Hatvanban mától eltávolíthatják a ruszki emlékművet - Pásztón is ezt követelik

Miután Oroszország budapesti nagykövetsége írásban is megadta az engedélyt a hatvani szovjet emlékmű elbontására és az esetlegesen alatta lévő halottak exhumálására, várhatóan még ma leemelik a Kossuth téri obeliszket.

Szinyei András alpolgármester elmondta, szeretnék, ha október végén már a városi temetőben állna a helyiek által „fekete szoborként” emlegetett alkotás. Ám ez attól is függ, mit rejt alatta a föld – tette hozzá. Az emlékmű helyén – mint a barokk főtér hajdani kialakítását követően – szökőkút vagy halastó lesz..

A Hatvantól mintegy 20 kilométerre fekvő Pásztón, bár egy nagyobb szovjet emlékmű található a város központjában, melynek elbontását a pásztóiak évtizedek óta kitartóan követelik, azonban a Fidesz-KDNP pártszövetség szemmel láthatóan nem tudja megbocsátani a helyieknek, hogy az önkormányzati választásokon nem támogatták a léhűtő jelöltjeiket. A felelőtlen és pitiáner bosszú veszélyeztetheti az orosz-magyar kereskedelmi kapcsolatok fejlődését, hiszen senkinek sem jó, hogy a pásztói emlékmű gyakorlatilag nyilvános WC-ként üzemel, a helyiek egyesével hordják el róla a mozaikokat, rendszeresen összefújják festékkel, a rajta lévő emléktáblákat pedig évekkel ezelőtt darabokra törték.

Apropó Pásztó. Hiába ígérik meg a helyieknek minden választási kampány alkalmával az emlékmű eltávolítását, megválasztásuk esetén a honatyák rendre megfeledkeznek korábban tett kijelentéseikről. A Nógrád megyei 10 ezres kisvárosnak megadatott, hogy két országgyűlési képviselője is a Parlamentben képviselhetné a helyiek akaratát, de ez szemlátomást esze ágában sincs. Becsó Zsolt és Bíró Márk - mert róluk van szó - a parlamenti politizálás mellett más kereső tevékenységet is végeznek, így esetükben valószínűleg az álláshalmozással járó teendők ellátása mellett már nem jut idő a választópolgárok képviseletére.

A pásztóiak mindenesetre fogadkoznak: eddig is már több ezer szórólapot, több száz plakátot helyeztek ki és szórtak szét, írtak leveleket, tartanak minden évben már hagyományosnak mondható fórumot a szovjet emlékmű eltávolításának jegyében, de a helyi törvénytisztelő emberek türelme sem véges. Pásztó Város Önkormányzata a helyi polgárok akaratának megfelelően már évekkel ezelőtt letette azt a rendezési tervet, mely alapján a megszállók emlékműve a méltó helyre, a temetőbe kerülne. Ennek ellenére most már tényként kijelenthető, hogy a kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy ez a provokáció Pásztó frekventált helyén emlékeztesse a kommunista diktatúra, a szovjet megszállás ideje alatt elszenvedett megaláztatásokra a pásztóiakat.

A pásztói kommunista obeliszk

Aztán persze mást is ígértek a fideszes politikusok Nógrádban: például munkahelyeket, de helyette korábban nem látott kilátástalanság van egész Nógrád megyében, 30 ezer Nógrád megyei lakos áll a kilakoltatás szélén (forrás: Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesülete). A cigánybűnözés pedig valóságos pokollá teszi a jobbára kistelepüléseken élők (Karancsalja, Mátraverebély, Szirák, Vanyarc stb.) életét. Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke eközben az Azori-szigeteken tartott konferencián vélte megtalálni a megoldást erre az elviselhetetlen problémára.

A pásztóiak a kampányban arra kaptak ígéretet, hogy "a polgári kormány megalakulása esetén azonnal visszaállítjuk a szocialista ámokfutás alatt megszüntetett szülészetet, beindítjuk a gyermekorvosi szakrendelést" - mondták. Jól hangzott, de a megvalósítás helyett július 1-től a belgyógyászatot is megszüntették.

Elég volt, eddig, és ne tovább!

Mindezek jegyében várják a szervezők az érdeklődőket az október 19-én, 17:00-kor kezdődő, paprikás hangulatúnak ígérkező fórumra, melynek meghívott vendége ifj. Hegedűs Loránt.


(Szent Korona Rádió)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

15:00–17:30
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Hegylakók

17:30–18:30

<<<Zene>>>

18:30–21:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!