"Erdélyre úgy tekintünk, mint jobbik magunkra"

Július 1-jén vasárnap délben az ikafalvi templomban huszadik alkalommal tartottak búcsút, azt megelőzően 10 órától a helyi kegytemplomban tartottak ünnepi szentmisét. Az ünnepi búcsúra XVI. Benedek pápa apostoli áldását küldte.

Délután fogadták a háromszéki Boldogasszonyhoz érkező keresztaljákat, 20 órakor pedig szentmisével zárták a napot, melyet a papi és szerzetesi hivatásokért ajánlottak fel.

Megemlékeztek Bálint Lajos érsekről, néhai futásfalvi plébánosról és Bardócz Mózes plébánosról, a település szülöttéről, aki szülőfalujában 80 évvel ezelőtt mutatta be első szentmiséjét. A liturgia után gyertyás körmenet volt, majd éjszakai virrasztást tartottak a kegytemplomban.

Az aratás hagyományos kezdetét jelző búcsú napján, július 2-án a reggeli szentmise után fogadták a környékről érkező zarándokokat, a főpapi szentmise a szabadtéri oltárnál 11 órakor kezdődött, a környékbeli papság részvételével.

Az idei futásfalvi búcsú ünnepi szónoka Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke volt. Az egyházi elöljáró köszöntötte egykori tanárát, a csángóföldi keresztaljákat vezető dr. Jáki Teodóz Sándor győri bencés paptanárt, valamint a vele együtt ünneplő Harai Pál ny. kanonok-plébánost gyémántmiséjük alkalmából.

"Erdélyre úgy tekintünk, mint jobbik magunkra, kincseink őrzőjére, mint tiszta forrásra."- fogalmazott szentbeszédében Dr. Jáki Teodóz, aki 145. alkalommal jár Erdélyben és 110. alkalommal Csángófölfdön.

Szentmise után körmenetet indult a hegytetőn felállított kereszthez. A búcsújárás a himnuszok eléneklésével ért véget. A népénekeket a rétyi Kováts András fúvószenekar kísérte Maksai József tanár vezénylésével.

(J.I.-szek-helyek.ro nyomán Szent Korona Rádió)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

18:30–21:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Radics Béla emlékóra

21:00–22:00

<<<Zene>>>

22:00–0:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!