További a gyurcsányi úton: újabb megszorítások Matolcsyéktól

Brüsszel szerint kevés az október elején bejelentett 400 milliárdos csomag, a hiány nem 2,7, hanem 3,7-3,9 százalék lesz. Ezzel továbblépne a 2004 óta tartó túlzott deficit eljárás, 1000 milliárdnyi uniós támogatást bukhatnánk. Magyarul az unió zsarol minket, Orbánék engednek.

A kormány ezt nem akarja, ezért bár nem ért egyet a brüsszeli értékeléssel, de újabb 367 milliárdos csomagról döntött. A két kiigazítás együtt 764 milliárd forintra rúg. Csökken a cafeteria-adókedvezmény, nem csökken bankadó, jön közműadó, és kétszeresére emelt tranzakciós adó lesz.

"Közgazdaságilag abszurdumnak, politikailag kettős mércének tartjuk, de a kohéziós pénzek megtartása érdekében újabb egyenlegjavító lépéseket teszünk" - vezette fel a kormány újabb 367 milliárdos megszorítócsomagját Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy szerint az október 5-i 133 milliárdos idei és 397 milliárdos jövő évi csomag elég lenne a jövő évre tervezett 2,7 százalékos deficit eléréséhez, azonban október 15-én az Európai Bizottság jelezte, amit korábban már sok elemző is mondott: a lépések kevesek lesznek a hiánytartáshoz. Brüsszel szerint újabb lépések nélkül 3,7-3,9 százalék lenne a hiány jövőre, mondta Matolcsy, ami miatt a 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás a következő fázisába lépne. Ennek következményeként elveszíthetnénk a jövőre nekünk járó 1000 milliárd forint körüli kohéziós támogatást. Ezt a kormány nem akarja megkockáztatni, hiszen ennek súlyos gazdasági növekedési áldozatai lennének, így, bár nem ért egyet a brüsszeli értékítélettel, de újabb megszorításokról döntött.
A csomag

Matolcsy 7 bevételnövelő lépést jelentett be, ezek a kormány számításai szerint 367 milliárd forinttal javítják az egyenleget.

Az első döntés az, hogy a bankadó 2013-ban nem feleződik meg. "A kormány és a bankszövetség közötti megállapodás nem tudjuk tartani az EU szakmailag elhibázott elemzése miatt. Ez 72 milliárd forint többletbevételt jelent" - fogalmazott a tárcavezető.

A tranzakciós adó mértéke 1 ezrelékről 2 ezrelékre nő, ez 90 milliárdos bevétel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 100 ezer forint átutalása után nem 100 forintot, hanem 200 forintot kell a költségvetésnek elutalni. Matolcsy elmondta, hogy a bankok egyedi döntése, hogy ezt a terhet áthárítják-e az ügyfelekre vagy sem, esetleg csak részben, de a nagy verseny miatt erre nem nagyon lesz lehetőségük, mondta a miniszter eléggé naivan.

Harmadik lépésként a kincstári tranzakciós adót megduplázzák, ez 40 milliárdot jelent. Az iparűzési adó elszámolására vonatkozó szabály is változik. Az adó alapjából az eladott áruk beszerzési értékét csak a bevétel 80 százalékából vonhatják le. A bolti különadó megszűnik, a nagykereskedelmi cégeket ezzel terhelik, a krízisadó helyett változik az ipa számítási módja. Ez 35 milliárdot hozhat. Kisebb mértékben az energetikai cégeket is érinti.

Az ötödik lépés, hogy bevezetik a közműadót a föld alatt lévő vezetékekre, csatornákra. Ebből mintegy 30 milliárdot várnak főként a külföldi tulajdonú cégektől. Szigorítják a cafeteria-szabályokat is. Az egészségügyi hozzájárulás utáni terhelés 10 százalékról 27 százalékra nő, ezzel 40 milliárdos többletbevétel jelentkezik. Ez Matolcsy szerint érzékeny terület, ugyanis csökken az ilyen juttatások adóelőnye a bérekhez képest, de nem tűnik el. A mostani szabályok szerint 100 forint bérből 48 forint az adó, 100 forint cafeteria után ezzel szemben csak 24 forintot kell fizetni. A szigorítással a 24 forint adóteher 34 forintra emelkedik, de a bérfizetésnél még mindig kedvezőbb adózási feltételek lesznek.

