Jobbik - Erdélyi Magyar Néppárt találkozó Budapesten

Első alkalommal találkozott egymással a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a február 25-én zászlót bontott Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetősége Budapesten. A megbeszélésen Toró T. Tibor a két párt közös nemzetpolitikai célkitűzéseire mutatott rá, Vona Gábor pedig támogatásáról biztosította az új szervezet autonómiáért folytatott küzdelmét.

Toró T. Tibor pártelnök köszönetét fejezte ki a találkozó létrejöttéért. Mint mondta, az EMNP stratégiai partnere a Fidesz, de ez nem jelenti azt, hogy a Jobbikkal mint nemzetpolitikában elkötelezett párttal ne akarnának őszinte, gyümölcsöző kapcsolatot. Leszögezte ugyanakkor, hogy az MSZP-vel és a Demokratikus Koalícióval nem tervezik a kapcsolatfelvételt, mivel e két párt politikusai többször bizonyították, hogy "nem tartoznak ebbe a klubba".

Az EMNP vezetője nem tartja rossznak, hogy a magyar kormánynak erős nemzeti ellenzéke van, és úgy véli, a Jobbiknak is köszönhető, hogy a politikában az egyenes beszéd, az igazság néven nevezése visszakapta becsületét. Toró megerősítette, hogy Erdélyben a Fidesz után a Jobbiknak van a második legnagyobb szavazóbázisa, szimpatizánsai között pedig az átlagosnál nagyobb arányban vannak fiatalok, csakúgy, mint az EMNP esetében. Az új erdélyi magyar párt elnöke bízik abban, hogy a Jobbikkal sok kérdésben közös nevezőt tudnak találni.

Toró T. Tibor az EMNP alakuló küldöttgyűlésen elfogadott programját is átnyújtotta a Jobbik vezetőségének, amelyben egy Erdély-centrikus, nem Bukarestből irányított politika alapjait fektették le. Az erdélyi szervezet külön választási stratégiával indul neki az idei parlamenti és önkormányzati választásoknak Székelyföld, Partium és Közép-Erdély esetében. A hangsúly a verseny és az együttműködés helyes arányán van, ez utóbbi azonban nem jelentheti azt, hogy az EMNP feltétel nélkül támogatja az RMDSZ alkalmatlan jelöltjeit - húzta alá Toró. Az Erdélyi Magyar Néppárt a tömbmagyar vidékeken a versenyt fogja előtérbe helyezni, kitűzött célja, hogy minél több önkormányzatban elinduljon és nyerjen.

Toró arra kérte a Jobbik vezetőit, hogy segítsenek támogató aláírásokat szerezni a székely autonómia ügyében indítandó uniós népszavazáshoz.

A Jobbik nevében Vona Gábor elnök megtisztelőnek nevezte a találkozó létrejöttét, majd hozzátette, hogy természetesen minden olyan kezdeményezést támogatnak, ami az elszakított magyarság javát szolgálja. Vona kiemelte, hogy pártja minden etnikai alapon politizáló határon túli magyar szervezet irányába nyitott, az esetleges konfliktusokban viszont nem, vagy csak nagyon óvatosan kívánnak állást foglalni. Véleménye szerint a Jobbik, miközben a bátor és következetes fellépés híve, igyekszik kellő körültekintéssel megnyilatkozni külhoni ügyekben, bár azt nem zárta ki, hogy téren pártja követett el hibákat.

Vona leszögezte, a Jobbiknak nem célja a hazai politikai megosztottságot határon túlra exportálni, olyan együttműködési formákban érdekeltek, amelyek párton felül állnak, és mindkét fél számára értékesek. A Jobbik elnöke az autonómia ügyét is ide sorolta, hangsúlyozva, hogy e kérdésben készek a taktikai egyeztetésekre.

(B.J. - barikad.hu)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

13:00–20:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Sin City

20:00–21:00

<<<Zene>>>

21:00–0:00

Programajánló

    Hozzászólások

    User login

    Poll

    Szent Korona Rádió hírlevél

    Iratkozz fel hírlevelünkre!