Tőkés László: nem történt meg az erdélyi egyházi közélet teljes megtisztítása

A romániai átvilágítási törvény csak 1999-ben született meg, ezért is késett és késik ma is a kollaborálók számonkérése.

Még ma sem történt meg az erdélyi egyházi közélet teljes körű megtisztítása a kommunista rendszer örökségétől – mondta Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, néppárti európai parlamenti képviselő a Szigorúan ellenőrzött életek című dokumentumfilm kedd esti budapesti bemutatója előtti sajtótájékoztatón.

Tőkés László úgy fogalmazott: „a rendszerváltás azért is bicsaklott meg, mert ez a folyamat nem ment még végbe”, pedig „a rendszerváltozásnak szerves része egy erkölcsi rendszerváltozás”, az egyház megtisztulása pedig „a morális dimenziója a rendszerváltozásnak”. Rámutatott: „bőrünkön érezzük, hogy ha nem történik meg a múlttal való szembenézés, akkor elaknásított területekre érünk”, s „az egyházi közélet még ma is alá van aknázva”.

Meglátása szerint a romániai magyar kistársadalom, a közélet, a politikai élet is elaknásított terület. Hozzátette: a romániai átvilágítási törvény csak 1999-ben született meg, ezért is késett és késik ma is a kollaborálók számonkérése. Mint mondta, ő maga is több egyházi ügynököt leplezett le, és vannak közöttük olyanok is, akik „még mindig ott vannak magas polcon” az erdélyi közéletben.

Tőkés László szerint a lelkipásztoroknak két választásuk volt a pártállami időkben: vagy hitvallók, vagy együttműködők lettek, de közülük azok voltak többségben, akik „a hétköznapok hőseiként állták a sarat” és hitvallókká váltak.

Kiemelte, a valósághű történetírásnak aktuálpolitikai jelentősége is van, amennyiben segít feltárni a közelmúltat és megnevezi a kollaborálókat, akik iránt semmiféle gyűlöletet nem érez. Az erkölcsi megtisztulás folyamatában a film két rendezője elévülhetetlen érdemeket szerzett – tette hozzá.

Petényi Katalin a film egyik rendezője és írója elmondta: Tőkés László elszántsága a civil kurázsi kimagasló példája volt. Közölte, a filmben a román kommunista titkosügynökség, a Securitate működéséről, az azzal való kollaborálásról, „a szenvedésekről, a hitről és a hűségről” is szó esik. A filmben megjelennek a korabeli tanúk visszaemlékezései és velük párhuzamosan a tartótisztek jelentései.

Beszélt arról is, hogy Márton Áron gyulafehérvári katolikus püspök az újonnan feltárt dokumentumok és a Securitate jelentéseinek tükrében jelenik meg a filmben, és azt is bemutatják, hogyan építették ki Tőkés László és édesapja, Tőkés István teológiaprofesszor köré az ügynökhálózatot még közvetlen baráti körükben és családjukban is. Ezenkívül drámai módon megjelenik a filmben a temesvári forradalomhoz vezető út – jegyezte meg.

Kabay Barna, a film rendező-producere elmondta: az idén nyáron Tusnádfürdőn már bemutatott alkotás a mai fiatalokat is meg akarja szólítani, az azonban kérdés, hogy ez mennyire sikerül. A rendező megköszönte az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MTA segítségét a film elkésztéséhez.

(MTI nyomán Szent Korona Rádió)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

15:00–17:30
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Hegylakók

17:30–18:30

<<<Zene>>>

18:30–21:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!