Gázpisztoly-vásárlási körkép

A gázpisztoly-vásárlás egyre fokozódik Magyarországon, és az egyik ezzel foglalkozó internetes fórumon megállapították: az igazi roham még csak most várható. Az inforadio.hu annak járt utána, melyek a legkelendőbb modellek, és hogy mire is használható egy gázpisztoly?

Az "elsőfegyveres" vásárlók többsége nem utcai használatra, hanem otthonra keres önvédelmi fegyvert, nekik általában gázrevolvert ajánlanak.

Egy másik igen jellemző fórum-kérdés: "Gázpisztoly vásárlásakor kérnek személyit? Névre írják a garipapírt, vagy nem kell hozzá semmi?" A válasz: "Nem kell, nem névre, nem kell."

Akit érdekel a téma, számos információra lelhet a világhálón. A Google keresőjébe beírt "gázpisztoly ár" szókapcsolatra 21,7 millió találat érkezik, a "gázpisztoly fórum" 26,9 millió darab találatot hoz fel. A fórumozók felvetéseiből sok izgalmas információt meríthetnek a téma iránt mélyebben elkötelezett netbúvárok. A kezdő fórumozóknak és az érdeklődőknek gyakran ajánlják a gázpisztoly.hu oldalt, amelyen valóban rengeteg információ található. Az oldalon csaknem 200 gázpisztoly adatlapját lehet megtalálni. Egy budapesti fegyverbolt honlapján mintegy 80 gázpisztoly közül válogathatnak azok, akik ettől remélnek nagyobb biztonságot.

A gázpisztolyok piacán a neten található információk szerint a legkisebb presztízzsel a török és az olasz modellek bírnak, míg a német gyártmányokat dicsérni szokták. Egy cseh gyártó gázfegyvereiről az az általános vélemény, hogy ár-érték arányban verhetetlenek. Egy tesztelő írásából kiderül, hogy egy nagyon jónak tartott német gyártmányú új gázpisztoly fogyasztói ára 40 ezer forint, a cseh modell pedig 30 ezerért vehető meg.

Magyar kézbe magyar fegyver

Korábban a FÉG komoly tényezőnek számított ezen a piacon is, ám a cég néhány éve csődbe ment, és véglegesen bezárták. A piacon felbukkanó használt, magyar gyártmányú gázpisztolyokat a gyűjtők általában nagy becsben tartják.

A magyar fegyvergyártás nem szűnt meg teljesen: az 1991-ben alapított Keserű Művek Fegyvergyár néhány gázpisztollyal versenyez a piacon. A Keserű Művek által forgalmazott termékek nagyobbik része külföldről származik.

A gázpisztolyok Magyarországon 2004 óta szabadon vásárolható önvédelmi fegyvernek minősülnek. Speciális kialakításuk ezeket a fegyvereket alkalmatlanná teszi éles lőszer kilövésére, például a csőben keresztben beütött csapok vagy behegesztett darabok vannak. A riasztópisztolyoknak két típusa van: revolver és öntöltő. A fegyverhez három típusú töltény kapható: riasztó, paprika (kisebb hatósugarú) és könnygáz.

Irány a Rendőrség!

Gázpisztoly vásárlásához nincs szükség engedélyre, de utcai viselése engedélyhez kötött. Új fegyver vásárlásánál a boltban garanciajegyet állítanak ki, aminek tartalmaznia kell a gázfegyver gyártóját, típusát, gyártási sorszámát, kaliberjelét, és a vásárlás időpontját. Az engedély igényléséhez szükség van a garanciajegyre.

Aki használt fegyvert vásárol, amelyikhez nem tartozik garanciajegy, köteles a fegyvert bevizsgáltatni, erre például a Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft-nél van mód. Aki viselési engedélyt szeretne, a rendőrséghez kell fordulnia. A vásárolt fegyvert a lakhely szerint illetékes rendőrkapitányság igazgatásrendészeti/fegyver osztályán kell az engedélyezéshez bemutatni, természetesen töltetlenül, elcsomagolt állapotban.

Néhány tévhit

Kérdés: A gáz-riasztó fegyverek 1 méteren belül halálosak?

Válasz: Vélhetően a gáztöltények dobozán található - idegen nyelvű - figyelmeztetésből származó félreértés, miszerint 1 méter alatt egészségkárosodást okozhat. Ez azonban leginkább olyan elővigyázatossági szöveg, mely a későbbi jogviták, felelősségi perek elhárítását szolgálja. Hasonlít ahhoz, hogy az USA-ban forgalomba kerülő mikrohullámú sütőkre ráírják, hogy élő állat szárítására nem alkalmasak. A gyakorlatban több vizsgálat is igazolta, hogy a gáz-riasztó fegyverek rendeltetésszerű használat mellett semmiféle testi sérülés okozására nem alkalmasak. 30 centinél messzebbről csupasz bőrfelületre rálőve még a torkolattűz vagy a kirepülő elégetlen lőporszemcsék által okozott megpörkölődésnek is igen kicsi a veszélye. Igazságügyi fegyverszakértő által végzett kísérletek eredményei azt mutatják, hogy még a legnagyobb gáznyomású 9 mm PAK öntöltő gáz-riasztó tölténynél is csak 1-2 centiméter távolságból, vagy rászorított csőtorkolat mellett lehet 4-6 centiméter behatolási mélységű sérülést okozni. Ez pedig azt jelenti, hogy hacsak nem szemre, halántékra, vagy verőérre szorítva sütjük el a fegyvert, a komoly sérülések kizárhatóak. Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a gáz-riasztó fegyverrel akkor okozható a legsúlyosabb sérülés, ha fejbecsapunk vele valakit.

