is Offline A Vatikáni Államtitkárság pontosítása a lovagrendekkel kapcsolatban | Szent Korona Rádió

A Vatikáni Államtitkárság pontosítása a lovagrendekkel kapcsolatban

Kategóriák:

Tekintettel a számos megkeresésre, amely a Szentszéknek a szentek nevét viselő vagy egyéb szent címet viselő lovagrendekhez való viszonyát illeti, az államtitkárság célszerűnek tartja megerősíteni mindazt, amit már a múltban is közzétett:

Saját lovagrendjein túl (Legfőbb Krisztus-rend, Aranysarkantyús-rend, Piusz-rend, Nagy Szent Gergely-rend és Szent Szilveszter Pápa-rend) a Szentszék csakis a Szuverén Máltai Lovagrendet – azaz a Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szent János Szuverén Ispotályos Lovagrendet – valamint a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrendet ismeri el és részesíti védnökségben, s nem áll szándékában ezen változtatni.

Minden más – akár új alapítású, akár középkoriaktól származtatott – rendet a Szentszék nem ismer el, mert nem áll módjában szavatolni történelmi és jogi legitimitásukat, céljaikat és szervezeti rendjüket.

Elkerülendő a félreértéseket, amelyek okmányok jogosulatlan kibocsátása, illetve szent helyek indokolatlan használata miatt is sajnos előfordulhatnak, továbbá megakadályozandó azon visszaélések folytatódását, amelyek azután sok jóhiszemű személy kárára válnak, a Szentszék megerősíti, hogy nem tulajdonít semmilyen hatást azon lovagi okleveleknek és kapcsolódó rendjeleknek, amelyeket az el nem ismert társulatok bocsátanak ki, s nem tartja helyénvalónak templomok és kápolnák igénybevételét az úgynevezett „lovagavatásokhoz”.

Érszegi Márk Aurél fordítása

(Vatikáni Rádió, Magyar Kurír)

Comments

#1

@FW-190: Az Aranygyapjas rend azért maradt ki, mert az uralkodói és nem egyházi lovagrend, ez ugyanígy igaz pl. a térdszalag rendre is (ami ugyan anglikán de Szent György a védnöke),vagy a Vitézi rendre. A teutonok még élnek úgy tudom, és azért maradtak ki, mert az utolsó éveikben már ők is a Habsburgok házi rendje volt, mára pedig szerzetesrenddé vált.

#2

Valamit nem értek. Mi a helyzet pl. az Aranygyapjas Renddel? A Habsburgok ha jól tudom a trónfosztás után már nem éltek jogukkal, de a spanyol Bourbonok még a trónon vannak és ők adományozhatnának is. Akkor ez a nagy múltú rend miért maradhatott ki?

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

3:00–6:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Mi Magunk (ismétlés)

6:00–7:00

Korabeli revíziós dalok órája

7:00–8:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!