Hazudik és szórja a közpénzt az Orbán-kormány

Csak elment 90 milliárd minisztériumi bevásárlásra, hiába ígérte meg Orbán a beszerzési stopot. A Jobbik korlátozást kért a kormánytól, de leszavazták a törvényjavaslatát.

Hiába beszerzési stop és takarékoskodás, a minisztériumok az utóbbi két évben még így is 90 milliárd forintot költöttek bútorra, autóra, utazásra, telefonra, ügyvédre és informatikai beszerzésekre. Az NFM és az utazásra a külügynél ötször többet költő Emmi toronymagasan vezeti a rangsort, a két tárca költötte el a teljes keret kétharmadát. Jogászokra főleg a közigazgatási tárca költött. Az adatsor több mint kétszáz írásbeli képviselői kérdésre adott válaszokból állt össze.

Mi lenne beszerzési stop nélkül?

Bár Orbán Viktor miniszterelnök a 2010-es gazdasági akciótervében beszerzési stopot rendelt el, és a tárcák kiadásainak felülvizsgálatát ígérte, a tiltás mindössze december végéig volt érvényben, a minisztériumok januártól újabb beszerzésekbe kezdhettek. Hogy ne boruljon a költségvetés, 2011 szeptemberében a kormány újabb takarékoskodást kért év végéig. Majd idén is, hogy a hiánycél tartható legyen, újabb moratóriumot hirdetett a kormány, ezúttal az újabb gépjárművek, bútorok, telefonon és informatikai eszközök beszerzésének szüneteltetését kérték.

Igaz, a tilalom alól vannak kivételek. Nem vonatkozik például az államháztartási körön kívüli gazdálkodó szervezetek és a fejezet vagyonkezelésében levő gazdasági társaságok beszerzéseire, valamint olyan eszközök beszerzésére, amelyeket a költségvetési szerv a hatályos számviteli szabályok előírásai alapján kis értékű tárgyi eszköznek minősít.

Közel százmilliárdot költöttek

Az MSZP-s Józsa István több mint kétszáz írásbeli kérdésének válaszaiból, illetve a válaszok összesítéséből kiderült, hogy majdnem kilencvenmilliárd, egészen pontosan 89 910 963 285 forintot költöttek el a minisztériumok a 2010-es kormányváltás óta jármű-, bútor-, telefon-, informatikai beszerzésre, utazásra és külsős foglalkoztatásra.

A jelentős eltérések aligha az egyes tárcák méretéből fakadnak, 2012-es nyári adat szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban 626-an dolgoznak, a Nemzetgazdasági Minisztériumban 793-an, a Vidékfejlesztési Minisztériumban 598-an vannak, a külügynél 630-an, a KIM-nél 860-an.

A legnagyobb költekező a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lett, ahol összesen majdnem 30 milliárdból vásároltak. A legkevesebbet a Külügyminisztériumban költötték, itt két év alatt alig több mint egymilliárd forintot fordítottak új beszerzésekre és külsős tanácsadó, ügyvédi szerződésekre.

Két minisztérium szórta el a pénz kétharmadát

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma alig maradt el a Németh Lászlóné vezette NFM-től, itt 28 milliárd forintot költöttek. A két minisztérium tehát együttesen az összes elköltött pénz kétharmadát vitte, a nagy költekezők dobogójának harmadik helyén álló Honvédelmi Minisztérium a maga 11 milliárdjával meg sem közelíti a két tárcát. Visszás, hogy míg a külügynél csak 862 millió ment el utazásra, addig az Emmi több mint ötször ennyit költött ilyen célra. A Honvédelmi Minisztérium pedig ennél is többet, csaknem 6,5 milliárdot. Informatikai beszerzéseknél is élen járt az Emmi, 20 milliárdot költöttek, az NFM-nél 11 milliárdot.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium költötte a legtöbbet járművekre is, 11 milliárdból vásároltak, miközben a többi tárca nagyrészt egymilliárd alatt maradt. Tanácsadói, ügyvédi szerződésekre, külsős foglalkoztatásra viszont a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fizette a legnagyobb összeget, 2,7 milliárdot, a többi tárca ennek csak töredékét fordította hasonló célokra. Bútorokra az NFM 2,3 milliárdot költött, a Külügyminisztérium 650 ezer forintot.

A beszerzéseket böngészve kiderül, az Állami Autópályakezelő Zrt.például csak ebben az évben 77 millióért vásárolt mobiltelefont és 863 millióért szerzett be járműveket, a MÁV pedig több mint egymilliárdot költött informatikai beszerzésre. A MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ 220 millióért vett autókat, a Magyar Közút idén több mint 8 milliárdért vásárolt gépjárműveket. 66 millióért készült országkép-stratégia, 450 millióért pedig kutatás arról, hogyan lehetne külföldön pozitívan megjeleníteni Magyarországot.

Leszavazták a Jobbik javaslatát

A Jobbik az állami és szolgálati luxus gépkocsik használatával kapcsolatban még tavaly év elején kezdeményezett törvényjavaslatot amely tartalmazta a közszférában megvásárolt, lízingelt, bérelt gépjárművek, személygépkocsik beszerzésére vonatkozó műszaki korlátozásokat.