Kérdés: A gáz-riasztó fegyverek az adott éles fegyver változatai?

Válasz: Nem, legtöbbször semmi közük nincs ahhoz az éles fegyverhez, melyek alakját többé-kevésbé igyekeznek lemásolni. A gáz-riasztó fegyverek - különösen az öntöltők - az éles fegyverek szerkezetét és kezelőszerveik működését csak alaposan leegyszerűsítve követik. Például egy reteszelt záras öntöltő pisztoly gáz-riasztó másolata természetesen csak szabad tömegzáras lesz, hiszen töredék akkora teljesítménnyel üzemel. értelemszerűen tehát semmilyen alkatrészük nem csereszabatos egyetlen éles fegyverével sem. Forgópisztolyoknál már lehet sokkal nagyobb fokú a hasonlóság, és felhasznált alkatrészek is gyakran közösek (pl.: Alfa .22 LR, Alfa, 380 Knall). Nagyon ritka és üdítő kivételek azok a gáz-riasztó fegyverek, melyek valamilyen éles fegyver áttervezésével, vagy átépítésével jöttek létre, ezek azonban ritkák, vagy nagyon drágák (pl.: Arminius WSA, FÉG GRP-9, PSzM-gázpisztoly). Ezek közül a külföldi gyártásúak általában el sem jutottak hazánkba.

Kérdés: A gáz-riasztó fegyvereket az a cég (pl.: Colt) gyártja, akinek a nevét viseli?

Válasz: A legritkább esetben. Az a nemzetközi gyakorlat, hogy a nagy gázpisztolygyártó cégek (pl.: Umarex, Röhm) az éles fegyverek gyártóival licenc-szerződést kötnek, arról, hogy az adott nevet és formát gyárthassák, forgalmazhassák. Így van a piacon Smith and Wesson, Colt, Browning, Mauser, SIG Sauer, Walther márkanevek alatt futó gázfegyver. A Walther egy kicsit kivétel, hiszen itt az éles Walther fegyvereket gyártó üzemek is a gázpisztolyt gyártó Umarex tulajdonában vannak, azonban a gáz-riasztókat nem az éles fegyverekkel azonos helyen, hanem a többi gázpisztollyal együtt gyártják. Az is megfigyelhető jelenség, hogy egyazon típust több különböző márkanévre is "felcímkézik" és ilyenkor nagyon különböző áraik lehetnek (pl.: Umarex Colt Government/Reck Government).

Kérdés: A gáz-riasztó fegyverek hatótávolsága 8-10 méter?

Válasz: Igen, van aki ilyen messzire is el tudja őket dobni... De a viccet félretéve, a sokféle "azt hallottam, hogy ettől 10 méterről szél ellen is kidőlt a támadó" típusú mendemonda közt igen kevés a valóságtartalom. A valóságban kutatóintézetek műszeres mérései alapján teljes szélcsendben a peremgyújtású gáztöltények legfeljebb 1-1,5 méterre lövik ki gáztöltetüket, míg a központi gyújtásúak maximum 3-5 méterre. Praktikusan az alsó határból kell kiindulni önvédelemnél. Az időjárás (eső, szél) komolyan befolyásolja ezeket hatótávolságokat, leginkább azáltal, hogy bár a nagynyomású gázsugár eljut a támadóig, de onnan vissza is jön az alkalmazóra. Ezért célszerű kritikus szituációban rádurrantani 2-3-at a támadó arcára, és amilyen gyorsan csak lehet megfordulni, és elfutni az általunk kilőtt felhő elől. Zárt térben ezért is mondható el, hogyha nem tudjuk az adott helyiséget gyorsan elhagyni, akkor a gázpisztoly legfeljebb "döntetlenre menti a meccset".

Kérdés: A gáz-riasztó fegyvert könnyű megkülönböztetni az élestől?

Válasz: Mivel a gáz-riasztó modellek többsége formájában valamely éles pisztolyt másol, a biztos megkülönböztetéshez az adott típus igen alapos ismerőjének kell lenni. Az természetesen feltűnő lehet, ha egy fegyver túl díszes, valószerűtlenül látványos (például aranyszínű betűk a szánon). A csőben levő akasztó pedig csak igen közelről, 0,3-1 méterről válik láthatóvá. Emiatt aztán a gáz-riasztó fegyverek elrettentő ereje, pszichológiai hatása igen nagy, csakúgy, mint az éles fegyverek többségét, az esetek 90 százalékában ezt sem kell használni, elég a puszta látvány.

