is Offline "Miért cigányozzák Sztojkáékat?" (Fotókkal frissítve!) | Szent Korona Rádió

"Miért cigányozzák Sztojkáékat?" (Fotókkal frissítve!)

A fiatal sportolót 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

Hatalmas érdeklődés mellett kezdődött meg ma reggel a Cozma-ügy tárgyalása. A rengeteg sajtós mellett megjelent a vádlottak családja is. 9 órakor bevezették a tárgyalóterembe Németh Győzőt, Raffael Sándort és Sztojka Ivánt. Percről percre a tárgyalóteremből.

Ismertették az első és másodfokú tárgyalás határozatait.

12.10 Véget ért a tárgyalás. Az előzetes programmal ellentétben holnap már nem tárgyalnak, október elsején kihirdeti a Kúria a határozatát. A tárgyalás után a vádlottak hozzátartozói nem kívántak nyilatkozni.

11.42 - Sem Raffael, sem Sztojka nem kívánt szólni. Németh Győző viszont azt állította, semmilyen formában nem vett részt Marian Cozma meggyilkolásában, de nem számít érzelmektől mentes ítéletre. Elmondása szerint amikor Raffael megszúrta Cozmát, ő épp Ivan Pesiccsel verekedett. De szegény Németh nem tudja feldolgozni, hogy emberölés kísérletének vádjával illetik.


(Aki próbál feldolgozni)

11.35 - Szikinger szerint a Sztojka család nagyon rendes. Az ügy miatt azonban el akarnak költözni lakhelyükről és nevet akarnak változtatni. A védő kiemelte azt is, hogy a család igenis bodzázásból él, amit kemény munkának nevezett, mivel "nagybani szinten" csinálják. A védő nemcsak a másodfokú határozat hatályban tartását kérvényezi, hanem Sztojka büntetésének további enyhítését is.


( A rendesek)

11.06 - Az ügy harmadrendű vádlottjának, Sztojkának ügyvédje szerint az ügy az ártatlanság vélelme nélkül folyik a kezdetektől. Szikinger, Sztojka védője kifogásolta azt is, hogy első perctől fogva cigányozzák a terhelteket. Vérlázítónak nevezte azt is, hogy " aljas módon, a tényeket eltorzítva állítanak be eseményeket". Elmondása szerint védence, Sztojka "a lelkét kitéve próbálta megakadályozni az eseményeket".


(Az aggódó családtag)

10.59 - A másodrendű vádlott, Németh Győző védője szerint az emberölés bűncselekményében ebben az esetben nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani az összehangolt együttműködést. Tordai Nándor is a másodfokú ítélet hatálybantartását indítványozta.


(Itt még ébren)

10.36 - Az elsőrendű vádlott, Raffael Sándor védője szerint az ügyészség álláspontja elfogadhatatlan. Búza Péter rossz üzenetnek nevezte, hogy a bíróság nem a jognak, hanem az elvárásoknak megfelelő ítéletet hoz. A védőügyvéd indítványozta azt is, hogy a Kúria tartsa hatályban a másodfokú határozatot. "A törvény előtt mindenki egyenlő, függetlenül attól, hogy ki a sértett" - mondta.

10.21 - Az ügyész beszédében kiemelte, a másodfokú bíróságnak nem volt oka az elsőfokú határozat megváltoztatására, amely a törvénysértően enyhe büntetés kiszabását eredményezte. Indítványozta ugyanakkor a másodfokú határozat hatályon kívül helyezését és egy új tárgyalás megindítását kezdeményezte egy másik bíróságon.

Korábban írtuk:
Egy enyingi banda verekedni indult, a veszprémi sportolók ünnepelni

Eleve nyolc autóval indult az éjszakába Enyingről a vidám csapat. Állításuk szerint egy társukat valaki valamikor megfenyegette, így hamar összetrombitálak egy egész hordányi „igazságosztót”. Közel negyven felheccelt ember indult tehát portyázni Veszprémbe.

Ugyanezen az estén ünnepelt a Patrióta lokálban a veszprémi kézilabdacsapat néhány tagja. A gárda válogatott játékosának, Iváncsik Gergőnek gyermeke született. Az enyingi horda is a Patriótában kötött ki. A játékosok normálisan viselkedtek, táncoltak, amikor a mintegy 30 fős társaság megtámadta a barátnőjével táncoló Cozmát.

Brutális gyilkosság a semmiért


Már az alagsori helyiségben orvul hátulról késsel vesén szúrták a sportolót.

Ezt követően a lépcsőn felmenekülő sportolókat a vádlottak követték. Cozmát körbefogták és ott hol egyik, hol másik ütötte, rúgta, majd Raffael Sándor szíven szúrta, gyakorlatilag széthasogatta a sportoló létfontosságú szervét. A sportoló védelmére siető csapattársai közül a szerb Zsarko Sesum egy rúgástól súlyos fejsérülést szenvedett. A horvát Ivan Pesics életveszélyes állapotba került, miután vesén szúrták, később a bal veséjét el kellett távolítani. Cozma a kórházba szállítását követően vesztette életét.

„Mennyi embernek elb…uk a buliját”

Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság Büntető Kollégiumának a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett nyugalmazott tanácselnöke a Bar!kád hetilapnak adott interjújában kifejtette: „ a garázdaság miatt indított eljárás ügyészi perbeszédében elhangzott, hogy az enyingi társaság eleve a megtorlás szándékával gyűlt össze. Már a Patrióta bejáratánál elhangzott: „Mennyi embernek elb…uk a buliját.” A lokálban „zsibbasztót” ütöttek néhány ember vállára, csapkodták a pultot, poharakat vertek az asztalokhoz, illetve valaki azt kiáltotta: „Itt ma vér fog folyni!” Az elsőfokú eljárásban elhangzott vallomásokból tudjuk, az enyingi banda balhécsinálás szándékával ment a lokálba. Ők így akartak szórakozni.”

