Délvidéki magyarok vizsgálati fogságban (+videó)

Az újvidéki, klisai börtönben raboskodik a 7 magyar fiatalAz újvidéki, klisai börtönben raboskodik a 7 magyar fiatal

A szülők elmesélték, hogyan is, mint is történtek az események, amik miatt 7 magyar fiatal október 22-e óta vizsgálati fogságban van az újvidéki büntetőintézetben.

Stábunk ellátogatott a délvidéki Temerinbe, ahol két családdal beszélgettek, majd az újvidéki börtön előtt még egy családtól informálódtak.

A szülők elmesélték, mit tudnak az eseményekről. Megtudtuk, hogy a Next nevű illegális szórakozóhelyet már többször le akarta bontatni a község, már buldózerek is megjelentek korábban a ház előtt, végül mégsem tüntették el, ugyanis a tulaj "nagyon befolyásos".

A lebontásra váró épület:

A szórakozóhely belülről:

Next kívülről:

A kocsmában történtekről korábban már olvashattak hírportálunkon, most viszont kiegészítenénk a korábbi információinkat, ugyanis kiderült, hogy miután beléptek a fiatalok, s "Sieg Heil"-lel köszöntek, a tulaj "Heil Hitler"-rel válaszolt, vagyis nem kötözködésről volt szó, úgy tűnt, mintha ez bevett szokás lett volna közöttük. A további fél óra történései eléggé bizonytalanok még a szemtanúk is különbözőképpen számoltak be az eseményekről, hogy ki kezdte a verekedést és miért, azt nem tudjuk, de az tény, hogy az első pofonok elcsattanása után az egyik szerb kiment a kocsijához, és láncokkal, baseball-ütőkkel viperával tért vissza, s azokkal esett neki a magyar fiataloknak.

Miután a kidobók megelégelték a rendbontást, elzavarták őket, s a magyar fiúk, úgy gondolták, mivel már éjjel 2 óra is elmúlt, inkább hazamennek. A történethez hozzátartozik, hogy a 7 fiúból ketten még a verekedés kitörése előtt elmentek a helyszínről a város központjába valami harapnivalóért. Félúton teherautóval, és személygépkocsikkal kezdték el őket üldözni, sörösüvegekkel dobálni, amikor egyik fiút eltalálták, elesett, s ekkor át akartak rajta gázolni, de szerencsére O. Róbert le tudta rántani az árokba.

A hozzátartozókkal készített interjúnk:

Amikor Attila és Róbert (testvérek) családi házukhoz értek, oda bemenekültek, de a szerbek még ide is követni akarták őket, de itt már nekik is volt mivel védekezniük. Hívták a rendőrséget is, s miközben a szülők a vérben úszó fiút próbálták elsősegélyben részesíteni, addig a többiek közelharcot vívtak a szerbekkel.

A rendőrök megérkezése után (40 perc múlva érkeztek, a szerbek ekkorra kereketoldottak) a magyar fiatalokat becsalták az örsre, s ott megszondáztatták őket, jegyzőkönyvbe vették, hogy mennyit ittak, s így maradt nyoma a látogatásuknak, ugyanis vallomásokat nem vettek fel.

A történtet két nap múlva folytatódott, amikoris megjelentek a rendőrök házkutatási parancsokkal, s robbanószert, fegyvereket, drogot, illetve lopott holmikat kerestek.
Relatív korrektül zajlott a házkutatás, tanúkkal, pontosan jegyzőkönyveztek, viszont minden magyar feliratú pólót, közel 50 cd-t is lefoglaltak. Nyolc fiút állítottak elő, K. Csongor testvérét is, Dani nevére is szólt a házkutatási parancs, de ő aznap este közel 100 km-re volt Temerintől, így őt ki kellett engedniük, bár már előző nap is vegzálták, de akkor is el engedték.

A börtön előtt várakozó hozzátartozók:

Egy hétig a szülők nem is tudtak semmit a gyerekekről de ezen a héten végre volt, aki bejutott hozzájuk, másoknak nem sikerült. Két látogatási nap van, kedd és csütörtök - kedden A-M kezdőbetűjű vezetéknevűek látogathatnak, csütörtökön M-Zs kezdőbetűjűek. A. Flórián és K.Csongor hozzátartozói kedden érkeztek látogatásra, de előbbi hozzátartozóinak nem sikerült. Bár a szülők már 4 éve elváltak, külön ügyészségi engedéllyel érkeztek, mégis mindkettőjüktől megtagadták a látogatást és a csomagküldést is, ugyanis az édesapja a pénztárcájának egyik kis zsebében benne felejtett egy régi memóriakártyát. Még ha az apát ki is küldték volna, az anyát nem lett volna joguk kizavarni, hisz egymástól függetlenül érkeztek.

Ím a memóriakártya:

Csongort a börtönbe érkezésekor mind az őrök, mind a cellatársak kikezdték, de mára már rendeződött a helyzet. Igaz, a földön alszik, s rajta kívül még 8-an vannak a cellában. Enni rendszeresen kapnak, de már igencsak menne haza, hisz ő csak barátai elmesélése alapján ismeri a 20-án éjszaka történéseit, ugyanis a verekedéskor éppen hamburgert evett Temerin központjában.

A klisai büntetőintézet:

Távozásunk után értesítettek bennünket, hogy meghosszabbították a vizsgálati fogságot 30 napra.

(Szent Korona Rádió)

Comments

#1

A Szent Korona Rádió videótára azért lett létrehozva, hogy a videókat ott nézzék meg az érdeklődők. - a szerk.

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

18:45–0:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!