Folyékonnyá vált Szent Januarius vére Nápolyban

Szent Januarius (San Gennaro) ünnepén, szeptember 19-én bekövetkezett a csoda Nápolyban, amikor a várost oltalmazó szent ampullákban őrzött, megalvadt vére – az évszázadók óta tartó hagyománynak megfelelően – ismét folyékonnyá vált.

A dél-olaszországi város székesegyházában szerda reggel óta hatalmas tömeg gyűlt össze. Nápoly minden lakója részt vett a várost és egész Campania tartományt oltalmazó San Gennaro csodatételén. A szertartáson 12 rab is jelen volt, a nápolyi börtönök elítéltjeinek képviseletében.

Crescenzio Sepe bíboros, Nápoly érseke a magasba tartotta a szent vérét tartalmazó két ampullát, amelyben a máskor megalvadt vér szemmel láthatóan folyékonnyá vált. A hívők tapssal köszöntötték a csodát és megcsókolták az ereklyéket.

A gazdasági válságban „kedvező és segítő jelnek" nevezte a csoda megismétlődését Sepe bíboros. Homíliájában rákos daganatnak nevezte a Nápoly fejlődését és jövőjét gátló szervezett bűnözést és erőszakot.

Szent Januarius vére egy évben háromszor válik folyékonnyá. Amint arról korábban is írtunk: a Dél-Olaszországban 272-305 között élt és mártírhalált halt San Gennaro megalvadt vére először akkor lett folyékony, amikor ereklyéit a IV. században a nápolyi dómba szállították. Az egyik ampulla háromnegyedig van vérrel, a másik csak félig, mivel a vér egy részét III. Károly király a XVI. században Spanyolországba vitte.

Nápoly védőszentjének az egész világon közel 25 millió hívője van. San Gennaro vére címmel Márai Sándor 1957-ben írt regényt.

(MTI/Magyar Kurír)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Radics Béla emlékóra (ismétlés)

9:00–10:00
A Radics Béla emlékóra lehetőségéhez képest megpróbál átfogó képet adni a '60-as, '70-es, '80-as évek rockzenéjéről. Természetesen zenével illusztrálva ezeket a korszakokat. Nagyon sok együttes dalát csak koncertfelvételről lehet meghallgatni, mert az akkori hatalom nem adott nekik lehetőséget. "Majd akkor lesz lemezetek, ha vesztek a vasboltból " - hirdette a hatalom jeltelen képviselője. A műsor archívuma ITT érhető el.
('60-as, '70-es, '80-as évek magyar rockzenéje)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

10:00–10:30

Hegylakók (ismétlés)

10:30–11:30

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!