Kelet-Európa legnagyobb meteoritját találták meg Lengyelországban

Az egyik kráter a moraskói rezervátumbanAz egyik kráter a moraskói rezervátumban

A Kelet-Európában valaha talált legnagyobb meteoritot fedezték fel lengyel geológusok Poznan közelében, a moraskói meteoritrezervátumban. A kutatók szerint a 300 kilós meteoritdarab 5000 éve csapódhatott be, és új információkkal szolgálhat a világegyetem keletkezéséről.

A felfedezésről Andrzej Muszynski tudós számolt be szerdán Poznanban. Mint elmondta, a nagy vastartalmú objektumra még szeptemberben bukkant két meteoritvadász geológus két méter mélyen a földben, elektromágneses anomáliák észlelésére szolgáló detektor segítségével. A nyomokban nikkelt tartalmazó, kúp alakú vasmeteoritot a poznani Adam Mickiewicz Egyetemen tanulmányozzák. A kráterekkel tarkított moraskói meteoritlelőhelyen már összesen 1500 kilogrammnyi meteoritot találtak, de ilyen nagy darabot még soha. Az új felfedezés nyomán a tudósok ki akarják szélesíteni a meteoritok utáni kutatást a térségben.

(MTI, Index)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Mi Magunk (ismétlés)

14:00–15:00
Barcsa Turner Gábor és Incze Béla, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két vezetőségi tagjának műsora, amely kéthetente jelentkezik.
(Magazin műsor)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

15:00–17:30

Hegylakók

17:30–18:30

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!