A politikai vezetők felelősségét hangsúlyozta XVI. Benedek

A világ kereszténydemokrata és centrista alakulatait tömörítő pártszövetség vezetőit szombaton délelőtt Castel Gandolfóban fogadta XVI. Benedek pápa.

A Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalmat Kelemen Kálmán elnök és Kiss Tibor alelnök képviselte a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) szeptember 21-én és 22-én Rómában tartott kongresszusán. A tanácskozáson részt vett Kelemen Hunor RMDSZ elnök és Vincze Lóránt nemzetközi kapcsolatokért felelős titkár.

Kelemen Kálmán, a Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke a Népújságnak hangsúlyozni kívánta, hogy az RMDSZ meghívotti státusban vett részt, szavazati joggal az RMKDM rendelkezik. A kongresszus napirendjén választások, új tagok felvétele, beszámolók és határozati javaslatok elfogadása szerepelt. Újraválasztották Pier Ferdinando Casinit a CDI elnökének, megválasztották az alelnököket, közöttük Orbán Viktort. A kongresszuson jelen volt a spanyol, az olasz miniszterelnök, Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke.

– A CDI elkötelezett, hogy határozott lépéseket tesz a válság megoldására, amely megoldható a szervezet alapelveinek – az igazságosság, emberi méltóság, a szubszidiaritás elvének tiszteletben tartása, a szolidaritás, mindenfajta diszkrimináció elutasítása – elfogadásával.

Az RMKDM elnöke szerint Wilfried Martens záróbeszédében kitért a romániai helyzetre és újból felhívta a romániai hatóságok figyelmét, tartsák be azokat a feltételeket, amelyek alapján Romániát felvették az Európai Unióba: jogállamiság, demokratikus alapelvek, hatalmi ágak szétválasztása, az igazságszolgáltatás függetlensége, a kisebbségi jogok tiszteletben tartása.

Tájékoztatott, hogy a libanoni küldöttség határozati javaslatot terjesztett elő, amely értelmében csak akkor lehet a konfliktusokat megakadályozni, ha mindenki betartja az alapvető emberi jogok alapelveit.

A kongresszus második napján fogadta a küldötteket XVI. Benedek pápa, aki beszédében kiemelte, napjaink gazdasági és társadalmi kihívásai közepette a politikai vezetőkre különösen nagy felelősség hárul, hiszen erősnek kell lenniük ahhoz, hogy a jövő generációi számára jövőképet és reményt biztosítsanak. Pier Ferdinando Casini, a CDI elnöke a Szentatyához szóló üdvözletében utalt a kereszténydemokrata pártoknak az etnikai és vallási kisebbségek jogérvényesítése iránti elkötelezettségére.

Kelemen Kálmán végül Orbán Viktor beszédét idézte, aki hangsúlyozta: ha Európa nem lesz keresztény, ha az emberek nem becsülik a keresztény értékeket, ha nem tisztelik az emberi méltóságot, a családot, akkor a válság tovább mélyül. Hozzátette: a tanácskozás több jelentős nemzetközi személyiséggel folytatott magánbeszélgetésre is alkalmat adott, amelyek során ismertették a romániai helyzetet és a magyarság gondjait. Ilyen szempontból a romániai magyar közösség számára is hasznosnak tartotta a tanácskozást.

Mint tegnapi lapszámunkban olvashatták, Kelemen Hunort, az RMDSZ szövetségi elnökét a Vatikánban magánkihallgatáson fogadta Gianfranco Ravasi bíboros, a Szentszék Kultúratanácsának elnöke, akit a romániai politikai fejleményekről tájékoztatott, hangsúlyozva, hogy a gazdasági válság nyomán társadalmi és erkölcsi válság alakult ki. Példaként hozta fel a Mikó-ügyet, és beszámolt Ravasi bíborosnak a sepsiszentgyörgyi középiskola sorsáról is.

(Mózes Edith-e-nepujsag.ro nyomán Szent Korona Rádió)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

13:00–14:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Mi Magunk (ismétlés)

14:00–15:00

<<<Zene>>>

15:00–17:30

Programajánló

    Hozzászólások

    User login

    Poll

    Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
    Igen, vérprofik
    10%
    Nem, dilettánsok
    74%
    Nem tudom
    16%
    Total votes: 172

    Szent Korona Rádió hírlevél

    Iratkozz fel hírlevelünkre!