miniszterelnök, mind pedig a jobboldalhoz közel álló államfő elmozdítására komoly erőfeszítéseket tesznek politikai ellenfeleik.

Victor Ponta miniszterelnök lemondását a jobboldali ellenzék sürgeti, mivel a kormányfőt az egyik legtekintélyesebb tudományos ismeretterjesztő folyóirat azzal vádolta meg, hogy doktori disszertációja felét másolta. A plágium tényét az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) is megállapította, és Ponta doktori címének visszavonását kezdeményezte, ám a testületet az ülés közben az oktatási miniszter egy rendelettel átszervezte, döntéseit érvénytelennek nyilvánította és megvonta tőle a jogot, hogy a továbbiakban plágiumügyekkel foglalkozzék.

Victor Ponta miniszterelnök az egyik hírtelevíziónak adott interjújában "maffiaszerű kivégzésnek" minősítette a CNATDCU döntését, amelyet az államfőhöz közel álló, Demokrata Liberális Párt (PDL) befolyásának tulajdonított és érvénytelennek nevezett.

Traian Băsescu államfőt a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) akarja elmozdítani hivatalából, és több olyan törvényt is módosított, amely megkönnyíti a politikus leváltását. Az államfő mandátumának lerövidítése és esetleges lemondása azonban az egyre élesebb politikai vitáktól függetlenül is felmerült.

A tíz éve módosított román alkotmány ugyanis ötévesre növelte az államfői mandátumot, amely emiatt 2008 óta nem esik egybe a parlament mandátumával. A román politikusok - pártállástól függetlenül - belátták, hogy ez nehezen kezelhető társbérleti feszültségek kialakulását idézheti elő az államfő és a kormány között, továbbá túl gyakran sodorja olyan választási kampányba az országot, amikor a politikusoknak fontosabbá válik a megítélésük, mint az ország érdeke.

Traian Băsesescu korábban maga is felajánlotta lemondását, hogy ismét egyszerre lehessen parlamenti és elnökválasztást rendezni, de ennek elengedhetetlen feltétele lenne, hogy előbb módosítsák az alkotmányt, és térjenek vissza a négyéves elnöki mandátumra. Az alkotmánymódosításhoz azonban kétharmados parlamenti döntésre, vagyis a PDL és az USL egyetértésére volna szükség.

Victor Ponta javaslatát az egyidejű lemondásról Cezar Preda, a PDL elnökhelyettese "fantazmagóriának" minősítette: szerinte a miniszterelnököt már az USL-n belül is támadják plágiumbotránya miatt, ezért keresi a színpadias lelépés lehetőségét.

(MTI, Kitekintő)

Comments

#1

Ha nem tévedek ez a hír elavult. Úgy tudom hogy Ponta időközben kijelentette, hogy semmi szín alatt nem hajlandó lemondani.

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Mi Magunk (ismétlés)

14:00–15:00
Barcsa Turner Gábor és Incze Béla, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két vezetőségi tagjának műsora, amely kéthetente jelentkezik.
(Magazin műsor)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

15:00–17:30

Hegylakók

17:30–18:30

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!