Elkészült Komondor, az első magyar páncélozott felderítőjármű (Videó)

Atom-, biológiai és vegyi felderítő-terepjáró gyártásába kezdett a Gamma Műszaki Zrt.. A bázisjármű első példánya a napokban készült el, de részletes műszaki adatokat nem közölnek róla, mivel azokat 2032-ig titkosították.

A cég mérnökei a XXI. század technológiai fejlesztéseit is felhasználva tervezték meg a nemcsak katonai, de a katasztrófavédelem igényeit is kielégítő korszerű harcjárművet. A komplex sugárfelderítő-rendszert magyar fejlesztésű és gyártású terepjáró járműbe integrálták. A KOMONDOR névre keresztelt, moduláris ballisztikai védelemmel is felvértezett robosztus terepjáró védelmi szintjét, képességeit a majdani megrendelő saját igényei szerint választhatja ki.

A szovjet időkből itt maradt és a '80-as évek technikai színvonalát képviselő gyalogsági harcjárműveket legkésőbb 2016-ban - a tervezett üzemidő lejárta miatt - kivonják a honvédség rendszeréből. Ezért szükségessé vált a Magyar Honvédség nemzeti védelmi és szövetségesi feladatainak ellátását biztosító könnyűpáncél-védettségű harcjármű család kifejlesztése. A többféle változatban gyártható páncélozott jármű - kialakítása révén - könnyen alkalmazható speciális polgári- és rendvédelmi feladatok ellátására is. A közel 15 tonnás két- vagy háromtengelyes változatban készülő jármű első példányainak gyártása - a motor kivételével - Magyarországon, magyar munkaerővel valósult meg.

A hazai igények kielégítésén túl, lehetővé válik exportigények kielégítése is, már több távoli ország is érdeklődik a jármű iránt. A Respirátor Zrt. több magyar cég részvételével kezdte meg gyártani a majdani járműcsalád első darabjait. Ennek első típusváltozatát fejleszti a Gamma Zrt., de a két cég készen áll a további fejlesztés során a magyar gyártó- és szolgáltatóipar más szereplőit is - kiemelten a magyar védelmi ipar gyártóit - összefogni és bevonni a projektbe.

(HVG)

Comments

#1

Vérfarkas, Az a hozzászólásom óta nekem is egyértelművé vált. Mert olvastam egy részletesebb cikket róla. De akkor amikor azt a hozzászólást írtam, abból a kevés információból ezt lehetett leszűrni.

#2

Zoltánka: nem lapos az alja, hanem az alváz és az alsó páncélvédettség ugyanúgy V-t formál, csupán külső dobozokat raktak fel, amik egy robbanáskor persze lerepülnek, hiszen a V-alak oldalra-felfele tereli a robbanás erejét.

#3

Ennek a járműnek lapos az alja. Egy IED úgy kilukasztgatja, hogy olyan lesz mint a trappista sajt Sad A rácok sokkal jobban megcsinálták a Lazar-t Sad

#4

Hmmm...nem rossz,de terepen nem lesz a 6x6-os 22 tonnájához kevés az a 280 lóerő? A kissebbikhez viszont már mindenképp elegendő felezővel. Gondolom a tengelyek hosszba, keresztbe is zárhatóak. Természetesen nem maradhatott ki a TEK-es felépítmény sem a videóból Smiling

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

10:00–12:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Dél

12:00–12:15

NépZene füleinknek

12:15–13:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!