Blokkolnák a "jogsértő" (értsd: hazafias) honlapokat

Természetesen a demokrácia, a szólásszabadság és egyéb ilyen lózungok nevében.

Már a nyomozás során elérhetetlenné lehetne tenni bizonyos súlyos bűncselekményeket megvalósító weboldalakat – írja a hvg.hu, egyértelműen, hogy a magyar hazafias portálokra utalva.

Az új Btk. hatálybalépését előkészítő csomag alapján először a tárhelyszolgáltatót szólítanák fel a jogsértő tartalmak elérhetetlenné tételére, de ha az nem lép – például azért, mert külföldi a szerver – a hazai internetszolgáltatókkal blokkoltatnák az oldalt.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kedden tette közzé annak a törvénymódosító csomagnak a tervezetét, amelynek elfogadása az új Btk. hatályba lépéséhez és alkalmazásához szükséges. Ez szabályozza többek közt a jogsértő tartalmak végleges blokkolását, illetve bizonyos bűncselekmények esetében lehetővé teszi, hogy már a nyomozás során elérhetetlenné tegyék a tartalmat.

A hvg.hu cikke szerint a jogsértő tartalmakat a bíróság döntése után elsősorban a tárhely-szolgáltatóknak kellene elérhetetlenné tenniük, akár ideiglenes, akár végleges intézkedésről van szó. Ha ezt a szolgáltató nem teszi meg, akár egymilliós, ismétlődő bírságra számíthat. Ha ennek ellenére sem lép, vagy pedig a szervertulajdonos külföldi, a bíróság elrendelheti, hogy az internetszolgáltatók blokkolják a jogsértő oldalak elérését.

Ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak kell létrehoznia egy adatbázist, amelyhez az internetszolgáltatóknak csatlakozniuk kell. Az indoklás elismeri, hogy a blokkolás sokkal súlyosabb beavatkozás, mint a tartalom eltávolítása, de e nélkül a kérdéses lenne a jogsértő tartalmak eltávolítására vonatkozó intézkedés. Mivel ezt minden esetben a bíróság rendeli el, a tartalom tulajdonosának lehetőssége lesz fellebbezni.

A magyar hatóságok többször kértek segítséget az Egyesült Államoktól a kuruc.info című hazafias, jobboldali honlap elleni jogi lépésekhez.

Orbán Viktor a washingtoni kongresszus tagjait is megkereste az ügyben. „Az antiszemitizmus magyarországi központja egy olyan hírportál, amely a magyar kormány föllépése elől az Egyesült Államokba menekült, és onnan végzi gyalázatos tevékenységét” – utalt a miniszterelnök a hazafias portálra, ami amerikai szerverekről üzemel, és amely ellen az akkori adatvédelmi biztos már 2007-ben is megpróbált az USA-tól segítséget kérni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szeptember elején azt közölte, továbbra sem indulhat eljárás az Egyesült Államokban a kuruc.info üzemeltetői ellen az eltérő magyar és amerikai jogértelmezés miatt.

"Tekintettel arra, hogy a kuruc.info olyan szerverről üzemel, ami az Amerikai Egyesült Államokban található, a hírportálon megjelenő tartalmak jogi elbírálása a joghatóság illetékességét veti fel. Jelenleg a két ország eltérő jogértelmezése miatt az Egyesült Államokban nem indulhat eljárás az oldal üzemeltetői ellen” – közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

(MTI, Index)

Comments

#1

Először is a "hazafias" jelzővel érdemes csínján bánni, mert ezt általában az utókor adja meg az előző generációknak, amikor már látszik és érdemben megítélhető a tevékenység gyümölcse.

Egyébként ezek a honlapok, ahogyan én látom, egyre inkább kezdik felvenni a levezető szelep szerepét. Ha bezárják őket, több tevékenység újra kizárólagosan személyközivé válik, a személyes érintettség és bevonódás pedig erősebb, és jobban ösztönzi (nem-virtuális) cselekvésekre az embert. Nem mellesleg nehezebb lenne és több erőforrást igényelne szemmel-füllel tartani az ilyen cselekvések résztvevőit. Ezért azt gondolom, hogy ebből nem lesz semmi. Esetleg nagy csinnadrattával bezáratnak néhány ilyen honlapot, amelyek természetesen találnak máshol más módot arra, hogy újra elérhetőek legyenek, és az egész folyamat megerősíti a jelenlegi státuszukat azzal, hogy megírja a szenvedéstörténetüket (amire maguktól nem lennének képesek, tehát ezzel lényegében profitál az üldöztetésből).

#2

Blokkolod a kurv'anyádat!

#3

Valaki szóljon nekik, hogy ez a Kínai Nagy Tűzfallal sem ment, pedig a kínaiak biztos nagyobb összeget áldoztak rá, mint ők tudnának...

#4

Ha nem lehet nevetségessé tenni valakit, aki a rendszer útjában van, akkor megpróbálják ellehetetleníteni, ha az sem sikerül, akkor jogi eszközökkel üldözni, ha pedig ez sem sikeres, akkor baleset fogja érni az illetőt. Szép új világ.

#5

Akkor most tegyük a szánkra a mutatóujjunkat?! Smiling

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Korabeli revíziós dalok órája

7:00–8:00
A trianoni diktátum ihlette revizionista dalokat lehet ebben az órában hallani.
(Revizionista dalok)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

8:00–9:00

Budaházy (ismétlés)

9:00–10:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!