Bíróság előtt a cigánybűnözők – első fok

A Veszprém Megyei Bíróság 2011. június 23-án Raffael Sándort és Németh Győzőt első fokon életfogytiglanra ítélte, kikötve, hogy mindketten leghamarabb 30 év múlva szabadulhatnak. Sztojka Iván 20 év börtönt kapott. A negyedrendű vádlott Pál Gábort 5, az ötödrendű Bihari Csabát 4 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Az apa igazsága

"Kezdettől fogva mondtam, hogy bízom a magyar igazságszolgáltatásban, és örülök annak, hogy nem kellett csalódnom" - mondta Petre Cozma, a meggyilkolt román kézilabdás apja. Hozzátette azonban: semmiféle ítélet nem lenne képes igazságot tenni fia meggyilkolásáért.

"A bűnösök számára ez korrekt ítélet, számomra viszont nem, mivel én sohasem fogom viszontlátni a gyerekemet. A helyes ítélet a halál lett volna a halálokozásért cserébe" - fűzte hozzá, elismerve ugyanakkor, hogy ennél többet nem lehetett várni az igazságszolgáltatástól.

Fölösleges remény - másodfok

Petre Cozma kifejezte reményét, hogy a bűnösök, fellebbezés esetén, nem fognak enyhébb büntetést kapni, és a mostani ítélet jogerőssé válik.

2012. április 27-én a Győri Ítélőtábla másodfokú, jogerős ítéletében jelentősen enyhítette a három fővádlott büntetését, Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 év börtönbüntetésre ítélték, míg Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetését 8 év börtönre változtatták. A bíróság az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott esetében a társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletét, valamint a bűnsegédként, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletét átértékelte, így Raffael Sándort egyrendbeli emberölésben, egyrendbeli társtettesként és egyrendbeli bűnsegédként elkövetett testi sértésben mondta ki bűnösnek. Németh Győzőt egyrendbeli (Ivan Pesic sérelmére elkövetett) emberölés kísérletében és kétrendbeli testi sértésben marasztalta el, az utóbbiak egyikében társtettességét állapítva meg. Sztojka Iván esetében a fellebbviteli fórum háromrendbeli testi sértést állapított meg, amelyek közül kettőt társtettesként, egyet bűnsegédként követett el.

A döntés szerint nem lehet a vádlottak akarategységére következtetni, mivel Raffael Sándor indulatos állapotában szúrási szándékát rögtön megvalósította, Németh Győző nem vett részt a Marian Cozma elleni támadásban, arra pedig nem mutatnak konkrétumok, hogy Sztojka Iván a halálos szúráskor támadta volna Marian Cozmát, így tevékenysége "legfeljebb fenyegető jelenlétként értékelhető". A többi büntetést a tanács helybenhagyta.

Jogos felháborodás

2012. április 28-án a Győri Ítélőtábla jogerős enyhítő ítéletére az MKB Veszprém kézilabdaklub "mélységes felháborodással" reagált. Április 29-én Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselő nyílt levélben kérte a Győri Ítélőtábla elnökét, hogy az interneten tegye megismerhetővé a másodfokú és az elsőfokú ítéletet is.

Völgyesi Miklós szerint a két döntés összeegyeztethetetlen. „Az első- és másodfokú ítélet között olyan nagy a különbség, hogy csak az egyik lehet jó. De melyik? Ha erre a kérdésre választ akarunk adni, akkor a szakma szabályaiból kell kiindulnunk. Teljesen jogos a társadalom értetlensége, és emlékezetes, hogy még a vádlottak hozzátartozóit is sikerült meglepnie a Győri Ítélőtáblának. Akik nagy örömünnepet jártak a bíróság épületében és a belvárosban egyaránt. (…)

Újabb remények

A bíróság tehát ma kezdi az ügy újratárgyalását, a nyilvános ülések kedden és szerdán, majd október 1-jén lesznek. A Legfőbb Ügyészség július elején jelentette be, hogy felülvizsgálati kérelemben kezdeményezi a Győri Ítélőtábla jogerős döntésének hatályon kívül helyezését.

A Kúria nagy valószínűséggel hozzá fog nyúlni a Győri Ítélőtábla döntéséhez- fejtette ki véleményét portálunknak Völgyesi Miklós. Hozzátette: ha a Legfelsőbb Bíróság hibákat és hiányosságokat talál a Győri Ítélőtábla ítéletében, akkor a bírói döntés hatályon kívül helyezését rendeli el és új másodfokú eljárást kezdeményez.

(barikad.hu)

Comments

#1

Teljesen nyilvánvaló az "eset" előzménye,simán kötélt érdemelnének a retkek.

#2

Ha például ezek a gyilkosok bitón végeznék, akkor másoknak is elmenne a kedve a gyilkolástól. Igaza van Petre Cozmanak, nem lehet igazságot tenni, mert Marian meghalt, nincs elég súlyos itélet, de legalább el lehetne rettenteni mindenkit attól, hogy ilyen és ehhez hasonló cselekményeket akarjon végrehajtani. Vajon milyen szándéka volt a gyilkosnak, amikor Marian szivében megforgatta a kést? Na ugye. Akkor meg miért finomkodunk velük?

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Trón és oltár (ismétlés)

10:30–11:30
A műsornak nem titkolt célja, hogy a királyság eszmeiségét hirdesse és állítsa alternatívának a mai kor nihilizmusával szemben.
(Kiráyságpárti)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

11:30–11:45

Madártávlatból

11:45–12:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!