Feloszlatták a Ponta plágium-ügyét kivizsgáló bizottságot

Nem mond le a román kormányfő, jóllehet az illetékes bukaresti testület megállapította: plágiumot követett el doktori dolgozata megírásakor. Válaszlépésként Ponta a kommunista diktatúra bevett módszerét követve feloszlatta a diplomákat és egyetemi okiratokat érvényesítő Országos Tanácsot.

A plágiumok kivizsgálására hivatott Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács pénteken megállapította, hogy Victor Ponta a Bukaresti Egyetemen 2003-ban megvédett 307 oldalas dolgozatába 85 oldalt szó szerint bemásolt más tudományos munkákból anélkül, hogy szabályosan feltüntette volna forrásait. Emiatt a testület visszavonta a politikus doktori címét.

A testületet azonban – annak ülése közben – Liviu Pop oktatási miniszter rendelet útján feloszlatta és újjászervezte. Ez azt jelenti, hogy tanácsot 20-ról 45 tagúra bővítik, és módosított hatáskörei között már nem szerepel a doktori disszertációk vizsgálata. Pop egyúttal kijelentette, hogy bármilyen döntést hoz a régi összetételű testület, annak nem lesz jogi érvénye.

„Politikai (indíttatású) és törvénytelen döntést hoztak a (Traian Basescu) államfőhöz közel állók azért, mert részt vettem az Európai Tanács ülésén. Nem adom fel a harcot, amelyet az ellenem irányuló támadások ellen vívok. Szó sem lehet arról, hogy lemondjak" – jelentette ki a Brüsszelben tartózkodó Victor Ponta a Bukarestben kiadott pártközlemény szerint.

Az oktatási miniszter pénteken közölte: mostantól a tudományos kutatást felügyelő Országos Etikai Tanács hivatott dönteni a disszertáció eredetiségéről.

Ezt a bizottságot a Ponta-kormány mandátuma idején szintén újjászervezték, és megváltoztatták összetételét, amikor Ioan Mang, a szintén plágiumbotrányba keveredett, majd ennek nyomán lemondott oktatási miniszter munkája volt terítéken.

A kormányfő egy csütörtöki lapinterjúban még arról beszélt, hogy hajlandó lemondani a miniszterelnöki posztról, ha az etikai tanács vétkesnek találja.

A feloszlatás ellenére a tanácstagok úgy döntöttek, hogy folytatják a plágium-gyanú kivizsgálását, döntésüknek azonban nem lesz törvény ereje. A testület egyik tagja ma úgy nyilatkozott: a miniszterelnök 400 oldalas doktori dolgozatából 140 oldal plágiumnak számít.

Románia képviseletében Victor Ponta utazott csütörtökön Brüsszelbe, az Európai Unió állam- és kormányfőinek értekezletére, annak ellenére, hogy szerdán a román alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a korrupt szociálliberális bandavezér helyett az ülésen az államfő jogosult képviselni Romániát.

(MTI, Marosvásárhelyi Rádió, Realitatea nyomán Szent Korona Rádió)

Comments

#1

Ezek után aki azt mondja, hogy a jelenlegi román kormány tisztességes, nem diktatorikus, az nevetségessé válik.

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Éjfél

0:00–0:15
A Himnusz, az Ősi Himnusz, a Székely Himnusz, a Hiszekegy és a Szózat hallható, amikor éjfélt üt az óra.
(Éjféli blokk)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

0:15–2:00

Vallásóra (ismétlés)

2:00–3:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!