Nem vizsgálja a kormány az önkormányzatok eladósodásának okát

Az önkormányzatok állami adósságátvállalásakor nem vizsgálják, hogy egy adott település milyen célból vett fel hitelt, miért adósodott el - mondta Tállai András önkormányzati államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt szombaton jelentette jelentette be: az állam 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át 1956 önkormányzattól úgy, hogy az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben átvállalja. A nagyobb településeknél pedig az egy főre jutó adóbevételek alapján számolják ki az adósságátvállalást.

Tállai András kedden azt mondta: nem tesznek különbséget önkormányzat és önkormányzat között. Azért nem vizsgálják, hogy az önkormányzatok miért adósodtak el, mert akkor sosem érnének a végére, és a céljuk az, hogy januárban már adósság nélkül indulhassanak az önkormányzatok.

A politikus szerint az előző kormányok által szabott állami feladatokból adódó hitelek miatt adósodtak el az önkormányzatok, és tartozásuk a 2005-ös adósságukhoz képest megnégyszereződött. Közlése szerint az önkormányzatok adóssága hét éve 300 milliárd forint volt, jelenleg 1200 milliárd forint.

Az államtitkár kijelentette: "a jövő rendszere" nem fogja megengedni, hogy egy önkormányzat eladósodjon, túlköltekezzen, mert csak nevesített feladatokra kapnak állami támogatást, s a látványberuházásokat, egyéb fejlesztéseket csak saját adóbevételeikből finanszírozhatják.

(MTI)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Mi Magunk (ismétlés)

14:00–15:00
Barcsa Turner Gábor és Incze Béla, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két vezetőségi tagjának műsora, amely kéthetente jelentkezik.
(Magazin műsor)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

15:00–17:30

Hegylakók

17:30–18:30

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!