Tomasi érsek a homoszexuálisokról: se diszkrimináció, se házassághoz való jog

A Vatikáni Rádiónak adott interjújában Silvano Maria Tomasi érsek, a Vatikán ENSZ-megfigyelője hangsúlyozta: a Szentszék tiszteletben kívánja tartani mindenki jogait és az erőszak megelőzésén fáradozik, küzdve a diszkrimináció minden fajtája ellen. A szexuális „kisebbségek” által követelt egyes jogok azonban nem az igazságosság irányába mutatnak.

Tomasi érsek, az ENSZ genfi székhelyű irodáinak állandó szentszéki megfigyelője ezekben a napokban két beszédet mondott az emberi jogok Tanácsa ülésén. Március 8-án, csütörtökön a gyermekek ellen világszerte elkövetett erőszak témájában szólalt fel, március 9-én délelőtt pedig a szexuális beállítottság és nemi identitás kérdéséről mondta el a Szentszék álláspontját.

Tomasi leszögezte: az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata már magába foglalja az összes jogot. Ha ezekhez különleges jogokat társítanának, akkor gyengítenék a már kihirdetett és általánosan elfogadott egyetemes jogokat. Egyes államokban újabban bevezették az egyneműek közötti házasságot, amely a házasság intézményének új meghatározását vonja maga után. A társadalom és a közjó érdekében meg kell értetnünk, hogy ezek a döntések nem járhatnak pozitív eredménnyel – jelentette ki az érsek.

A genderelmélettel kapcsolatban a főpásztor hangsúlyozta: a társadalomnak minden ember méltóságát tiszteletben kell tartania, de a törvények nem gyengíthetik a családot, mivel a családvédelem az állam elsődleges feladatai közé tartozik. A modern államok, alkotmányaikban a házasságot egy férfi és egy nő közötti életkapcsolatként fogalmazzák meg, valamint törvénybe iktatták a család védelmét. A „sajátos csoportokhoz tartozó személyek”-et nem szabad diszkriminálni, ám mind az állami törvényhozásnak, mind a nemzetközi szabályozásoknak a családot közjónak kell tekintenie, a házasságot egy férfi és egy nő stabil egységeként kell továbbra is meghatároznia.

Magyarul a Szentszék azon az állásponton van, hogy a homoszexuális és más alternatív szexuális irányultságú személyek alapjogai nem sérülhetnek, a házasság azonban nem tartozik ezen jogok közé. A katekizmus úgy fogalmaz: „Nem elhanyagolható azon férfiak és nők száma, kiknek homoszexuális hajlama nagyon mélyen gyökerezik. E hajlam, mely objektíve rendetlen, többségük számára próbatétet jelent. Tisztelettel, együttérzéssel és gyöngédséggel kell fogadni őket. Kerülni kell velük kapcsolatban az igazságtalan megkülönböztetés minden jelét. Az ilyen személyek arra hivatottak, hogy valósítsák meg életükben Isten akaratát, és amennyiben keresztények, egyesítsék az Úr keresztáldozatával az állapotukból adódó esetleges nehézségeket.” (2358. pont)

Tomasi érsek a Vatikáni Rádiónak adott interjújában utalt még a gyermekek elleni erőszak kérdésére is, számokkal támasztva alá mondanivalóját: a világon háromszázezer gyermekkatona van, 215 millió kiskorút alkalmaznak veszélyes munkák elvégzésére. Az utóbbi években az egyháznak is szembe kellett néznie a pedofília szomorú tapasztalatával. A katolikus egyház azonban zéró toleranciát hirdetett meg a bensejében elkövetett szexuális visszaélésekkel szemben, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló esetek – szögezte le Silvano Tomasi érsek, az ENSZ genfi székhelyű irodáinak szentszéki állandó megfigyelője.

(Magyar Kurír)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Hegylakók (ismétlés)

4:00–5:00
Egy-egy aktuális esemény, vagy egy, a nemzetünk sorsát érintő kérdés kivesézése Egerből. Avagy egy kötetlen beszélgetés Zagyva György Gyula szobájából. A műsor archívuma ITT érhető el.
(Beszélgetős)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

5:00–7:00

Korabeli revíziós dalok órája

7:00–8:00

Programajánló

    Hozzászólások

    User login

    Poll

    Szent Korona Rádió hírlevél

    Iratkozz fel hírlevelünkre!