Irán megerősítené kapcsolatait Indiával

Irán szeretné megerősíteni kapcsolatait Indiával - közölte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, amikor vasárnap fogadta a megújuló energiafajták ügyében felelős, teheráni látogatáson tartózkodó indiai minisztert. Erről az elnöki hivatal számolt be honlapján.

A közlemény szerint Irán a kapcsolatokat a kereskedelmi, a tudományos, a kulturális és az idegenforgalmi területen, valamint a beruházások terén szeretné erősíteni, Faruk Abdullah indiai miniszter pedig azt emelte ki, hogy országa a gazdasági, a kereskedelmi és a kulturális vonatkozásban akar szorosabb együttműködést.

Iránt atomprogramja miatt, amelyről azt gyanítják a nyugati hatalmak, hogy az atomfegyvergyártást is szolgálja, súlyos szankciók sújtják. Irán India második legnagyobb nyersolajszállítója Szaúd-Arábia után. Újdelhi különböző módszerekkel igyekszik nyersolajat vásárolni Irántól anélkül, hogy megsértené a nemzetközi szankciókat.

Szájed Mehdi Nabizadeh, Irán indiai nagykövete februárban arról számolt be, hogy a két ország a kétoldalú kereskedelem könnyítésében állapodott meg. Eszerint Irán beleegyezett abba, hogy India olajvásárlásának 45 százalékát rúpiában fizesse, a fennmaradó részt pedig iráni infrastrukturális projektekbe történő beruházással pótolja. Irán indiai árucikkek, a többi közt munkagépek, acél, és gépjárművek vásárlására fordítja majd a bevételből származó rúpiát.

(MTI, Barikád)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

22:00–0:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Éjfél

0:00–0:15

<<<Zene>>>

0:15–2:00

Programajánló

    Hozzászólások

    User login

    Poll

    Szent Korona Rádió hírlevél

    Iratkozz fel hírlevelünkre!