Még a Sinn Féin vezére is megemelte kalapját a királynő előtt

Az ír nacionalisták legismertebb vezetője is elismeréssel szól a brit uralkodó "történelmi" dublini beszédéről, amelyben a királynő mélységes együttérzését fejezte ki a múltbeli brit-ír ellenségeskedések okozta fájdalmak elszenvedőinek.

"Azt hiszem, hitelesek a viharos múltunkat megszenvedőkkel való őszinte együttérzésről szóló szavak" - jelentette ki csütörtökön Gerry Adams, a Sinn Féin párt vezetője, aki az egyik élharcosa az észak-írországi brit fennhatóság megszüntetésének.

Pártját az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyának tekintik, s ő maga korábban "elhamarkodottnak" minősítette II. Erzsébet írországi látogatását.

A dublini kastélyban, a díszvacsorán elmondott beszéd másik figyelemre méltó mozzanata az volt, hogy a királynő ír nyelven (gaelül) szólította meg a résztvevőket. A hallgatóság, élén Mary McAleese ír államfővel, spontán tapsviharban tört ki.

A brit sajtó is kiemelte a királyi vizit történelmi jellegét. II. Erzsébet dublini látogatása segíteni fog abban, hogy jövőben új alapokra helyezzék az angol-ír kapcsolatokat - hangsúlyozta a londoni The Times.

(Stop)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Hadak Útján (ismétlés)

9:00–10:00
Leírás később.
(Hadtörténeti)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

10:00–10:30

Trón és oltár (ismétlés)

10:30–11:30

Programajánló

    Hozzászólások

    User login

    Poll

    Szent Korona Rádió hírlevél

    Iratkozz fel hírlevelünkre!