Múltidéző: egy csendőr fegyelmezett meg egy csapat kóborcigányt

Miközben manapság fejszét vágnak az intézkedő rendőr hátába a megátalkodott cigánybűnözők, a múltban egyetlen csendőr egyszemélyben igazoltatott és kísért be egy csapat, nagyrészt bűnöző cigánysöpredéket. Idézet egy 1910-es csendőri beszámolóból. A derék őrmestert ki is tüntették érte.

Az őrmester ellenőrző szolgálatából vonult be. Az országúton - kb. két órányira az őrsállomástól - egy 14 kocsiból álló czigánykaravánnal találkozik. Mintegy 40 lépésnyi távolságban lövésre kész fegyverrel megállítja a karavánt, s meghagyja a vajdának, hogy az igazolványokat és a lójáratokat egyedül hozza el. Megtörténik. A vajda tíz lépésnyire közeledik, s az igazolványokat a parancshoz képest az őrmester előtt földre teszi, s visszamegy.

Az őrmester felveszi és látja, hogy sok közte a hamisítvány, épp ezért zsebre vágja azokat, s meghagyja a karavánnak, hogy forduljanak vissza, mert bekíséri őket.
Mint a megbolygatott méhraj, támadják meg undok szitkok között az őrmestert! A harsány figyelmeztetés süket fülekre talál! A veszély tetőpontján eldördül a fegyver ... s a vajda átlőtt homlokkal, holtan terül el a porban.

Egy egetverő sikoly és káromkodás, általános megdöbbenés, a támadást azonban két suhancz folytatja. Újabbi két lövés ... újabbi két halott.

Megdermedten áll a karaván! A pillanatnyi kétségbeesést ügyesen felhasználja az őrsparancsnok, s kiadja a parancsot: "Megfordulni! Lépésben indulj! A ki el mer szökni, halál fia!"
Megfordul a karaván, s az első kocsi vágtatva elindul... Megint két lövés, s az egyik ló összerogy. Meg kell állani! ...

Nincs menekvés!

A lovat eltakarítják, a halottakat összeszedik, kocsira rakják, s jajveszékelve halad a karaván.
A 26 férfiból, 35 nőből s nagy számú gyermekből álló czigánykaravánt az őrmester egyedül, minden segítség nélkül kíséri a községi elöljáróságra, ahonnan - sok rendbeli bűncselekmény kiderítése után - a bíróságnak adatott át.

A hősies fegyverhasználat jogos volt!

A bravúros tett a koronás ezüst érdemkereszttel lett megjutalmazva!

(Eredeti forrás: Csendőrségi Zsebkönyv, 1910)

(Kuruc.info)

Ajánlat : Küldjön virágot, ajándékot a SzivNet Virágküldővel , mellyel rádiónkat is támogatja (X)

Comments

#1

T. Szerk! Mindegy, hogy lehetett előnézetből is beküldött anyag, nem érdekes.
Rövidítem, amit a gépem valamiért eldobott, és nem fogom újra megírni.

A Fiatal Művészek Klubjában (amikor még volt az Andrássy úton, amit mindig így neveztem, mert születéstől így szoktam meg, és lám, a hagyománynak értéke van) verekedés széléig fajult Bari Károly cigány költő és egy Bodansky György nevű, magát írónak érző zsidó szerző, később a Pinceszínház igazgatója valamilyen alapon, vitája, mert az akkor még Barikarcsi nevű költő szerint magyar cigány van, de magyar zsidó nincs.

Nem tudom, a közben elsősorban képzőművésszé lett Bari Károly most milyen minőségben él, de ő, amint nagyon sok cigányzenész (egy szó, figyelem!), akiknek a famíliája közel 700 éve él velünk, utálja a zsidókat (ó, Istenem, ők is, vajon miért?), de cigányságát nem tagadta meg, ellenben költő volt. Magyar is, később ősei nyelvén is írt verset, akár Choli Daróczi József egyetemi adjunktus, akinek a fia Daróczi Dávid (eredetileg Joci) néven komcs szóvivő lett. Choli a két együtt élő nép békéjét hirdette, ami ma már nem valószínű, mert igaz, hogy utolsó, általam tudott élettársa magyar volt, nem hisz fia öngyilkosságában, és abban sem vagyok egészen biztos, hogy a fiú szeretője, bizonyos Liptai Klaudia más kapcsolatai mint gyilkosok ügyében nem Cholinak van igaza. (Szánom szegény Gesztesi Károlyt, akivel az akkor még felesége tűréshatáráig nagyon jól elvoltunk egyazon páholyban a veszprémi kézilabda-gálán, mert az igaz, hogy ebből a nőből minden ellenszenvem ellenére éreztem azt, ami másokból hülyét csinálni képes.) Tehát megértem Jocit, hogy bolondult ezért a szörnyetegért, de nekem sem megy a fejembe, miért halt meg. Nekem sem tiszta a Batiz András komcsi szóvivő lakásán bekövetkezett halála.
Persze, az, hogy egy bölvsész úgy érzi, valami nem stimmel, legfeljebb arra enged következtetni, hogy a bölcsész nagyon sok sikerregényt és krimit elemzett hajdan.
Choli (újabban ő is bácsi, Choli bácsi, ha megkérdezik) nagyszerű ember, kellő irtóniával önnön fajtájával is, a magyarsággal szemben is.
Valami olyan történhetett Batiz lakásában, amit a rendőrség képtelen volt egyértelműen kideríteni. Érdekes, nem?
Fogadnék, hogy ama rettenetes Horthy-rendőrség, amelynek főkapitánya - megalakulásának 110. évfordulóján Bezegh-Huszák Miklós volt, valahogy, ki tudja, miért, megtalálta volna az igazságot.
Nem azért, mert a főkapitány lányát ismertem, lányát, és az ő férjét ismerem, hanem azért, mert az igazi rendőrség volt.

