A katalán önrendelkezési küzdelem tanulságai magyar szemmel

Gaudi-Nagy Tamás strasbourgi beszélgetése Jordi Xucla katalán képviselővel az Európa Tanácsban a katalán és magyar-székely önrendelkezési törekvésekről.

Comments

#1

Kedves Vérfarkas,

a baszkokat tényleg hasonlítanám a tótokhoz, mivel sosem voltak képesek önálló állam létrehozására. A katalánok azonban ennél kicsit komolyabbak. Kasztília önálló állam volt elég sokáig. Ők kvázi önként mondtak le a függetlenségről (mármint az uralkodói frigy által), ezért ők egy államalkotó nemzet. A két csoportot nehéz egy lapon említeni.

A románokkal megint bajom van, mert ők ugye előbb rátelepedtek a kun Havasalföldre, majd a jász Moldvára, végül a magyar Erdélyre. Őket ezért nem nevezném államalkotó nemzetnek, mert nem alkották (hozták létre) az államot, csak elfoglalták... Bár meg kell hagyni tudták hogyan kell fegyver nélkül elfoglalni ezt a három területet.

Abban pedig szintén eltér a helyzet, hogy nálunk a tótok és a románok inkább vitték a pénzt, mint hozták. Merthogy az ország akkoriban relatíve elmaradott területein éltek. A katalánok viszont kvázi eltartják Spanyolország többi részét. Tehát én őket jobban hasonlítanám (már a Monarchia analógiát használva) az akkori cseh és morva területekhez. Még ha nem is tökéletes a hasonlat.

Mindenesetre szerintem egy szövetségi állami berendezkedés sokkal jobb lenne, mint a mai félig-meddig autonómia vagy az ország feldarabolása. Így megmaradna a tradicionális spanyol állam (aminek én örülnék) viszont nem használnák ki Katalóniát úgy, mint most.
Az azért elég érdekes ugyanis, hogy a németekre rájuk szakadt az NDK, de mégsem vonnak el annyi pénzt a nyugati tartományoktól, mint a spanyolok Katalóniától. Pedig az NDK és NSZK között kicsit nagyobb különbség volt, mint az egyes spanyol régiók között van.

Üdv: Tamaas

#2

Inkább vizsgáljuk meg onnan a kérdést, hogy a katalánok, baszkok ugyanazt a politikát folytatják, mint nálunk a románok és tótok... És akkor zárjuk is le a vitát.

#3

A spanyolok ugyanazt a rossz politikát folytatják, mint a Habsburgok a XIX. század jó részében (a kiegyezés előtt) vagy a magyarok 1868 (a Magyar-Horvát Kiegyezés) után. Ha nagyobb autonómiát adnának a katalánoknak, baszkoknak és galíciaiaknak, akkor nem hullana szét az ország.

A katalánok pedig elsietik a dolgot, mert előbb az autonóm tartomány határait kellene átírni, ha ugyanis a jelenlegi Katalónia függetlenedik, akkor rengeteg katalán szorul a leendő állam/ország határain kívülre.

Persze az is kérdés, hogy mit akarnak, teljes függetlenséget vagy csak szövetségi államokra bomlást. Ez utóbbi egy köztes állapot lenne a jelenlegi helyzet és a teljes szétszakadás között. (A jelenlegi autonóm régióknak messze nincs annyi joguk, mintha Spanyolország egy államszövetség lenne, mint mondjuk Németország.)

Üdv: Tamaas

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Éjfél

0:00–0:15
A Himnusz, az Ősi Himnusz, a Székely Himnusz, a Hiszekegy és a Szózat hallható, amikor éjfélt üt az óra.
(Éjféli blokk)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

0:15–2:00

Radics Béla emlékóra (ismétlés)

2:00–3:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!