Újabb Jobbik-siker: a kormány felvállalja a Rongyos Gárda emlékének ápolását

A Jobbik kezdeményezésére a Nemzeti Emlékezet és Kegyeleti Bizottság és a Honvédelmi Minisztérium a közeljövőben közösen újítja föl Vámossy Tibornak, a Rongyos Gárda soraiban a Nyugat-Magyarország védelmében folytatott harcokban hősi halált halt egyetemistának a Farkasréti temetőben álló sírhelyét.

A Jobbik ezek után azt is szeretné elérni, hogy legyen tananyag az iskolákban a Rongyos Gárda hősiessége, készítsenek filmet róla és méltó állami rendezvényeken emlékezzenek meg a Magyarországért harcoló szabadcsapatokról – jelentette be sajtótájékoztatón Novák Előd, a Jobbik alelnöke.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő a budapesti Farkasréti temetőben, megfelelő időpont- és helyszínválasztással, a halottak napján tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy pártja - a Trianon-megemlékezések állami szintre emelése után - újabb sikert ért el az eddig elhallgatott, sőt esetenként rosszindulattal megközelített nemzeti események és személyek emlékének méltó megtiszteléséért folytatott küzdelmében. A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság október 31-én kelt villámlevelében ugyanis közölte a politikussal, hogy a Jobbik engedélykérelmére válaszul, a kezdeményezést átvéve a Honvédelmi Minisztériummal egyetértésben a Bizottság felvette a fölújítandó sírhelyek listájára Vámossy Tibornak, a Rongyos Gárda egyik neves hősi halottjának a Farkasréti temetőben levő sírhelyét és síremlékét. "Igaz, nem a reguláris hadsereg szolgálatában, de Vámossy Tibor a haza védelméért folytatott harcokban esett el, ezért emléke és sírhelye kiérdemli a méltó ápolást" - olvasható a Honvédelmi Minisztérium álláspontja többek között a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság Novák Elődnek írt levelében.

A trianoni tragédiára történő állami megemlékezések kivívása után a Jobbik Magyarországért Mozgalom most Vámossy Tibor sírhelyének és síremlékének rendbetételét, restaurálását is elérte, mondta Novák Előd a Rongyos Gárda egyik ismert, az irodalomban is több helyütt megörökített hősének sírja előtt. "A történelmünkben vannak olyan valódi ünnepnapok, amelyekről meg kellene emlékeznünk, így például a Rongyos Gárdáról, ám róla eddig a történelemkönyvekben nem olvashattunk, állami megemlékezésekről nem hallunk - hangsúlyozta Novák, majd hozzáfűzte: "Ezért tartja a Jobbik fontosnak, hogy fölújítsák Vámossy Tibor budapesti síremlékét". A Jobbik már esztendők óta, minden augusztus 28-án, a Rongyos Gárda által a Nyugat-Dunántúlon kirobbantott szabadságharc évfordulóján megemlékezést tart Vámossy Tibor sírjánál, mondta a politikus és emlékeztetett rá, hogy 1921. november 4-ig tartotta magát a Lajtabánságnak nevezett önálló állam, amelyet a Rongyos Gárda hősei a trianoni igazságtalan döntéssel szembeszállva kiharcoltak.

A Rongyos Gárda szinte napjainkig államilag üldözött, ám társadalmilag megbecsült - csakúgy, mint a Magyar Gárda -, ezért tartotta a Jobbik szükségesnek Vámossy Tibor sírhelyének és síremlékének a fölújítását, mondta Novák Előd, majd kiemelte, hogy a Rongyos Gárda igaz történetét, a nemzetért, a hazáért folytatott hősies küzdelmét ezentúl bele kell foglalni a tankönyvekbe és állami megemlékezéseken tisztelegni az emléke előtt. A Rongyos Gárda nyugat-dunántúli küzdelmeiről filmet, akár akciófilmet is illene végre forgatni, jelentette ki a Jobbik politikusa, majd megjegyezte: ha a szinte nézhetetlen Marslakók című sorozatra kétmilliárd forintot pazaroltak, akkor a Rongyos Gárda dicsőséges küzdelmeiről is lehetne egy izgalmas és értékes filmet forgatni.

Novák Előd a Farkasréti temetőben elmondta még: a síremléknek a gyergyóditrói Siklódy Lőrinc faragta szobra komoly háborús sérüléseket is szenvedett az 1945. februári kitörést követő elkeseredett harcok folyamán, s ezenkívül a síremlék meg is van süllyedve, ezért a fölújítása nem lesz olcsó tevékenység. A politikus Vámossy Tibor síremlékére kitett egy korabeli, második világháború előtti fényképet, amelyen a síremlék akkor állapota látható. A fotón láthatók a síremlék mellett elhelyezett táblák, amelyeken a Vámossy Tibor hősiességét megörökítő versek is olvashatók voltak. A Jobbik egy magyarázó emléktáblát is szeretne elhelyeztetni a fölújítandó síremléken, amelynek tervezett szövegét már lektorálta is Botlik József történész, a téma egyik legkiválóbb ismerője – közölte Novák Előd.

(Kuruc.info)

Ajánlat : Küldjön virágot, ajándékot a SzivNet Virágküldővel , mellyel rádiónkat is támogatja (X)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

5:00–7:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Korabeli revíziós dalok órája

7:00–8:00

<<<Zene>>>

8:00–9:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!