Százmillió éves harcjelenet a borostyánban

Pillanatkép a múltból.Pillanatkép a múltból.

Nagyjából százmilló évvel ezelőtt egy pók épp a hálójába gabalyodott darázzsal készült végezni, amikor mindketten beleszorultak a rájuk boruló gyantába.

Nagyjából százmilló évvel ezelőtt egy pók épp a hálójába gabalyodott darázzsal készült végezni, amikor mindketten beleszorultak a rájuk boruló gyantába. A vadászjelenetet tökéletesen megőrző borostyánkő Mianmarban, a Hukawng-völgyben került elő.

A kora krétakori fosszília az első olyan lelet, ami akció közben ábrázol egy darázzsal harcoló pókot. A két rovarnak fajtársai már nem élnek, de rokonaik fennmaradtak. A pók egy korai keresztespók, a darázs mai rokona pedig egy olyan faj, aminek leszármazottja a mai napig a pókokra és pókpetékre vadászik. Ugyanakkor a fa, aminek gyantája végül borostyánkővé vált az évezredek alatt, időközben kihalt.

Az Oregon Megyei Egyetem kutatója szerint a megkövült jelenetben épp azt látjuk, ahogy a pók nyeri az összecsapást. „A darázs legrosszabb rémálma vált valóra: épp arra várt, hogy a pók rárontson, mikor a fa gyantája mindkettőjüket csapdába ejtette” – mondta George Poinar.

A fosszília tizenöt szál pókfonalat is megőrzött, bár ez nem a legidősebb pókháló: a legrégebbi, pókfonalat is tartalmazó lelet nagyjából 130 millói éves. A kutatók szerint a pókfélék legkorábban 200 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön.

(Index)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

5:00–7:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Korabeli revíziós dalok órája

7:00–8:00

<<<Zene>>>

8:00–9:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!