Használt sütőolajból akár csípőprotézis is készülhet a jövőben

A nemrég Angliában tartott mikrobiológiai konferencián forradalmi bejelentéssel álltak elő a Society for General Microbiology kutatói. A tudósok olyan műanyagot fejlesztettek ki, melyet elhasznált sütőolajból állítanak elő és teljes mértékben helyettesíteni tudja az orvosi műanyagokat.

A hulladék étolajból származó műanyag egy életképes, ökológiailag felelős technológia, mely orvosi minőségű műanyagot állít elő és úgy tűnik, olcsóbb alternatíva lehet hosszú távon a most használt orvosi műanyagoktól.

A folyamatot be is mutatta a konferencián a kutatócsoport. A tudósok a használt sütőolajt mikroorganizmusokkal kombinálták, mellyel 48 órán belül a mikrobák segítségével szintetizált, kikristályosodott műanyagot állítottak elő.

Két dolog miatt is forradalmi újdonságnak számít az elhasznált étolaj újrahasznosítása. A jövő műanyaga már mindenféleképpen növényi eredetű lesz, ennek komoly hátránya pedig, hogy az élelmiszertermeléstől von el termőterületeket, az ehhez kapcsolódó növénytermesztés. De az elhasznált sütőolaj e célból való felhasználása részben ki tudja váltani a növényi alapú bioműanyagot majd a jövőben. Előállítása pedig azért is olcsóbb, hisz korlátlan mennyiségű alapanyag keletkezik a konyhákban előállítási, termelési költség nélkül a gyártók számára.

A tudósok úgy vélik, hogy ezzel a műanyaggal megfelelő orvosi implantátumokat lehet gyártani a jövőben nagyon alacsony költséggel, ráadásul biológiailag lebomló termékről van szó.

Az orvosi célra használt műanyag mennyisége egy millió tonna körül van a világban. Igaz ez csak a műanyag felhasználásnak az 1 %-t teszi ki, de idővel más iparágban is használható lehetne a jövőben.

Másodsorban pedig nem elhanyagolható, hogy a legkörnyezetbarátabb módon kerül újrafelhasználásra a használt étolaj. Hisz nem csak külföldön, de itthon is boidízelt készítenek az elhasznált étolajból, melyet csak elfüstölünk (újra) az autóinkban.

(GreenProfit)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Hegylakók

17:30–18:30
Egy-egy aktuális esemény, vagy egy, a nemzetünk sorsát érintő kérdés kivesézése Egerből. Avagy egy kötetlen beszélgetés Zagyva György Gyula szobájából. A műsor archívuma ITT érhető el.
(Beszélgetős)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

18:30–21:00

Radics Béla emlékóra

21:00–22:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!