Irán megerősítené kapcsolatait Indiával

Irán szeretné megerősíteni kapcsolatait Indiával - közölte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, amikor vasárnap fogadta a megújuló energiafajták ügyében felelős, teheráni látogatáson tartózkodó indiai minisztert. Erről az elnöki hivatal számolt be honlapján.

A közlemény szerint Irán a kapcsolatokat a kereskedelmi, a tudományos, a kulturális és az idegenforgalmi területen, valamint a beruházások terén szeretné erősíteni, Faruk Abdullah indiai miniszter pedig azt emelte ki, hogy országa a gazdasági, a kereskedelmi és a kulturális vonatkozásban akar szorosabb együttműködést.

Iránt atomprogramja miatt, amelyről azt gyanítják a nyugati hatalmak, hogy az atomfegyvergyártást is szolgálja, súlyos szankciók sújtják. Irán India második legnagyobb nyersolajszállítója Szaúd-Arábia után. Újdelhi különböző módszerekkel igyekszik nyersolajat vásárolni Irántól anélkül, hogy megsértené a nemzetközi szankciókat.

Szájed Mehdi Nabizadeh, Irán indiai nagykövete februárban arról számolt be, hogy a két ország a kétoldalú kereskedelem könnyítésében állapodott meg. Eszerint Irán beleegyezett abba, hogy India olajvásárlásának 45 százalékát rúpiában fizesse, a fennmaradó részt pedig iráni infrastrukturális projektekbe történő beruházással pótolja. Irán indiai árucikkek, a többi közt munkagépek, acél, és gépjárművek vásárlására fordítja majd a bevételből származó rúpiát.

(MTI, Barikád)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

17:00–17:30
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Budaházy

17:30–18:30

<<<Zene>>>

18:30–0:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!