Kérdés: A gáz-riasztó fegyvernek elég a csövét felfúrni, és máris kilőhető az éles lőszer?

Válasz: Talán a legelterjedtebb tévhit, hiszen a mai modern gáz-riasztó fegyverek döntő többségét (különösen az öntöltőket) még rendkívül komoly gépparkkal sem lehetne éles fegyverré alakítani - egyszerűbb teljesen újat gyártani. A legkomolyabb akadály az ilyen bűncselekményt fontolgatóknak, hogy a gázpisztolyok legkeményebb alkatrészei a csőben levő szűkítőelemek és akasztók, ezek a fegyver teljes tönkretétele nélkül nem távolíthatók el. Mivel a cső rendszerint egybe van öntve a tokkal, így a csőcsere sem megoldás. Arról nem is beszélve, hogy a jellemzően lágy, spiáter anyag, amiből ezek a modellek készülnek, el sem bírnák az éleslőszerek teljesítményét, gáznyomását, egyszerűen szétrobbannának. A gyártó országok gyártást engedélyező szakhatóságai élénken őrködnek afelett, hogy csak olyan konstrukciók kerülhessenek gyártásba, melyek nem alakíthatók könnyen át. Az idők során ezért is vontak ki több kalibert (.320 Knall, .380 Lang Knall, 8 mm Knall, .35 Knall) a gyártásból. A tíz éve még nagyon népszerű 8x20 mm-es töltény esetében például az volt a probléma, hogy az ilyen kaliberű gázpisztolyok tárjai elfogadták és csőre is töltötték a 6,35 mm Browning éleslőszert. Aki tehát rosszban sántikál, manapság csak a használt piacon találhat olyan Nyugat-Európában gyártott modellt, amivel esetleg trükközni lehet.

(inforadio)

Comments

#3

Az tényleg nem lenne jó, ha akkor sittelnének le, amikor szükség lenne rád.
Inkább spray, olvasd el a cikket itt jobbra!

#4

egy hete belémkötött három cigány, fel voltak húzva mert lecsukták a sztojkát.azóta egy régi Slavia 6mm-es startpisztollyal járok.a suliba. a kabátzsebembe.csak le ne bukjak,mert repülök.azzal ha közelrőlarconküldök egy kokszost amellett hogy beszarik a durranástól meg szétég az arca, még meg is vakul,de ezt azért nem akarom

#5

makettes-Fecó!

Két vesszővel már tudok lőni, de hármat már elég nehéz szórás nélkül célra tartani és párhuzamosan röptetni!

Törzsfőnök!

Igazad van! Először a az íj, aztán a gázpisztoly. Mire kiérnek a zsaruk úgy nézzen ki a bárddal hadonászó mint a sündisznyóóóó!

#6

Van itt mindenféle vélemény a játékpisztolyról, így kötelességemnek érzem elmondani, mivel is járhat annak a használata. Sajnos ismerek két stricit. Az egyik húsvágó bátddal a hóna alatt jár. Az éle le van köszörülve, hogy ne vágjon, csak a csontokat törje. És bizony van olyan, hogy lefújják, ő ha nem is lát semmit,de rommá veri a delikvenst. A fegyver nem fenyegetésre való. Ha azt előveszed, egyből lőni is kell. No de játékpisztolyjal? Megint be vagy csapva Magyar?

#7

Babadag!
Úgy kell használni, mint a sörétest!
Belefogsz kettőt-hármat, valamelyik csak talál, talán több is:D

#8

Az íjjal meg könnyen lelőheted a betörőt. Nekem is van, de éjjel ha neszt hallok, inkább nyúlok a pisztolyért mint elkezdem felajzani valamelyiket.
éjjel kettőkor marha nehéz még az ideget is beakasztani, nem beszélve a gyorstöltésről...

#9

Én gázpisztoly párti vagyok, van egy viselésre, és van egy otthoni védelemre. Az előbbi forgótáras, az utóbbi szekrénytáras, de ebből egy tucat gáz is kilőhető! Ja és javaslom a póttárat mellé!
Meg lehet otthon tartani gyorskötözőt is, a rendőrök kiérkezéséig.
az a legjobb ha még be sem tud jönni a házba - áthaladásjelző, kutya stb.
Az ásónyéllel meg az a baj, hogy könnyű vele maradandó sérülést okozni, és azt nehéz a bíróságon arányos védelemnek feltüntetni!

#10

Sajnos F.Adam, gumis sehol sem kapható. Azt mondják, hogy nem szabványos, holott az RG89s és a Record SM Chief nagyszerű gumis gázrevolverek.

a saját érdekemben is elolvastam és elfogadtam a a weboldal felhasználási feltételeit

Vekeri Fesztivál 2012!

On Air

<<<Zene>>>

13:00–20:00
Zene a tiszta magyar hangon.
(Zene)
Most hallható:

Következik Több mai műsor | Több heti műsor

Sin City

20:00–21:00

<<<Zene>>>

21:00–0:00

Programajánló

    Hozzászólások

    User login

    Poll

    Szent Korona Rádió hírlevél

    Iratkozz fel hírlevelünkre!