Volner János, Jobbik frakcióvezető helyettese korábban sajtótájékoztatón elmondta: a jövőben a miniszterelnök és a köztársasági elnök részére biztosítanák azt törvényi garanciákkal, hogy korlátlanok legyenek az autó műszaki feltételi. Akkor, amikor a többi beszerzésre sor kerül, akkor a rend és honvédelmi célra használt személygépkocsik kivételével minden állami rendszerben dolgozó, önkormányzati rendszerben dolgozó vezetőre és ezek által működtetett gazdasági társaságokra és alapítványokra egyaránt érvényes korlátozásokat léptetnek életbe, a következők szerint:

Eszerint:

- a miniszterek részére maximum 2500 köbcentis maximális hengerűrtartalmú személygépkocsik, 150 kilowattos teljesítménykorlátot

- az államtitkárok, a közigazgatási államtitkárok, a helyettes államtitkárok, illetve a parlamenti pártok frakcióvetőinek, pártelnökök részére 2000 köbcentiméteres hengerűrtartalom és 120 kilowattos teljesítménykorlátot

- a polgármesterek, központi államigazgatási szervek vezetői és egyéb vezetők részére 1600 köbcentiméter és 100 kilowattos teljesítménykorlátot javasoltak hivatali célra, közpénzből.

Volner János a következőkkel egészítette ki a javaslatot: a maximálisan elérhető felszereltség az a légkondicionálóra korlátozódna minden egyes esetben, nem lesz arra lehetőség, hogy közpénzeteket felhasználva, az állami és önkormányzati vezetők tetszőlegesen „felextrázzák” ezeket az autókat és az eredeti, alapár másfélszereséért, kétszereséért vásárolják meg.

Egyesek szerint a politikusnak nem kell áldozatot vállalni

Volner János, a Jobbik frakcióvezető helyettese úgy fogalmazott: az elmúlt 20 évben annak voltunk a tanúi, hogy akik a közszférában kerültek vezető beosztásba- törvényi korlátok híján- nagyon sokszor nem tudtak ellenállni a kísértésnek, és arra használták fel pozíciójukat, hogy mértéktelenséget tanúsítva, tetszőleges mennyiségű pénzt elköltve, magas üzemeltetési költségű, magas beszerzési költségű gépjárműveket vásároltak saját maguk részére. És ezzel nem csupán a költségvetés számára okoztak teljesen indokolatlan többletterhet, nem csupán az adófizetők pénzét költötték el teljesen feleslegesen, hanem megbontották a társadalom békéjét, irritálták a közvéleményt, és olyan módon használták fel az adóforintok, amely sem a célszerűség, sem a takarékosság követelményeinek nem felel meg.

Volner János hangsúlyozta: pártja tisztában van azzal, hogy Magyarország nehéz gazdasági helyzetben van jelenleg és úgy gondolják, ha a politikai elit egyes pártjai, elsősorban a mindenkori kormánypártok áldozatvállalást kérnek a lakosságtól, nem egyszer megszorító vagy takarékossági intézkedéseket léptetnek életbe, akkor minimálisan elvárható erkölcsi alapon a politikai elittől, hogy amikor a gépjármű beszerzéseikre sort kerítenek, akkor mértékletességet tanúsítsanak.

Később a javaslatot a fideszes honatyák leszavazták. A nemzeti radikális képviselő ugyanakkor megjegyezte: ha a pártoknak nem sikerül mértékletes magatartást tanúsítani, akkor a Jobbik ki fogja kényszeríteni ezt az országgyűlésben. A bizottsági ülésre- ismerve a parlamenti gyakorlatot, ahol leszavazzák a jobbikos javaslatokat- ahol ez terítékre fog kerülni, a Jobbik meg fogja hívni a sajtó képviselőit, az összes tévétársaságot, autósújságot és az aki erre a javaslatra nemet mond, számoljon el a választópolgároknak azzal, hogy miért nem hajlandó- ha össze kell húznia magát a választópolgárnak- a politikai, gazdasági elit is arra, hogy így tegyen. A Jobbik elvárja azt, ha áldozatvállalást kérnek a közpénzből fizetett vezetők Magyarország választópolgáraitól, akkor ők maguk is így tegyenek a saját életükben.

(Barikád)

Ajánlat : Küldjön virágot, ajándékot a SzivNet Virágküldővel , mellyel rádiónkat is támogatja (X)

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

Hegylakók (ismétlés)

4:00–5:00
Egy-egy aktuális esemény, vagy egy, a nemzetünk sorsát érintő kérdés kivesézése Egerből. Avagy egy kötetlen beszélgetés Zagyva György Gyula szobájából. A műsor archívuma ITT érhető el.
(Beszélgetős)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

<<<Zene>>>

5:00–7:00

Korabeli revíziós dalok órája

7:00–8:00

Programajánló

  Hozzászólások

  User login

  Poll

  Ön szerint komoly szervezet a Terrorelhárítási Központ?
  Igen, vérprofik
  10%
  Nem, dilettánsok
  74%
  Nem tudom
  16%
  Total votes: 172

  Szent Korona Rádió hírlevél

  Iratkozz fel hírlevelünkre!