is Offline Szvatopluk nyomában | Szent Korona Rádió

Szvatopluk nyomában

Északi szomszédaink kedvelt „királya”, Szvatopluk sohasem uralkodott a Felvidéken, és talán nem is egy személyt értettek alatta. Vajon mit tudunk a magyarok ellenfeléről

Nyugati források adatai

A morvák az avar kaganátus meggyengülése után alakítottak államot maguknak, melynek nem ismerjük pontos etnikai összetételét. Kiterjedése sem biztos, hiszen az elmúlt másfél évszázadban mestereségesen megnövelték területét, az avarok és más népek rovására. A morvák egyik legkiválóbb kutatója, Boba Imre szerint elsődlegesen Sirmium (Szávaszentdemeter) környékén alakítottak ki uralmi központot maguknak, de azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy egy Morava nevű város körül összpontosult az apró fejedelemség.

A morva fejedelemség történetéről csak töredékes adatok állnak rendelkezésre. Első említésük 822-ből való, amikor is a „marvánok” részt vettek a frankfurti frank-utósnépek gyűlésén. Később is nyugati szövetségben találjuk őket. A két legismertebb morva Rasztiszláv és unokaöccse, Szvatopluk volt, utóbbi neve 870. körül tűnik fel a nyugati forrásokban és körülbelül 894-ig uralkodott.

Keleti források nyomában

A középkori muszlim források szerint a kelet-európai síkságon lévő szakaliboknál is ismert volt a Szvatopluk név, jelentését főnökök főnökének adták meg a források. Megemlítették, hogy helyettese a subang volt. A legtöbb kutató úgy vélte, hogy mindkét szó, vagyis a szvatopluk és a subang is a zsupán méltóságnévvel állnak kapcsolatban. Chwolson például szuvit-bulk-nak, vagyis zsupanatnak rekonstruálta a magyarokkal ellenséges fejedelem nevét. Marquart szerint a „szvetopluk”-nak hívták a fehér horvátok urát. Elképzelhető, hogy még más népek is viselhették ezt a Kelet-Európában elterjedt címet.

Magyar krónikák igaza

A magyar történészek sokszor krónikásaink szemére vetették, hogy egymásnak ellentmondó híradásokat rögzítettek. A fenti adatok tükrében azonban azt láthatjuk, hogy igazat írtak le. Ha a szvatopluk név nem egy konkrét személyre, hanem csak méltóságnévre utal, akkor azt akár több emberre is vonatkozott. A Kárpát-medence a 9. században nem állt egységes irányítás alatt, hanem bizonyos részein avarok, szarmaták utódai (szklavinok), máshol pedig idegen népek uralkodtak. Anonymus gesztájában Szvatopluk a bolgár kán alattvalójaként a Magyar Alföld nagy részét uralta, akinek hadát és helyi uralmát Árpád semmisítette meg a délvidéki ütközetben. A Képes Krónika egy másik Szvatoplukról beszél: szerinte Zuatapolug Veszprém környékén élt. Seregét Árpádék a Tata melletti Bánhidán győzték le.

OB

(barikad.hu)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

13:00–16:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Mi Magunk

16:00–17:00

<<<Zene>>>

17:00–17:30

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!