Az 1944-es amerikai és angol bombázások áldozataira emlékeztek Szatmárnémetiben

1944-ben az angolok és az amerikaiak szeptember 16-a és 19-én, két nap estéjén 8 és 10 óra között bombázták Szatmárnémetit. A légi csapás szőnyegbombázás volt, ami azt jelenti, hogy nem csak bizonyos előre kijelölt katonai objektumokat vettek célba, hanem a város fölött szálló gépekről szabályos időközönként, találomra dobták le a bombákat, tehát a civil lakosságra is.

Szeptember 16-án, vasárnap azoknak állítottak emléket, akik 68 évvel ezelőtt a Szatmárnémeti Püspöki Palota óvóhelyén az angol szőnyegbombázások miatt vesztették életüket. A halottak és a sebesültek száma együtt több százra rúgott. Csak a római katolikus püspökség épületében 19 személy-7 pap, 3 papnövendék, 1 ferences, 2 nővér és 6 világi vesztette életét.

Vasárnap délelőtt szentmise keretében emlékeztek meg az 1944-es tragédiáról, majd a Római Katolikus Székesegyházból a Püspöki Palotába vonultak át a katasztrófai túlélői, szemtanúi és városunk történelme iránt érdeklődő szatmáriak. A bombázás helyszínén emléktáblavatásra, majd kiállításmegnyitóra került sor.

A Püspöki Palota bejáratánál zajló megemlékezés keretében Nm. Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök elmondta: hallottainknak a temetőben emléket állítunk, fejfák és sírkövek emlékeztetnek rájuk. Itt, a tragédia helyszínén eddig nem volt olyan tábla, amelyik megemlékezik az áldozatokról. Ennek a 68 éves mulasztásnak teszünk most eleget.

Szatmárnémeti háromszor is bombázták a háború során, de a szóban forgó volt a legpusztítóbb. A városra több mint ezer bombát dobtak, az utcát tele voltak emberi és állati tetemekkel. Közel kétszáz lakóház vált porrá, találat érte a Református Gimnázium tornatermét, a Láncos-templomot és nem utolsó sorban a Püspöki Palota masszív falú épületét.

Wielland Ferenc a következőképpen emlékezik az amerikai és angol népírtásra:

Szeptember 16–a és 19–e két olyan szomorú évforduló a szatmáriak számára, amelyekről mintha mindenki megfeledkezett volna. (Nekem a szörnyű amerikai események kapcsán jutottak eszembe.) 1944-ben az angolok és az amerikaiak szeptember ezen a két napon este 8 és 10 óra között bombázták Szatmárnémetit. A légi csapás szőnyegbombázás volt, ami azt jelenti, hogy nem csak előre kijelölt katonai objektumokat vettek célba, hanem a város fölött szálló gépekről szabályos időközönként, találomra dobták le a bombákat, tehát a civil lakosságra is.

1944 szeptemberében az angolszászok Nagykárolyt és Nagyváradot is bombázták.

A nagytarnai római katolikus templom Historia Domusából: "1944. Szeptember 16–29. között városainkat légitámadások érték. A legpusztítóbb Szatmárnémetinek jutott. Ezt a várost szombaton, vasárnap és kedden egymás után három alkalommal is támadás érte. A püspöki palota óvóhelye telitalálatot kapott. A három bombázás olyan rémes és félelmetes volt, hogy még Tarnára is hallatszottak a robbanások, ellátszott a nagy tűz. Ettôl kezdve az emberek féltek.(…)"

Barna József plébános 1945 augusztusában terjedelmes krónikát írt "Beszámoló a túrterebesi r.k. plébániát érintő 1944–45 évi háborús eseményekről" címmel. Részletek ebből a beszámolóból: Túrterebes légtere 1944 júniusától az ellenséges repülők átvonuló területévé vált. A Tito seregének hadianyagot szállító "Titóbuszok" éjjelenként tömegesen húztak el a falu felett. (…) Szeptember havában még gyakoribbak lettek az esti repülések. Amint 8 órakor megkondult a harang, szinte menetrendszerű pontossággal felhangzott a falvakra, városokra romlást, halált vivő repülôk zúgása is. (…) Egyre gyakrabban láttunk rémesen világító Sztálin–gyertyát. Szeptember 16–án közös esti imánkat mondtuk éppen a templomban, amikor megszólaltak a légi veszélyt jelző harangok. Nemsokára ellenséges gépek húztak el felettünk. Néhány perc múlva rémséges látvány szemtanúi lettünk. Szatmár felett előbb fürtös Sztálin–gyertyák világították meg az eget, majd szörnyű dörrenések követték egymást.

Borzalmas látvány volt a 25 kilométernyire égő város. Mikor 10 óra után a gépek, immár a bevetésről visszatérőben, ismét elhúztak felettünk, még nem tudtuk, milyen nagy gyászt hagytak maguk után. Csak vasárnap, a délelőtti órákban értesültünk a püspöki palota lebombázásáról, és azoknak a haláláról, akik az óvóhelyen pusztultak el. A faluban eluralkodott a rémület. Még aznap délután sokan összecsomagoltak, és este egész szekérkaraván indult fel a szőlőhegyre. A Szatmárt ért bombatámadás a mi falunkat is fájdalommal töltötte el. A városból a szörnyű éjszakák rémes eseményeit mesélő menekültek érkeztek.

Az épület alagsorába akkor 22 ember menekült akkor, de csak egy személy élte túl a katasztrófát. A történelmi áttekintés után a megyéspüspök leleplezte és megszentelte az áldozatok emlékére állított táblát, amelyen a következő nevek állnak: Dr. Kovács Gyula rektor, Szeibel István irodaigazgató, Dr. Korlát (Frink) Ferenc hittanár és spirituális, Gyurcsovics Károly irodaigazgató helyettes, Dr. Juhari (Jurkó) Gábor püspöki udvari káplán, Manfrédi Gáspár püspöki szertartó és hitoktató, Papp Dénes marosvásárhelyi hitoktató pap, Békési (Bart) József kispap, Samó Oszkár első éves teológus, Somosi Béla szeminarista, Erni Irén M. Pongratia szatmári irgalmas nővér, Kaizer Erzsébet M. Leopoldina szatmári irgalmas nővér, Martin Mária M. Severia szatmári irgalmas nővér, Wagner Julianna M. Salviana szatmári irgalmas nővér, Szász Teréz háztartásbeli, Szép Julianna háztartásbeli, Szép Sára diák, Bozóky bácsi – kőműves, Molnár Antal püspöki szolga, Görbe László szabóinas, ifj. Figus Illinyi Albert katonai szolgálatot teljesítő világi ferences.

Az emléktábla avatás után egy fotókiállítás nyílt a Püspöki Palota dísztermében, ahol a bombázások utáni Szatmárnémeti tárult az érdeklődők elé.

Dicsőség a hősöknek, emlékük legyen mindörökké áldott!

(Szatmar.ro nyomán Szent Korona Rádió)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Korabeli revíziós dalok órája

7:00–8:00
A trianoni diktátum ihlette revizionista dalokat lehet ebben az órában hallani.
(Revizionista dalok)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

8:00–9:00

Budaházy (ismétlés)

9:00–10:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!