Rémhír a hamarosan kitörő Fuji

Rémhírnek minősítette dr. Harangi Szabolcs vulkanológus, az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékének vezetője a hétvégén a Fuju küszübün álló kitöréséről szóló híreket.

Amint arról a hétvégén a Pécsi STOP is beszámolt: a szakemberekre hivatkozó wired.co.uk hírportál értesülése szerint a kitörés küszöbén a japán fővárostól mintegy száz kilométerre magasodó Fuji. A cikk szerint a tudósok a magmakamrában emelkedő nyomásból következtetnek erre, ami a mérések szerint tizenhatszor nagyobb annál az elméleti minimum értéknél, ami képes beindítani egy erupciót. A tűzhányó ezt megelőzően a 18. század elején tört ki. Az 1707-es működése során lávával nem öntötte el a környéket, viszont hozzávetőlegesen nyolcszázmillió köbméter vulkáni hamut szórt szét a térségben, mely vastagon belepte Tokiót. A hegy körül 2000-ben és 2001-ben is észleltek kisebb rengéseket, a 2011 márciusi, cunamival járó rengés pedig egy 34 kilométer hosszú új törésvonalat nyitott közvetlenül a hegy alatt. A szakemberek szerint ez egy újabb rengéssel tovább nyílhat, az sem kizárt, hogy az egész hely összeomlását maga után vonó erupciót, sárlavinákat, földcsuszamlásokat okozhat, mely borzasztó pusztítást vinne végbe a Fuji környezetében.

A világhálót körbejáró hír kapcsán dr. Harangi Szabolcs vulkanológus, az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékének vezetője is megszólalt. A Tűzhányó Blog vezető szerkesztője szerint a Fuji kitörésével foglalkozó hírt rémhírnek minősíti.

A vulkanológus szerint a tudósok nem tudják mérni a magmakamra nyomását, mivel erre nincsen mérőeszköz. Mint írja: nyomást legfeljebb modellezni lehet, számos bemenő paraméter segítségével és ehhez hozzá kell tenni ezek bizonytalanságát. Hozzáteszi: senki nem tudja, hogy mekkora volt a nyomás az 1707-es kitöréskor. Harangi szerint nincs olyan minimum nyomás érték, melytől beindulna egy kitörés. Az eredeti hírben emlegetett 34 kilométeres új törésvonal - mely állítólag csak rontott a helyzeten - kapcsán megjegyzi: nem kell pánikolni, a Fuji olyan lemeztektonikai helyzetben van, hogy a legutolsó kitörése óta vélelmezhetően számos töréses mozgás történt alatta.

Harangi Szabolcs véleménye szerint tény, hogy a Tokiótól száz kilométerre fekvő Fuji egy időzített bomba, veszélyes vulkán, majdani jövőbeli kitörése komoly gondokat fog okozni, viszont a japán tudósok minden bizonnyal naprakész információkkal rendelkeznek róla. Ha valóban a kitörés szélén lenne a hegy, nem egy olyan hír járná be a médiát, melyben nincsenek megnevezve a kutatócsoport tagjai, illetve nincs benne az eredeti közlemény.

(STOP)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

18:30–21:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Radics Béla emlékóra

21:00–22:00

<<<Zene>>>

22:00–0:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!