A kormány a környezetkímélő vasúti kamionszállítást is tönkreteszi

A Ro-La hamarosan eltűnik a hazai vasutakrólA Ro-La hamarosan eltűnik a hazai vasutakról

Október közepén vált ismertté, hogy ez év végén végleg megszűnik a Kiskundorozsma és az ausztriai Wels között évtizedek óta működő, a kamionokat vasúton szállító kombinált fuvarozás, a Ro-La.

Történik ez akkor, amikor éppen közbeszerzési eljárás alatt áll az elektronikus útdíj fizetési rendszer kiépítésére és a működtetésére kiírt pályázat. Az elektronikus útdíj elvben a közúti nehéz tehergépjármű forgalom csökkentését, ezzel az utak terhelésének, állagromlásának mérséklését, a balesetbiztonságának növelését, és az áruforgalom egy részének vasútra történő átterelését volna hivatott elősegíteni.

A kormány pont egy évvel az elektronikus útdíj bevezetését megelőzően tette tönkre az alternatívát jelentő kamionos vasúti szállítást. Joggal feltételezhető, hogy az útdíjjal pusztán a közúti áruszállítás terheit és az ebből származó adóbevételeket kívánják növelni. Tehát az elektronikus útdíj rendszert egyfajta állami nyerőgépként alkalmaznák, miközben a közlekedők biztonságát veszélyeztetik és a környezet terhelését növelik. Továbbá a belföldi közúti árufuvarozók tömeges csődjét és a nem Magyarországon adózó nemzetközi fuvarozó vállalkozások térnyerését idézik elő.

Korábban adminisztratív korlátok terelték vasútra a kamionokat, mert adóköteles közúti fuvarozási engedélykeretek a Ro-La-t versenyképessé tették. Elképesztő módon a 2012. évi költségvetésben a kormány nem biztosította a Ro-La korábbi, évi 650 millió forintos állami támogatását, amely a magas vasúti pályahasználati díjat volt hivatott ellensúlyozni. A rombolás tudatos.

Bödecs Barnabás országgyűlési képviselő

(Szent Korona Rádió)

Ajánlat : Küldjön virágot, ajándékot a SzivNet Virágküldővel , mellyel rádiónkat is támogatja (X)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

13:00–14:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Mi Magunk (ismétlés)

14:00–15:00

<<<Zene>>>

15:00–17:30

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!