Miközben azt mondom, hogy Choli eredeti lényege (van 15 évehogy találkoztunk vele is, az akkor még élő Lakatos Menyhért nagy költővel is, Nagy Gusztival, aki Az ember tragédiáját fordította romanira, és sok más íróval, költővel, akik, mily érdekes, alapjában magyarnak és cigánynak vallották magukat (hova lett Ténagy Attila cigány költő?), az egyetlen igazi ellentét még nem magyar és cigány között volt (mert ők féken tartották a többi három fajt), hanem a magyar nyelven élők és a zsidók között.

A rohadék tirannus fajzat, a nemzetközi hazátlan kommunisták ránk vadították a cigányokat, elsősorban az 1945 után ide kergetetteket, hogy a zsidókat ezek hátterében becsempésszék a magyarságba uralkodónak a moszkovita zsidókkal (Rákosi, Gerő, Vas, Apró és a többi), sikerült az eredetileg muzsikus és vájogvető népség mellett a nem tiszta vándorcigányok mellett a vbeásokat is ránk vadítani, mert rávezették őket - kivéve a művészeket, akikre joggal vagyunk büszkék akár Dankó Pistától, akár Biharitól kezdve a Ráczokig (én különösen Rácz Béláig), akik kiváló zenészek voltak, elei a 100 tagú cigány (nem roma!) zenekarnak, vagy éppen a Rajkózenekarnak, ahonnan kiváló muzsikusok nőttek ki.
Mi a szégyen? A betelepített romániai (tehát nem az eredeti vondorló oláh) cigányoknak a háború utáni befogadása, mert ami ezekkel kezdődött, már a nemzetköziség narkójában jött létre.

Ne kérdezzétek mely faszok egyeztek bele a rabló idegenek betelepítésébe, ehhez elég elolvasni a kisantanti békeszerzdődést. Nem mintha bárkit bántani, pláne kímélni akarnék, meg kell idéznetek Ráűkosi és bandája, valamint Gheorghiu Dej szellemét a mindmáifóg megtalálható levéltári anyagokban.

A cigány nem eleve ellenségünk, amennyiben velünk él hét évszázada, hiszen ennél alig idősebb a magyar költészet is. A cigányt ránk vadították azok, akiknek a keresztény lelkületű magyar királyok nemcsak menedéket adtak befogadó, jó szívvel, hanem hivatalt is, és ahogy IV. Béla még túl az Aranybullán is megerősítette királyi udvari pozíciójukat, mára a nyakunkra nőttek.
Nőnek?
Nőttek?

A kurva anyjukat, elég volt abból, hogy "adj a tótnak szállást, kiver a házadból"!
MJa ott tartunk, hogy ha nem verjük ki a zsidót a hazánkból, mi pusztulunk el.

Élet-halál a kérdés!

Ha akarunk élni: FEGYVERBE!

#2

Nem fogok aranyoskodni: ennek ez a módja. A mostanra elpimaszodott retkeket első felszólítás után azonnal lőni kell. Bocsánat, legalizálom: Smiling
Engem nem érdekel az, hogy a kreol bőrű miniszterelnök legkreolabb leánygyermekének miért Ráhel a neve, tőlem elnevezheti akár Ábrahámnak is a következőt, mert látni való, hogy folytatja a genetikai és megélhetési hagyományokat, mintha sejtené, mi lesz a vége annak, amit csinál.
Azt azonban nem tudja (honnan tudná?), hogy ha szarban lesz, neki nem jár segíjke.
A többi rohadt zsidóbérenc is elmegy a francba.
Úgy, hogy ha a pártom nem lesz képes elzavarni őket, van a frakcióban egy korombeli 56-os srác, a Levente. Ha vénségére meggyávult, ő sem kell, megyek a mai nem feltétlenül pesti, de igaz, magyar srácokkal lövészárokba, sortűz elé is, ha kell. Ha pedig a nemzet védelmében valamivel rövidebb lesz már amúgy sem rövid életem, kihűlt testemnek tehetnek egy szívességet, csak ne zabáljanak meg, mert belülről hqasítom fel a gyomrukat.
Keresztény létemre az ellenségeinktől tanultam meg gyűlölni, mert rákényszerítettek, de aki magyar, nem fog meghátrálni se cigány, se zsidó, de még neoliberális zsidóbérenc előtt sem, ebben biztos vagyok.
Kitartás!
Utána lehet szebb jövő is.

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Radics Béla emlékóra (ismétlés)

9:00–10:00
A Radics Béla emlékóra lehetőségéhez képest megpróbál átfogó képet adni a '60-as, '70-es, '80-as évek rockzenéjéről. Természetesen zenével illusztrálva ezeket a korszakokat. Nagyon sok együttes dalát csak koncertfelvételről lehet meghallgatni, mert az akkori hatalom nem adott nekik lehetőséget. "Majd akkor lesz lemezetek, ha vesztek a vasboltból " - hirdette a hatalom jeltelen képviselője. A műsor archívuma ITT érhető el.
('60-as, '70-es, '80-as évek magyar rockzenéje)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

10:00–10:30

Hegylakók (ismétlés)

10:30–11:30

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!