Csókakő: "szükségtelen és aránytalan" volt a rendőri fellépés

Be is égtek, és törvénytelen isBe is égtek, és törvénytelen is

A rendőrség aránytalanul nagy készültséggel lépett fel és szükségtelenül korlátozta a polgárok szabad mozgáshoz való jogát, amikor műveleti területté nyilvánította a Fejér megyei Csókakőt - állapította meg az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté törvénymódosítást javasol.

A közlemény emlékeztetett: 2012. augusztus 25-én a rendőrség lezárta Csókakő települést, a helyi lakosok számára megnehezítve, mindenki más számára pedig megtiltva, hogy bejusson a községbe. A hivatalos rendőrségi közlemény alapján a lezárás oka az volt, hogy az előzetes információk (vármegyések lehallgatása) alapján egy Csókakőre tervezett, be nem jelentett rendezvény megtartása jogsértő lett volna, és várható volt, hogy a résztvevők egy része bűncselekmény elkövetésére készül.

Az alapvető jogok biztosának munkatársai a hivatalból indított helyszíni vizsgálat során felkeresték a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot és meghallgatták a csókakői polgármestert, valamint a jegyzőt is.

A vizsgálati jelentés szerint a lezárással a rendőrség szükségtelenül és aránytalanul korlátozta a helyi lakosok, a települést meglátogatni kívánó turisták szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához, valamint a személyi szabadsághoz és a tisztességes eljáráshoz való jogát, akadályozta a jogbiztonság követelményének érvényesülését, alapvető joggal összefüggő visszásságot okozott.

Az alapjogi biztos megállapította azt is, hogy a gárdistaavatásokkal kapcsolatos jelenlegi, nem egyértelmű jogi környezet bizonytalanságokhoz vezet, egyes esetekben eltúlzott, szükségtelen és aránytalan - a közvélemény szemében indokolatlan - rendőri akciókat, míg más esetekben az intézkedések elmaradása állampolgári elégedetlenséget szülhet, és megrendítheti a rendőrségbe vetett bizalmat.

Az ombudsman felkérte az országos rendőrfőkapitányt, intézkedjen, hogy a jövőben ne kerülhessen sor a csókakőihez hasonló, szükségtelen és aránytalan rendőri intézkedésekre, és vizsgálja meg, hogy terhel-e valakit felelősség a község teljes lezárását elrendelő döntés meghozatalában.

Szabó Máté felhívta a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy a belügyminiszterrel egyeztetve kezdeményezze a szabálysértési törvény módosítását, hogy a feloszlatott egyesületek tevékenységével szemben elrendelt rendőri intézkedések a jövőben megfeleljenek a kiszámíthatóság, a tisztességes eljárás és a jogbiztonság követelményének - tartalmazza a közlemény, amely a lehallgatások vizsgálatára nem tért ki

(MTI nyomán Szent Korona Rádió)

Comments

#1

ki az a kötöznivaló bolond, aki ezek után (is) jogrendet mer emlegetni ebben az országban?

egyszerre röhejes, szánalmas és hányinger keltő, ami itt megy

"és megrendítheti a rendőrségbe vetett bizalmat."
szóljon már valaki ennek a funkció nélküli, szánalmas bohócnak, hogy annak az emlegetett bizalomnak az utolsó szikrája 2006 októberében végleg kihunyt...

és azóta sem tettek semmit (sőt!) a bizalom visszaszerzésére

ez nem megy hazudozásokkal

"Mindent a hazáért, a hazát semmiért!"

#2

Kecskére káposztát??? Sad
"..a belügyminiszterrel egyeztetve kezdeményezze a szabálysértési törvény módosítását,.."
Helyesebben :
A belügyminiszter azonnali lemondásával egyben,az új belügyminiszterrel Evil

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

0:15–2:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Budaházy (ismétlés)

2:00–3:00

<<<Zene>>>

3:00–6:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!