Visszamagyarosítanák az állampolgárok neveit

A magyar személynevek szlovákiai személyi okmányokban való használatának népszerűsítése érdekében indított "névmagyarosító" akciót a Felvidéken a Via Nova ifjúsági csoport. A csoport, amely a Magyar Közösség Pártjának ifjúsági társszervezete, könyvjutalmat ad a változtatáson már túljutott személyeknek, és tanácsadást is nyújt az az iránt érdeklődőknek, hogy milyen módon változtathatják magyarra személyi okmányaikban az addig esetleg szlovák használat szerint feltüntetett nevüket.

Szlovákiában a kilencvenes években vált lehetővé, hogy a nem szlovák személyneveket azok eredeti írásmódja szerint, női nevek esetében az -ová végződést elhagyva, valamint a keresztneveknél a névnek az adott nyelvben meghonosodott formáját használva tüntessék fel a személyi okmányokban. A szlovák kulturális tárca idén augusztusban mutatta be törvénymódosító javaslatát, amely szerint a jövőben már a szlovákok is elhagyhatnák a női nevek esetében mindmáig használt -ová végződést. "Fel akartuk hívni a figyelmet arra, hogy bár a jogi lehetőség adott, még mindig sokan nem éltek a lehetőséggel" - részletezte akciójuk célját az MTI-nek Varga Tibor, a Via Nova alelnöke. Hozzátette: a figyelemfelkeltő akció keretében, rendezvényeiken egy-egy könyvet ajándékoznak annak, aki már magyarul szerepelteti a nevét személyi okmányaiban.

A szervezet tagjai először a napokban sorra került Bodrogközi Kulturális Fesztiválon nyújtottak tanácsadást, és osztottak könyvet, ám a nagy sikerre való tekintettel az akciót folytatni kívánják. "A vártnál jóval többen jöttek a sátrunkhoz, sokan a névátíratás módjairól érdeklődtek, számukra tájékoztató kiadványt is készítettünk" - mondta Varga Tibor a kezdeményezés ötletgazdája. Az ajándékba adott könyveket a szervezet részben saját forrásból, részben pedig magyarországi szervezetek, könyvtárak, valamint magánszemélyek felajánlásaiból szerezte be. A népszerűsítő kezdeményezés következő fordulóját a nagykaposi vásáron valósítja meg a Via Nova, a közeljövőben pedig az ország más részein is hasonló akciókat terveznek.

(MTI nyomán Szent Korona Rádió)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

18:30–0:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Éjfél

0:00–0:15

<<<Zene>>>

0:15–2:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!