A hetedik lépésként 60 milliárd forint többletet várnak attól, hogy 2,5 millió forintig egyedi számlaellenőrzés lesz a NAV-nál. Ez az adóbeszedés hatékonyságát nagy mértékben javítja majd és a gazdaság is fehéredni fog, hangzott el a miniszter a sajtótájékoztatón.
Amihez nem nyúlnak

Matolcsy hangsúlyozta, hogy a nyugdíjakhoz és a közszféra béreihez nem nyúlnak, úgy fogalmazott, hogy ezzel a nemzetközi szervezetek által javasolt klasszikus megszorító lépések kimaradtak az újabb csomagból.

A kormány reméli, hogy a holnap Brüsszelbe elküldött tervek alapján az EU belátja, hogy 2013-ban tartani tudjuk a hiánycélt. "Ha kiderül, hogy nekünk volt igazunk, és ezzel a kelleténél nagyobb kiigazítást hajtunk végre, akkor jövő júliusban ki kell kerülnünk a túlzottdeficit-eljárásból. És a tanárok béremelése is újra napirendre kerülhet."

Matolcsy egy félmondatban arra is utalt, hogy a lépések gazdaság-visszafogó hatása miatt a GDP-növekedési prognózist 1 százalékról 0,9 százalékra csökkentik. A prognózist Brüsszel is csökkenti, de azt még nem lehet tudni, hogy mennyivel.

Tényleg ennyire elszámolták?

Korábbi számításaink szerint az október elején bejelentett megszorításokat legalább százmilliárddal számolhatták el, de akár ennek duplája sem lenne túlzás. Az akkor csaknem 400 milliárdosnak mondott 2013-as csomag egyenlegjavító hatása ugyanis valójában jóval kisebb, több tétel pedig eleve jelentősen túlbecsült. A csomag ráadásul azóta már kisebb lett előbb 18 milliárddal, majd újra puhult az egészségügyben és az oktatásban. Az Origo információi szerint ennél is nagyobb, 150-200 milliárdos kiigazítást vár el Brüsszel.

A két kiigazítás együtt papíron 764 milliárdra rúg, de nyilvánvaló, hogy ennél a tényleges hatás kisebb lesz. A mostani csomagra pont azért volt szükség, mert Brüsszel a kormánynak jelezte, hogy az október elején bejelentett 397 milliárdos megszorítás valós költségvetési hatása jóval alacsonyabb lesz. Azt még nem tudjuk, hogy a mostani csomagból Brüsszel mekkora tényleges hatást ismer el, de a kormány biztos abban, hogy ez már a 2,7 százalékos hiánycélhoz elég lesz.

(Index)

Comments

#1

A legújabb NEOKOLONIZÁCIÓ=EU!

"Az ötödik lépés, hogy bevezetik a közműadót a föld alatt lévő vezetékekre, csatornákra. "

A szolgáltatók meg, szokás szerint tovább hárítják a lakosságra, akárcsak a bankadót, a tranzakciós adót.
Először ugye, volt munkahelyen a fizetés készpénzben. Erről azt hazudták, hogy húúúúúú, de mibe kerül a biztonságos kiszállítása és a hazafelé tartó munkaerőtől el is rabolhatják. Pénzed egyedüli csodás megmenekítése a bankszámla nyitás, plusz milyen kényelmes, bárhol vehetsz fel a bankautomatákból pénzt. Szemérmesen hallgattak arról, hogy a saját pénzedhez -a vásárlóerőd gyengítésével-, csak a tranzakciós díj megfizetése után juthatsz. Nem beszélve arról, hogy pénzedet a bank ingyen használja. Mert mennyi is a betéti kamat? 1 % Mennyi a hitelkamat? 36 % Tehát ilyen aljas csalássorozat árán jutnak a kivételezettek 35,-os haszonhoz.
Aztán ugye, a legtöbb vidéken nem örök időktől fogva van vezetékes gáz, hanem azt az utcai gerincvezetéket az ott lakók öt-tíz havi munkabérük árán megvették. A dicső privatizátorok meg, a valódi tulajdonosok megkérdezése és beleegyezése nélkül eladták. Bizony, a lopottat! Idegeneknek.
A csatornázás(környezetszennyezési bírság fenyegetettségével), villamosenergia-hálózat szintúgy!
Vajon mit akarhatnak még tőlünk? Magyarként, látom a teljes összefüggést. Irgalmatlanul kiirtjuk a nyakunkon élősködőket!

#2

Ha nem az Európai Únió mondaná meg, hogy mibe fektethetünk be, illetve a gazdasági megállapodások az Európai Únióval nem csak az Európai Úniót védenék, hanem Magyarországot is akkor lehet hogy valóban dübörögne a gazdaság.

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

22:00–0:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Éjfél

0:00–0:15

<<<Zene>>>

0:15–2:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!